用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 的迷思
go

UCAS 的迷思 [複製鏈接]

Hi 各位師兄師姐,

本人對Lower sixth 的UCAS 有一些不明白的地方,本人女兒下月開始upper sixth , 需要報UCAS 英國五間大學!她心儀讀Bio medical,
她對bio , Chem 非常有興趣,剛剛暑假回香港也到醫院做了summer job也有醫生出的reference letter! 希望personal statement 會寫好啲!

她的成績如下
上年的GCSE result 的Math , Bio , Chem 也是A* 其他總共6A*左右
今年的AS math 成績是A , 中文也是A !
校內考試predict Economic 是A*,但可惜最喜歡的Bio ,Chem 考試比較深,final只能有B and C ! 總計之前一年(之前考試有A/B) 後Bio , Chem 老師的predict 只能夠比B!

所以最後的predict 就應該是
Economic A*
Math AS A
Bio B
Chem B
Chinese A

我正在跟她研究報UCAS ,但一些本來心儀的大學報 Bio Medical 的 min requirement 係AAA or AAB 例如UCL and Kings college !

想請問一下一些過來人,如果只有ABB 去報一啲AAA or AAB 嘅大學,是否有offer 機會好微?又聽人講有些大家見你predict高,例如AAA or AAB ,佢會俾更高offer 你,例如3A*,是否有這樣?

Personal statement 是否也是很重要呢?
當然佢會報三間是ABB 的!
唔該曬各位!

8    0    0    0

應該都會 Offer(搶學生,尤其你 fee status 是 international student),但是有機會出高過一般要求的 offer,例如 standard offer 要求 ABB,但你的那份 offer 可能是 AAA。

Predict 高,通常會出與你 predict 一樣的成績。如果你能達標的話,大學當然歡迎你,但是如果你是不行的話,大學也沒有損失。

Personal Statement 非常重要。香港 JUPAS 就算 Personal Statement 是一篇狗屁不通的「廢文」,只要 DSE 分數夠高,便可任君選擇。但是 UCAS 的 Personal Statement 可能幫你拉低 Offer 要求,例如本身 AAA,因為 Personal Statement 寫得好,可以降低至 AAB,甚至更低。

1998Ruby1998 發表於 17-8-27 20:25
應該都會 Offer(搶學生,尤其你 fee status 是 international student),但是有機會出高過一般要求的 off ...

太好啦開咗呢個topic.

剛剛尋日有朋友提出一個問題,想響度請教一下。
佢話學校其實唔好俾咁top 嘅predicted grades, 例如A level 4A* or IB 45分,因為大學會因應PG 俾高啲嘅 CO?

朋友仔學校話因為咁將佢個PG 由45 拉低到42, 但42 報oxford PPE 又會唔會低咗少少?

回覆 Ruby1219 的帖子

Oxford 係比較特別,因為要經過面試、考核,有人 Oxford Offer 都只係 38,不過都要睇你報咩科同埋 PG 個別科目分數。通常 776 先有機會面試。

1998Ruby1998 發表於 17-8-27 20:46

Oxford 係比較特別,因為要經過面試、考核,有人 Oxford Offer 都只係 38,不過都要 ...

多謝妳回覆,

我好想知道如果係大學網站見佢min requirement 係AAA or AAB ,現在predict 是ABB 嘅話,博唔博得過去報?有沒有同學試過亦成功有offer?

Thanks

回覆 angelthomas 的帖子

兩間搏,三間保守。
依家英國大學開始出現爭學生嘅情況,就算本來要求 AAA,最後 AAC 都收。成功有 Offer 的很多,要求有高有低,不過達不達標就另話。

AAA 會較冒險,AAB Offer 的機會率會高點,不過 AAB 大學未必出 AAB Offer,有機會是 AAA。

今年朋友個仔三科只meet 到一科,其餘兩科跌二及三個grade, 最後insurance choice U 都收入year 1,相信都會爭學生。

1998Ruby1998 發表於 17-8-27 20:25
應該都會 Offer(搶學生,尤其你 fee status 是 international student),但是有機會出高過一般要求的 off ...

