用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有HSBC英國戶口嘅家長請入
樓主: etoile
go

有HSBC英國戶口嘅家長請入  

回覆 DKmum 的帖子

有刑事上身

醒目開學勳章

回覆樓主:

今日到阿仔收到CRS, 請問寄回英國要貼幾錢郵票?

3b 發表於 17-9-21 15:21
唔記得啦,我去郵局counter寄。
早兩日到老公收到信要報(聯名戶口)。

etoile 發表於 17-9-21 15:45
請問是否在香港要交稅的,才會收到這份 form.

3b 發表於 17-9-21 15:21
Instruction 到寫可email返去,我自己個封email左,上星期收到阿仔個封,諗住都係email返去咋!

醒目開學勳章

hinhinmami 發表於 17-9-21 17:53
Instruction 到寫可email返去,我自己個封email左,上星期收到阿仔個封,諗住都係email返去咋!
...

係喎! 謝謝你!

醒目開學勳章

etoile 發表於 17-9-21 15:45

原來電郵回覆都接受, 可以慳返郵費

noel2010 發表於 17-8-26 20:36
CRS 是去年尾已經通知所有客戶,不過notice 的字細粒到少人理會。

香港首批人仕都收到HSBC 的form, 你正常 ...

我之前係英國開户好似填學校地址,呀仔今年己轉去美國讀,但又想keep住個户口,我又收唔到信?點好呢?

poonseelai 發表於 17-8-26 22:04
CRS, 即common reporting standard, 是OECD 為首,打擊逃税 initatives 之一,銀行要求客户申報 tax reside ...

如果那英國户口是呀仔而不是我呢?

scso 發表於 17-9-21 18:35
如果那英國户口是呀仔而不是我呢?

應由户口持有人申報

poonseelai 發表於 17-9-21 18:39
應由户口持有人申報

也沒收到,可能寄去舊校

想請教各位,我仔現在英國讀書,他早幾日都收到這份CRS(寄去佢學校)

信上要他填完後,"take your completed form along with ... to your local HSBC branch within 45 days..."

請問有無人試過,郵寄回去可以嗎?他讀寄宿學校,要專登出去找分行交有啲煩,又要等exeat...

樓上曾說可email back,但我在封信的instructions又找不到有這句,請幫忙.

醒目開學勳章

chitchatmommy 發表於 17-9-22 13:32
想請教各位,我仔現在英國讀書,他早幾日都收到這份CRS(寄去佢學校)

信上要他填完後,"take your completed f ...

電郵地址

thekingdom 發表於 17-9-21 17:10
請問是否在香港要交稅的,才會收到這份 form.
不太清楚,不過我0收入,同老公合併報稅。

3b 發表於 17-9-21 18:28
原來電郵回覆都接受, 可以慳返郵費

我聽晚飛,試下直接交去分行得唔得先!

回覆 3b 的帖子

Thank you, 3b.

但唔知點解我仔份FORM同你哋唔同,佢無上面那版.

唔理了,我叫佢跟你個email 傳回去算了.

Thanks.

etoile 發表於 17-9-23 23:35
我聽晚飛,試下直接交去分行得唔得先!
我email咗阿仔份form畀佢,尋日簽名交咗去UK HSBC分行

trendy007 發表於 17-9-2 01:29
你對, 是填HKID No.

我之前填了税單的TIN No. 俾UK HSBC 打回頭, 我再问税局, 税局話由今年开始税局的TIN ...
我同你相反,填HKID no.,佢話incorrect format,要我再填過!今次我會兩樣都俾曬佢,好煩!

另外有冇家長又收到信話要update information問攞passport copy同地址証明?

醒目開學勳章

etoile 發表於 17-11-3 11:20
我同你相反,填HKID no.,佢話incorrect format,要我再填過!今次我會兩樣都俾曬佢,好煩! ...
阿仔沒有稅務號碼, 我諗住填ID No.喎!