用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求自閉症治療方法或成功例子
go

求自閉症治療方法或成功例子

小兒現在三歲五個月,兩歲半確疹自閉症,現在S位就讀。過去半年不斷了解自閉症的成因及治療的方法,但方間的治療五花百門,有ABA, TEACH, 音樂治療、運動治療、針灸、精油、食藥、浸熱水等等,甚至有人求神問津,因前世今生的因果關係。作為自閉症的家長只有一個頒望就是小孩能正常健康成長。兒子一日一日成長, 壓力不斷增加,因佢離6歲前的黃金治療日子所剩無幾,旁人對於他的古怪行為開始不能容忍。所以懇請曾經經歷過這皆段的家長可以分享一些有較的治療方法或成功例子。🙏

回覆樓主:

樓主你冇提到言語治療和職業治療。雖然你有提 teacch,但我唔肯定你知唔知特殊幼兒導師。上述三樣是好常用的治療。

回覆樓主:

首先既事,作為家長既你,要接受小朋友係"有d特別",自閉症係無藥食,只能用訓練,令佢適應呢個地球既生活。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆樓主

係唔係過了6歲就做乜training都無用?

MONKYmama 發表於 17-8-24 09:50
係唔係過了6歲就做乜training都無用?

6歲後,依然有訓練。就不同程度直需要。
我個仔小學,依然有社交小組,語言治療…
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 joseph1201 的帖子

《攜手同心──兩代亞氏保加兒的越障路》

作者的二兒子在幼兒時被評估為患有亞氏保加症,最初在社交、溝通、語言身體安定等各方面的發展都有差異。為了兒子,作者甘願停職半年,全心全意、窮盡心思和精力去扶助他,致使他現在不但能獨立地和非常順利地融入小學生活,並連續在小一及二兩年級,被老師們評為 品學兼優的學生。

http://www.pdachild.com.hk/tc/blog_detail.php?name=Sharing&id=19

回覆樓主:

你講D治療,我有一半都做過,連你無講我都有試。其實個個小朋友都係唔同的。之前我女個同學去針灸,由無對答變到認到人,但對我女無效。到我女6歲後,我同一時間做幾樣嘢,真係唔知邊樣有效。但好多人都話佢進步得好快。我女現在8歲,仍然好固執,言語都係嚴重delay。但我信佢會不斷進步,我的負出佢係睇到同明白。

jocelynqq 發表於 17-9-1 17:40
你會否考慮行為治療 我仔仔一直都係上行為治療 進步得很快 真的很快
ABA? 排左好耐。現在上S位, 如果上一兩上門ABA, 可以嗎?

坊間的確有好多唔同種類既治療,不過始於自閉症係一個譜系,每個自閉小朋友既表現都可以好唔同,唔好盲目聽日講邊一隻有效,你可以幫小朋友試一兩樣先,睇下佢邊個效果好d。最理想就係可以參加一d治療係小朋友同家長一齊上,媽媽從旁觀察又可以拎到d技巧。你有無試過言語治療啊?通常都可以幫到自閉症小朋友語言能力同社交架~

請問有咩方法甘快有S位,好似要等大約兩年求教

wingc8899 發表於 17-9-8 18:56
請問有咩方法甘快有S位,好似要等大約兩年求教
已排了一年半

joseph1201 發表於 17-8-23 22:37
小兒現在三歲五個月,兩歲半確疹自閉症,現在S位就讀。過去半年不斷了解自閉症的成因及治療的方法,但方間 ...

我已經很少上來這裡了,剛有人PM我所以又上來睇下有什麼幫忙(以前都是在這裡知道很多資訊,尤其是生物治癒)。聽你講應該未試生物治癒(biomedical treatments),我覺得應該試下(每個小朋友反應會不同,但一定要有耐性等效果出現,時間是慢長的),香港做生物治癒我知道的是Dr Trodd。大家可能對生物治癒有偏見或不識,我講效果大家可能唔信,所以都唔嘥口水,我介紹大家睇一本 Harvard Medical School 出版的一本書 The Autism Revolution,Harvard 的女醫生寫的,可在Amazon 買電子書睇,amazon 有翻譯功能,英文不好都睇得明。想為自己的小孩將來更好,有時間睇下,可能會改變小孩的一生。

你會否考慮行為治療 我仔仔一直都係上行為治療 進步得很快 真的很快

可唔可以俾啲資料我, thx!

回覆 jocelynqq 的帖子

可唔可以俾啲資料我,thangks~

可唔可以俾啲資料我,thanks~