用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
樓主: 忌廉烏冬
go

返左2星期學之園。。。   [複製鏈接]

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 17:25
家庭教育當然重要,問題係,而家眼見好多大人都已經唔教,如果連學校都唔教,第日個個長大左個社會都唔知點 ...

個人覺得你老公講得岩,時間就係得咁多,老師要趕學術課程,自然德育課程就少左時間教。學校可以講到好完美,但執唔執行得好,就靠家長自己用眼睇。樓主唯有係屋企係品德方面自己著緊d

家庭教育當然重要,問題係,而家眼見好多大人都已經唔教,如果連學校都唔教,第日個個長大左個社會都唔知點 ...

樓主言之有理。為人父母,都想孩子德育及學業並重。

我都經常帶孩子去公園,每當遇上頑劣既小朋友既惡行,我都在旁提點一下孩子,咁樣係唔啱,唔好學。慢慢地,佢就會識分是非黑白。心境上假設學校冇教德育而自教,可能成效更大。

另外學校強調自編教材例如德育書,係學校既賣點,但我自已既睇法,係一種tangible用家可以睇到既marketing tools 推廣手法多D。有心教小朋友,多D去圖書館睇德育圖書都得呢。

以上只是個人感受,無意針對學校。不喜勿插(emoji)

可以打去民生睇下可否收番你?

孟母3000 發表於 17-8-28 17:40
暑假去多幾轉科學館,因有幼稚園會去field trip,仲見到更多唔同學校幼稚園學生(包括非x利大機構學卷幼稚 ...

同意
小朋友仲細呢搶嘢個啲真係小兒科
尤其是field trip佢地仲興奮
所以我多數會睇埋老師或家長有無處理...
如果無處理...
咁我報學校時會小心一啲選擇
而我上次見到幾個片段係....無乜處理
所以記憶幾深

maomaofafa 發表於 17-8-28 18:05
可以打去民生睇下可否收番你?
Mission impossible

nixphoenix 發表於 17-8-28 18:11
同意
小朋友仲細呢搶嘢個啲真係小兒科
尤其是field trip佢地仲興奮

多數見親都係老師同家長義工唔理,有時d細路唔係蝦我個仔,蝦其他小朋友,我睇唔過眼都會出聲。

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 13:42
話說因為覺得學之園學術比起N班間學校好,同埋INTERVIEW時校長講過好重視品德培養,係學術同品德並重,所 ...

我子女已離校多年,過往開學亦有發生接送混亂,可以直接同學校反影你既擔憂,學校會安排多兩位老師係門口睇住,及出通告提醒家長同學生注意行為。
品德教學校一定有教,仲教埋家長在家點處理學生行為,始終係頭兩個星期適應期,睇定d先。

maomaofafa 發表於 17-8-28 15:44
請問哪間品德學術並重?

得三個鐘,一定只側一方啦。

老師見到人打尖推撞, 當然會理同教育.但佢地唔會人叮人咁睇得咁實,作為父母就應該教導小朋友, 如果有人推撞或打尖, 就叫佢排隊, 佢唔聽, 就同老師講. 樓主需要調節下心態, 無一間學校可以教到個個學生都咁聽話

又另一例子,以前我個小朋友食野會慢慢食,斯斯文文咁食,會叫人“各位老師各位同學請食茶點“,但而家2星期之嘛,食野琴琴青,粗魯,擘大個口JAP JAP聲咁咬,我問佢學校係點(之前陪上課都有見到),佢話老師派左餅乾,大家齊齊唱首歌,就開始食,期間點食,食成點,污糟,儀態,禮貌,乜都無教無理,我個小朋友而家食到又粗魯又污糟,我當然有教佢,但佢話係學校都係咁,唔通我同佢講老師同學唔啱,咁佢第日聽唔聽老師教?

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 19:08
又另一例子,以前我個小朋友食野會慢慢食,斯斯文文咁食,會叫人“各位老師各位同學請食茶點“,但而家2星 ...

