用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考Trinity的ATCL一問
go

考Trinity的ATCL一問

考Trinity的ATCL,寫於program note內的每首曲目的時間,如果與考試時的時間不同,是否會減很多分?

PaPa 發表於 17-8-24 23:40
考Trinity的ATCL,寫於program note內的每首曲目的時間,如果與考試時的時間不同,是否會減很多分? ...

你是指例如notes 內寫3分鐘,但實際彈了2分鐘或4分鐘?
我這例子已經有50%出入,對首歌的演繹效果已經有影響。Examiner 一定不會拿着計時器來對,因為他正在欣賞表演。
不過,如果全部歌快了,最後programme 完時,總時間可能不達標; 相返,如果全部慢了,過了時,可能會被叫停。
不是examiner, 不識答你原先問題,以上只是少少分享。

回覆 Rowena 的帖子

請問寫program notes有無甚麼要注意?有否template或sample?

PaPa 發表於 17-8-25 19:07

請問寫program notes有無甚麼要注意?有否template或sample?

我估網上有很多sample,也不方便擺亞女以前啲上來。
相信你的兒子/女兒都是細,即高小/初中(?),notes 不需要寫得太花巧,因為考官一定知道這個年紀寫不出甚麼,否則就全是槍手寫的。
老師一定有意見,要求,不如跟老師? 最後,執執英文就一定要…

PaPa 發表於 17-8-25 19:07

可以直接問自己的老師啊。老師有考過一定識。

Rowena 發表於 17-8-25 09:30

你是指例如notes 內寫3分鐘,但實際彈了2分鐘或4分鐘?

Trinity marking scheme 有一項是presentation,這個分數是programme and your perform有關聯,你寫嘅時間,最好和你演奏時間相同,相差也不超過十幾秒。考試曲目時間,是你演奏嘅時間,而不是音樂家演奏嘅時間。

寫program notes千祈唔好用咩template,否則考官一睇就知。其實宜家上網搵寫program notes技巧同program notes本身既內容都好容易。Google, Wiki,已經係學生最好既資源了。

回覆樓主

Trinity 果10分,除咗包括program note 仲有衣著都計埋入面。當年我自己寫,都有8分,再比另一位老師教導後,發現其實寫得好差。
Program note 最好自己寫,如果小朋友英文不好,可以叫他諗咗中文先,之後譯返英文,都好過請槍or 搵template。ATCL 字數限定,記得是不超過700字,其實難就難在要將這30幾分鐘的program 用700字去介紹,寫完一定要trim 字數。內容方面,介紹作曲家的背景,最好寫d 係個作曲家作呢首歌有關的背景,其他野盡量散卻。關於歌曲,要分析歌曲,甚至利用故事方式去寫。因為演繹方式,人人不同,網上的版本一定同孩子所彈的不同,所以還是自己最了解吧。