用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 太子協和 同 培道, 點揀?
樓主: Rachel_MaMa
go

太子協和 同 培道, 點揀?

回覆 apple1990 的帖子

原來如此, 因爸爸讀協和, 我就嘉諾撒, 如果有得選的話, 要唸唸讀邊間好~

mfnewhome 發表於 17-9-12 09:50
回覆 apple1990 的帖子

原來如此, 因爸爸讀協和, 我就嘉諾撒, 如果有得選的話, 要唸唸讀邊間好~
哪一間嘉諾撒?港島區的?如果是,女兒當然去嘉諾撒好,因為油尖旺區升中對女生不利。

回覆 LittleButter 的帖子

唔係呀..黃大仙嘉諾撒咋... (新蒲崗果間又唔計分)

mfnewhome 發表於 17-9-12 10:06
回覆 LittleButter 的帖子

唔係呀..黃大仙嘉諾撒咋... (新蒲崗果間又唔計分)

呢兩間,咁我本身會揀太子協和,派位靚D,新蒲崗嘉諾撒位於雖位於黃大仙升中比較對女孩有利。你本身住邊區?

回覆 Felix223 的帖子

娘家黃大仙, 平日婆婆湊 (過夜), 自己住就將軍澳, 我都可能試下叩將軍澳, 好似有好學校... 不過以計分的話, 首先要決定讀協和定黃大仙嘉諾撒

mfnewhome 發表於 17-9-12 10:46

娘家黃大仙, 平日婆婆湊 (過夜), 自己住就將軍澳, 我都可能試下叩將軍澳, 好似有好 ...

原來住TKO,咁掉番轉你自己本身想target 咩中學再研究邊間啱你心水,正常地你都是揀近你和娘家的小學。

明白, 真係好苦惱~~ 謝謝你~

回覆 mfnewhome 的帖子

唔好煩. 以下是hkpapa  的link :
2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617

Felix223 發表於 17-9-12 11:10
回覆 mfnewhome 的帖子

唔好煩. 以下是hkpapa  的link :

Thank you ! 好好研究下先,感謝