用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 將讀小一考movers?
go

將讀小一考movers?

仔仔今個暑假完成movers past paper, 但而家考試係唔係冇用呢?因為都升小一喇

Monosaru 發表於 17-8-23 01:18
仔仔今個暑假完成movers past paper, 但而家考試係唔係冇用呢?因為都升小一喇
...

視乎你為咩而考,我覺得Cambridge 聽說讀寫都有卷,較全面,小女冇考movers,只考starters and flyers, 目的是掌握小女英文大概的水平,小女現在預備梗ket, 一直沒有上堂,只是做卷及教佢睇題目,過程中都可教佢怎樣找答案及要小心,我覺得幾有用。

Monosaru 發表於 17-8-23 01:18
...
我反而覺得唔係睇張證書對升小一有無用,而係過程中小朋友有無得著,例如英文講得流利咗。始終小朋友既語言能力,老師喺面試時一問就知道。

王家爸爸 發表於 17-8-29 12:05
我反而覺得唔係睇張證書對升小一有無用,而係過程中小朋友有無得著,例如英文講得流利咗。始終小朋友既語言 ...

我仔考starters時都有少少為咗考小一,亦都已經考到,其實覺得cambridge幾有用,就自己教埋佢movers, 不過幾日後已經小一開學,考movers張cert冇咩用途,所以諗緊考唔考

Monosaru 發表於 17-8-30 00:02
我仔考starters時都有少少為咗考小一,亦都已經考到,其實覺得cambridge幾有用,就自己教埋佢movers, 不過 ...
除非考既係二、三線小一,否則同starters一定無關係,原因係一線小學大把有flyers既申請人。反而係小朋友既面試表現、面試既對答流利等,更加重要。
如果有時間,小朋友又鍾意,一路考上去又無壞既,值得試。

王家爸爸 發表於 17-8-30 09:23
除非考既係二、三線小一,否則同starters一定無關係,原因係一線小學大把有flyers既申請人。反而係小朋友既 ...

謝謝,都值得試吓,報10月考埋都冇壞,過程中都學到更多閱讀理解技巧,listening skill

Monosaru 發表於 17-8-31 01:01
謝謝,都值得試吓,報10月考埋都冇壞,過程中都學到更多閱讀理解技巧,listening skill
...
不問收獲,享受過程,等小朋友從過程中學習。

引用:仔仔今個暑假完成movers+past+paper,+但而

原帖由 Monosaru 於 17-08-23 發表
...
大家係用筆紙or iPad 做卷?

Wonderlady 發表於 17-9-22 13:57
大家係用筆紙or iPad 做卷?

紙筆

回覆樓主:

我覺得如果成績好都有d幫助。我都係自己教,仔上年k3 考咗flyer, 現在是小一。當然我認同面試時老師一試就知龍定蛇,所以考試嘅唔應該係為張cert,  要教識個小朋友先最重要。

王家爸爸    發表於 17-10-27 12:50