如果真係好不認同學校,只好盡快搵過第二間,或者返番之前嗰間。

我地都開左學,都係大把人番學放學,但係無你形容既情況
大家都靜靜排隊,細細聲傾計,大同細嘅一個排一個
食茶點都幾好禮儀

我地番嘅都係唔錯嘅學校
你講既情況絕對不會係大部分學校都應該會發生

Kkkshanng 發表於 17-8-28 14:55
St. Catxxxxxx 既學生都係咁,我自己親身遇過2次,一次佢地參觀科學館,另一次佢地畢業禮係迪士尼酒店
完全 ...

學之園學生的紀律,應該已經好過st cxt. 要品德好,應該揀聖公會,kv

正如樓主所講,大人同賓賓係門口吹水,你話好難頂,依d我諗唔關學校事呀?依d大人唔通係學校教出黎,人有好多種,唔會每一個人都好似樓主咁有家教,你睇現今香港就知.另一方面接送放學我覺得樓主可向校長或主任反影,我相信佢哋係會聆聽.止於德育方面我亦信學校係會教,學之園係出名德育好,點解有d直資或私小咁喜歡收學之園學生,唔係因為學之園學術特別好,係因為係學術以外佢嘅德育都好,比少少時間自己,你既然有民生唔要,而要學之園,你一定有你原因,可能你想要一間比民小還要好的小學.當然要樓主自己先知,不過如我無估錯的話,學之園係一個好選擇.係茶敍同校長傾吓你所見所聞同提出你嘅意見.

家長,姐姐打尖,企係門口吹水,相信間間學校都有!
見過2次創價老師帶小朋友到對面公園玩!
小朋友當然有啲跑啊,推啊,正常!
但老師控制好好,亦即場教導,小朋友亦聽話,相信品德方面良好!
見到我女2歲,都會小心同聽老師講禮讓。

我估樓主講緊奧運果間?
因為我上緊little hubs ,每次放學我都撞正佢地下午班放學既時間。完全feel 到樓主既感受。
一片混亂。
唔評論小朋友既品德,因為好主觀。
但就真係唔明點解會咁混亂呢?
我既n 班同樣是一間九龍區名幼,仲要搭一條電梯再排隊先接。
學校會分晒班,比晒低班先到高班同學仔接送。
一直秩序都好好(唔清楚係咪lh 果間分校人多d?)
不過可能學校係請左位保安幫手維持秩序,所以效果好d?

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 14:06
之前考慮民生定學之園,民生我預左唔會教佢品德修養,但學之園明明係校長親口同我講過會注重呢樣野,但而 ...
民生接放學,基本好有秩序地15分鐘清場,首先坐校車的學生先走,然後到家長親自接送的學生。至於品德民生也是著重的,始終是33人的大班,學生如果不守秩序,會好難教的。
上個星期六是家長迎新日,老師告訴一個星期四天有普通話老師上堂,另那個男NET 是UK Manchester 來的,英文口音十分純正,民生NET 是長駐的,不過他每日只要交足貨比心機教足45分鐘我已經十分滿意。

Cicikiki 發表於 17-8-28 22:11
正如樓主所講,大人同賓賓係門口吹水,你話好難頂,依d我諗唔關學校事呀?依d大人唔通係學校教出黎,人有好多種, ...

下?學之園出名德育好?真係未聽過...
反而我自己識幾個學之園現讀生,真係好似樓主所講,無乜禮貌,亦唔覺得佢地好係出面啲人所講好presentable,至少見面連姨姨都無叫一聲,亦無眼神接觸...
帶返頭盔先!係我自己感覺only,不喜勿插!

MissMissMiss 發表於 17-8-28 23:37
下?學之園出名德育好?真係未聽過...
反而我自己識幾個學之園現讀生,真係好似樓主所講,無乜禮貌,亦唔覺 ...

「學之園得育好?」- 應是指學校想提升佢地重視德育。
因為我second in 見校長,佢都不停提佢地好著重德育。我估係佢地既學術好已經出晒名,唔需要再強調,所以佢地想同時提升埋德育呢一項,咁就變做幼稚園最強了。
‹ 上一主題|下一主題