用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有HSBC英國戶口嘅家長請入
樓主: etoile
go

有HSBC英國戶口嘅家長請入  

appleyummy 發表於 17-11-7 20:59
我亦收到打回頭信,但信上指如在overseas人仕,要打電話比佢地問點様resubmit比UK HSBC, 我打極電話都冇人 ...
你可以交比HK HSBC, 佢地会幫你寄過去UK HSBC

想同大家分享吓, 我上年在UK HSBC 透过online banking開了個regular save account, 每月要存入一個固定的銀碼,上限 250鎊一個月, 12個月後就到期, 有5%年息。 我上年貪得意開咗個regular save account, 每月存入250鎊,今個月到期收到80鎊息。我觉得唔錯呀,但就唔知要唔要報税。
仲有每人只可以開一個regular save account。到期後可以再開。

trendy007 發表於 17-11-8 10:49
想同大家分享吓, 我上年在UK HSBC 透过online banking開了個regular save account, 每月要存入一個固定的 ...

我已經做咗呢個saving plan 2次,而家做緊第三次

想同大家分享吓, 我上年在UK HSBC 透过online banking開了個regular save account, 每月要存入一個固定的 ...

好介紹, 等我去銀行八下先, 多謝分享!

多謝分享,啱啱網上做咗

yiphalook 發表於 17-11-8 17:12
多謝分享,啱啱網上做咗

請教如何在網上做到?

DKmum 發表於 17-11-8 19:24
請教如何在網上做到?

當然係要你已有 HSBC UK online banking
進入HSBC UK online banking, 會有link
留意頂置Products & Services, click入後Saving Accounts再scroll落Regular Saver

yiphalook 發表於 17-11-8 19:40
當然係要你已有 HSBC UK online banking
進入HSBC UK online banking, 會有link
留意頂置Products & Servi ...

我有呢個戶口, 等我晏少少試吓先, 謝謝!

醒目開學勳章

有沒有限制成人戶口才可以做?

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 17-11-8 11:20
我已經做咗呢個saving plan 2次,而家做緊第三次

每個月自動轉賬去save account嗎?

3b 發表於 17-11-8 20:39
係呀, 你選了Debit 户口後,每月会從那户口自动轉銭入regular save account.

3b 發表於 17-11-8 20:35
我記得只可以成人戶口才可以做. 如有变或記錯,請指正.

3b 發表於 17-11-8 20:39

我都啱啱上網做左啦,佢可以俾你喺指定嘅戶口自動扣數,好簡單容易,賺少少息好過擺喺度!

DKmum 發表於 17-11-8 19:56
我有呢個戶口, 等我晏少少試吓先, 謝謝!
你試吓啦, 好容易咋! 同一個版面就做到.

DKmum 發表於 17-11-8 22:16
我都啱啱上網做左啦,佢可以俾你喺指定嘅戶口自動扣數,好簡單容易,賺少少息好過擺喺度!
...

3b 發表於 17-11-8 20:35

我剛試末,阿囡嘅戶口都可以!

trendy007 發表於 17-11-8 22:19
你試吓啦, 好容易咋! 同一個版面就做到.

謝謝你,很好的介紹!

trendy007 發表於 17-11-8 10:36
你可以交比HK HSBC, 佢地会幫你寄過去UK HSBC
任何分行都得?

醒目開學勳章

DKmum 發表於 17-11-8 22:31
我剛試末,阿囡嘅戶口都可以!

每月上限£250?我要過定£3,000入阿仔戶口, 平時佢個戶口只有少過£200

醒目開學勳章

trendy007 發表於 17-11-8 22:12
係呀, 你選了Debit 户口後,每月会從那户口自动轉銭入regular save account.

請問筆款項到期後會否自動轉返入支賬戶口, 需要另外比指示嗎?