又想問吓,如果揀唔到第五個ucas choice, 漏空好定係點都塞一個choice? 因為阿仔想報嘅Materials Science 唔係咁多大學offer, 要報嘅話第五個choice 會係Civil engineering, 都擔心personal statement focused on Materials Science 會唔會太irrelevant?

Ruby1219 發表於 17-8-27 23:47
又想問吓,如果揀唔到第五個ucas choice, 漏空好定係點都塞一個choice? 因為阿仔想報嘅Materials Science  ...

Personal statement 可以寫兩個科目嗎?英國UCAS 好似只可以報一科!
聽講到A level考試前要確定最後有offer的兩間大學!如果五間咁好彩都有offer ,好似只是可以確定兩間!

都要硬塞一個,就好似小一玩大抽獎咁,點都要填滿佢。
不過遊戲規矩同香港 JUPAS 唔一樣,JUPAS PS 亂寫,完全無關痛癢都可以照樣呈上。但係 UCAS PS 就一定要表現出自己對個別學科嘅興趣、忠心,咁樣先可以說服大學儘量降低 Offer 門檻。如果有信心唔需要用到 Civil Engineering 果個選項,就照樣寫 Material Engineering。

UCAS 可以報讀唔同科,我朋友報 Cardiff Engineering 同埋我個學系,照樣有 Offer 同埋 A Levels 達標。不過就要考你 PS 功夫同埋 A Levels 成績。我同學 2 條 A* 一隻 A(係 online news 搵到佢),所以任君選擇。

1998Ruby1998 發表於 17-8-28 00:25

都要硬塞一個,就好似小一玩大抽獎咁,點都要填滿佢。

佢已經寫咗personal statement focused on Materials Science/Engineering.
咁如果佢報第五個choice 係civil engineering, 係咪唔好報返前面報過嘅大學? e.g. ICL 嘅Mat. Eng. 同Civ. Eng. 咁得唔得?

印象中唔可以一個大學報兩個 course?只能夠一校一科?

1998Ruby1998 發表於 17-8-28 00:30

UCAS 可以報讀唔同科,我朋友報 Cardiff Engineering 同埋我個學系,照樣有 Offe ...

妳是修讀那一科?

語言學

angelthomas 發表於 17-8-27 18:58
Hi 各位師兄師姐,

想請問一下一些過來人,如果只有ABB 去報一啲AAA or AAB 嘅大學,是否有offer 機會好微?又聽人講有些大家見你predict高,例如AAA or AAB ,佢會俾更高offer 你,例如3A*,是否有這樣?...
Predicted AAA, offer 3A* 邊個敢揀 ?

我個仔當年4個offers都係大學網寫嘅最低要求,例如:
AAA-AAB, offer AAB
ABB, offer ABB

回覆樓主:

係唔係英國所有大學,包括最頂尖的大學出的 conditional offer 都只係要求三科 A level?

如果係的話,點解咁多人考4科甚至5 科 A level?

如果為博好感的話,等大學出左offer之後才 drop 剩三科又如何? 會增加勝算嗎?

Sorry, 求學唔應該只求分數,但係去到呢啲關鍵位係要實際小小。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

如果博到有 AAA offer, insurance choice 要擺得保守d, 聽聞今年A level 改革後 d 卷深左, 好多人低過 predicted , 尤其係 Chem

noel2010 發表於 17-8-27 22:50
今年朋友個仔三科只meet 到一科,其餘兩科跌二及三個grade, 最後insurance choice U 都收入year 1,相信都 ...
Top U 定二三線大學??

回覆 Tommy 的帖子

如果報大學時讀四科,拿了 offer 後想 drop 一科要小心,因為大學會考慮到讀四科較困難而可能給低一點的 conditional offer,到頭來只考三科的話他們有機會不接受,甚至不承認已給的 conditional offer。
‹ 上一主題|下一主題