用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學法文定德文好?
樓主: Bravewoman2011
go

學法文定德文好? [複製鏈接]

twhkleung 發表於 17-9-4 13:31
不知爸爸有沒有德国既资料呢? 我比較喜欢德, 去欧玩是, 角得德的影响力巨大, 未来可能会有帮助!   :) ...
德國讀大學都係免收學費既。成績要求亦唔太高,基本上DSE全部3,有一、兩科4都有機會,但係需要德文有C1程度。

王家爸爸 發表於 17-9-4 16:17
德國讀大學都係免收學費既。成績要求亦唔太高,基本上DSE全部3,有一、兩科4都有機會,但係需要德文有C1程 ...
请问什么是C1程度?

回覆 twhkleung 的帖子

C1 程度即係差不多等於 IELTS 嘅 7.5,也就是說,平日交流、上堂、聽研討會、新聞等,全部都冇問題,接近 native 水平。

我西班牙文、法文、德文都學過(自學)。

論發音,西班牙文係最容易,簡單來說就係 You write the same, you speak the same。德文都係 You write the same, you speak the same,不過有 d 發音對香港人來講比較陌生。法文就「執生」多。

論詞彙,法文同西班牙文嘅 Vocab Base 同英文近似,德文則冇咁多。

論文法,法文同西班牙文已經係 Level 1,好容易。法文基本上同英文句子排列一樣,一個字一個字咁單獨翻譯返做英文都唔會影響整句意思。德文就難好多,有 4 個變格。英文冇變格,唯一保留嘅變格就係 They、them,We、us,其餘都冇。三者一樣有陰陽名詞,不過德文多一個-中性詞。德文本身比法西文要用多一倍時間、精神去讀,如果冇讀過有變格嘅語言(日文、韓文、拉丁文、希臘文....),好大機會要付出更多時間去讀熟。

論將來有用程度,要睇你發展意向如何。如果你要去日本做野,咁德文、法文、西班牙文通通都冇用。

利申:大學有讀法文,已放棄,現在讀返俄文。

chun媽 發表於 17-9-2 20:55
我打算叫亞仔讀西班牙文,好似話比較易學。

你仔仔讀直資定官津?

optman88 發表於 17-9-4 20:55
你仔仔讀直資定官津?

津校

chun媽 發表於 17-9-4 21:27
津校

我有想過叫亞仔讀德文,亦早知道懂德文到德國念書有着數,同時,之前睇過D post 講德國勞工短缺,要輸入人材;但一來德文不易學,二來自大量難民湧入德國後,相信整個局面會有劇變

1998Ruby1998 發表於 17-9-4 17:28

論發音,西班牙文係最容易,簡單來說就係 You write the same, y ...

hi, 如果無記錯,你應該在外國讀緊書,是嗎?點解你會揀俄文呢?

回覆 chun媽 的帖子

係吖,我係外國讀書。我對俄文就係一見鍾情。學過咁多種語言,俄文係唯一一個我係咁多年都冇放棄,自學左 5 年都冇嫌佢難,就知道自己係真心鍾意俄文。

1998Ruby1998 發表於 17-9-4 17:28

論發音,西班牙文係最容易,簡單來說就係 You write the same, y ...

嘩!你好劲呀!

回覆 twhkleung 的帖子

多謝誇獎。我鍾意外語,但係數理就...

chun媽 發表於 17-9-4 21:27
津校

津校,可以話讀就讀,唔晒做 selection ?  thanks

引用:Quote:twhkleung+發表於+17-9-4+13:31+不知

原帖由 王家爸爸 於 17-09-04 發表
德國讀大學都係免收學費既。成績要求亦唔太高,基本上DSE全部3,有一、兩科4都有機會,但係需要德文有C1程 ...
有什麼學科較合香港學生呢?

Wonderlady 發表於 17-9-5 09:15
德國最勁既係科學、工程類,呢啲學科喺香港唔容易搵食。

Wonderlady 發表於 17-9-5 09:15
法律類都係唔太適合,因為歐洲係行大陸法,同香港好唔同。

1998Ruby1998 發表於 17-9-4 22:04
回覆 chun媽 的帖子

係吖,我係外國讀書。我對俄文就係一見鍾情。學過咁多種語言,俄文係唯一一個我係咁多 ...

那麼,你一邊念高中,一邊學其他語言,哪有時間擠出來?

optman88 發表於 17-9-5 00:10
津校,可以話讀就讀,唔晒做 selection ?  thanks

我校不用做selection. 反而是若是人數不足,有機會開唔成班。

chun媽 發表於 17-9-5 18:22
我校不用做selection. 反而是若是人數不足,有機會開唔成班。

應該係校外課程?全年幾錢? thanka

optman88 發表於 17-9-5 18:26
應該係校外課程?全年幾錢? thanka

是校外課程,全年$8000,共上100小時

chun媽 發表於 17-9-5 18:32
是校外課程,全年$8000,共上100小時

thanks
‹ 上一主題|下一主題