用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國機票
go

英國機票

仔仔九月要去英國讀書,請問一定要買雙程機票嗎?由於回程未定,原本想訂個單程機票,但有人說拿單程機票有機會英國不讓入境是嗎?

醒目開學勳章

william99 發表於 17-8-22 20:32
仔仔九月要去英國讀書,請問一定要買雙程機票嗎?由於回程未定,原本想訂個單程機票,但有人說拿單程機票有 ...

不讓入境的原因是什麼?因為單程機票? Visa簽了多少年? 如果長期如兩/三年, 沒有回程機票不足為奇。

好似單程比雙程貴

回覆 jj100c 的帖子

但係之後買倒頭機票平好多,尤其讀中學,一年要往返 3-4 次。

1998Ruby1998 發表於 17-8-22 23:19
回覆 jj100c 的帖子

但係之後買倒頭機票平好多,尤其讀中學,一年要往返 3-4 次。 ...

買單程機票應該不影響入境吧?

回覆 william99 的帖子

睇 VISA 簽幾耐,不過通常都 OK,我幾個內地同台灣大學朋友都係單程票去英國。我覺得坦白同入境人員講英國買倒頭票平應該都得。

1998Ruby1998 發表於 17-8-22 23:45

睇 VISA 簽幾耐,不過通常都 OK,我幾個內地同台灣大學朋友都係單程票去英國。我覺 ...

谢谢

我買咗九月單程去英國機票,另再出十二月倒頭飛,入境應該無問題啩。

我地上年買左張短期來回機票當單程用,因為係特價仲平過買單程機票,之後就全部買倒頭飛。

至於入境,張 landing card 上 length of stay 就寫四年 (visa 既長度),過 immigration 完全無問過回程機票。

醒目開學勳章

william99 發表於 17-8-22 23:33
買單程機票應該不影響入境吧?

上年阿仔開學只買單程機票, 入境時關員沒有問過有關機票問題, 只需要睇visa, 學校CAS信, 問下去邊間學校讀書等簡單問題

3b 發表於 17-8-23 07:34
上年阿仔開學只買單程機票, 入境時關員沒有問過有關機票問題, 只需要睇visa, 學校CAS信, 問下去邊間學 ...

谢谢

3b 發表於 17-8-23 07:34
上年阿仔開學只買單程機票, 入境時關員沒有問過有關機票問題, 只需要睇visa, 學校CAS信, 問下去邊間學 ...

我女經驗一樣,冇問過機票的問題!

DKmum 發表於 17-8-24 13:12

坐Qatar係多哈轉機,洗唔洗要transit visa?

DKmum 發表於 17-8-24 13:12

啊仔剛剛到英國,無問回程機票,問讀那些科目

回覆樓主:

买了EK来回学生票,只有7000多一点,比直飞平一半。

回覆樓主:

4月去7月回來坐sk 約5xxx元連稅如要改日期加1200元,要轉機

建議可先買單程, 下次開始買倒頭機票會平好多, 尤其是如果飛兩轉就更加平

回覆樓主

倒頭票真的會平d?

仔已入境,除passport 外,咩都冇睇冇問

Brianmommy 發表於 17-8-30 02:07

仔已入境,除passport 外,咩都冇睇冇問
多谢