用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 太子協和 同 培道, 點揀?
go

太子協和 同 培道, 點揀?

仔,仲有細佬跟尾,係咪一定揀協和?

Rachel_MaMa 發表於 17-8-28 10:39
仔,仲有細佬跟尾,係咪一定揀協和?
唔駛諗, 又唔駛錢, 又可保証細佬上, 中學網又利男仔, 加上學校水平應比培道出色一點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

認同,協和一定好好多!

協和for sure (in your case)!

回覆樓主

除非中寶校,否則無物原因會簡培道。況且樓主重有細路跟尾,有間地區一尾 very good

回覆樓主

協和

回覆樓主

今日下午再收到九龍塘宣小call.
宣小同協和,大家是否都係揀協和??

回覆樓主

APS絶對大大拋離,不過有個細佬,樓主要考慮一下- 金錢、下次要為個細再承受考小一的壓力、能否確保同樣考到/派到好的小學,旁人真係好難幫你揀。比我揀仍然是協和。

Felix223 發表於 17-8-29 00:01
APS絶對大大拋離,不過有個細佬,樓主要考慮一下- 金錢、下次要為個細再承受考小一的壓力、能否確保同樣考 ...

多謝回覆!明天要決定了,真係唔想放棄宣小,好難決擇,但我知大仔唔鍾意學琴!

Rachel_MaMa 發表於 17-8-29 04:21
多謝回覆!明天要決定了,真係唔想放棄宣小,好難決擇,但我知大仔唔鍾意學琴!
...
唔鐘意?記住APS你預要練習喎... 你個case 係咪協和穏陣同適合啲?

唔鐘意學琴可以學管樂或敲擊, aps 係需要錢, 但出路同升中真係大幅度拋離。 況且,如果你想插班,插間好嘅男津校又有中學嘅, 一定係aps.

hippoo    發表於 17-8-29 16:35

Rachel_MaMa 發表於 17-8-29 04:21
...

宣道,到細佬時,唯有再努力,或者細佬幸運呢。我不會為了細佬而犧牲哥哥。

hippoo    發表於 17-8-29 16:35

如果錢唔係問題,父母有時間和心力栽培,會揀宣小。不過你有兩個,如果都係讀直私,連埋學費、體藝開支和各種雜費,12年中小學再加大學,真係唔講得笑,係一個考慮。

回覆樓主

其實樓主已經有答案,你個仔可以有好幾個選擇,相信將來都係大機會讀書叻嗰批,不喜歡音樂,無謂勉強個小朋友。

回覆樓主

多謝大家寶貴意見!我已決擇了,已放宣小同培道,揀了太子協和!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Rachel_MaMa 發表於 17-8-29 17:21
多謝大家寶貴意見!我已決擇了,已放宣小同培道,揀了太子協和!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

可以分享下咩原因揀協和?

太子協和
有機會上九華!油尖旺升中網對男生大利!

Rachel_MaMa 發表於 17-8-29 17:21
...

選了就不要想回頭了,協和不錯的

咁如果係女仔呢? 協和好嗎?

mfnewhome 發表於 17-9-11 17:48
咁如果係女仔呢? 協和好嗎?
若計升中校網,油尖旺區不利女生!