用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 宣道
樓主: 2012baby
go

KTS vs 宣道   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-8-25 12:21
SFA比較現實,以前推薦學生去九華,但眼見九華成績大不如前,馬上改薦去SJC
反之,APS無視DBS成績下滑,繼 ...

咁APS推薦學生,都可能要考慮下體藝因素,單憑成績可能已經係另一策略了~~~

kennyklt 發表於 17-8-25 12:59
吓,你認為KTS,SFA同TSL冇推薦學生去考DBS?再者,DBS令學生同家長心儀嘅原因並非單單學業。如果揀中學只 ...
KTS, SFA同TSL相信都有推薦, 但人數, 同推薦信既力度, 又會否一樣呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 17-8-25 12:44
电玩惹的祸。。。
有人话,若有男仔不打机,已经赢其他50%的男孩。若有礼貌,出来做事已经赢其他90%的男生 ...
以前我那輩讀書,名列前矛的男生比較多,尤其上到高中,男仔成績一發神威,女仔立刻被拋離,
但看看近年入u的男女比例,真是用慘不忍賭來形容。

DD仔 發表於 17-8-25 12:24
你也不可无视DBS的IB课程的成绩,而且好像KTS一样,DSE的成绩不是一切,DBS has a lot to offer的。
...

DSE成績不是一切, 不過以DSE成績經JUPAS, 係入讀本地資助大學學位既最佳方式, 亦係機會最高既方式
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JC_mami 發表於 17-8-25 13:15
以前我那輩讀書,名列前矛的男生比較多,尤其上到高中,男仔成績一發神威,女仔立刻被拋離,
但看看近年入u ...
主要分別, 在於現在男生必需修讀3科文科 (中文, 英文, 通識), 成績要達標兼要至少有兩科要計入大學學科分數要求之內

hkpapa852 發表於 17-8-25 13:40
主要分別, 在於現在男生必需修讀3科文科 (中文, 英文, 通識), 成績要達標兼要至少有兩科要計入大學學科分數 ...

對,反而男仔強項的數理科不被重視,難怪佢地集中語文科目,女仔相對著數!

語文好非常重要,所以一路以來的暑假都是大量閱讀!

mimi222shi 發表於 17-8-25 13:58
語文好非常重要,所以一路以來的暑假都是大量閱讀!
語文好其實只對考試重要, 日常生活同工作上, 需要的, 主要是英文溝通和書寫, 其餘語文既要求, 根本就多餘.
有冇邊份工見工或返工時會要你背出師表? 問你作者寫再別康僑時既情懷? .......

語文好可提高理解力和表達能力,非只為針對考試!
閱讀作為一種興趣真是有百利而無一害。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實都冇話特別力道, 只係學校 shortlist 幾類學生俾 DBS, 都係要 interview + 考才藝 (成績特佳除外)。

IYY 發表於 17-8-25 14:59
回覆 hkpapa852 的帖子

其實都冇話特別力道, 只係學校 shortlist 幾類學生俾 DBS, 都係要 interview + 考 ...

唔係架!有SFA家長講過,如果用了學校的推薦位interview時收咗,一定要讀,否則怕會影響學弟當然家長咁講我咁聽。反而KTS暫未聽聞要人一定要讀,其他學校未知情況

回覆 bettyay 的帖子

學校的確有講, 但今年有人放 DBS 入 QC, 亦有放 SPCC 入 LS。如果係真正神級學校, 應有氣量及氣度接受學生跳船。

小王子J 發表於 17-8-25 13:46
對,反而男仔強項的數理科不被重視,難怪佢地集中語文科目,女仔相對著數!
...

多年前暫取生制度, 攪到某大學男女比例明顯失衡.

DSE 當道, 醫學院男女比易係慘不忍睹.

多年後, 外科醫生可能很吃香!!!

IYY 發表於 17-8-25 15:57

學校的確有講, 但今年有人放 DBS 入 QC, 亦有放 SPCC 入 LS。如果係真正神級學校, 應 ...
如果這些同學是完全靠跟一般程序自行考獲學位,而有更心儀時轉船!當然沒有問題,神校亦應見慣。但如果家長和同學認同了學校的要求,用了學校的推薦位有offer時而最後又唔讀,我始終覺得會破壞了彼此的誠信當然人望高處,有更適合時,就要衡量誠信和前途誰重要了!但這決定同時亦影響了小朋友將來的處事思維。

IYY 發表於 17-8-25 15:57

學校的確有講, 但今年有人放 DBS 入 QC, 亦有放 SPCC 入 LS。如果係真正神級學校, 應 ...
中學未必介意,但只會令小學校長日後更小心去選值得推薦既學生。

hkpapa852 發表於 17-8-25 14:04
語文好其實只對考試重要, 日常生活同工作上, 需要的, 主要是英文溝通和書寫, 其餘語文既要求, 根本就多餘.
...

都唔係嘅,不同成長階段有不同需要,和書到用時方恨少。不過我本身都好怕d文學作品,完全get 唔到

...
其實文學作品也有它的欣賞價值,我趁暑假都有讓大仔背背論語、唐詩等。中間都有許多古人的智慧。

hkpapa852 發表於 17-8-25 11:49
神校...... 咩叫神校呢?
我又無聊咁整咗份資料, 係4間九龍區名小過去幾年升讀DSE成績最頂級個18間中學既情 ...

勁!不過如果唔計DBS好似有啲唔公平。DBS都係好多人的dream school。

APS好似更加擅長入男/女拔,co ed大家都差唔多。由此推論: co ed 更加注重學術,而幾間小學學術接近。 男拔女拔注重體藝,而APS體藝佔優。

...

我某程度同意你的講法。中文好,對於高層次d的演講及寫作絕對有幫助,但冇必要大石壓死crab人人都要讀古文,又呢又路。如果真係咁想推STEM, 只要除去統一dse語文要求,設2個'不同 level的中文試,方便數理科强的人過關,到時肯定大學STEM成績飛升

b3410 發表於 17-8-26 12:02
勁!不過如果唔計DBS好似有啲唔公平。DBS都係好多人的dream school。

APS好似更加擅長入男/女拔,co ed大 ...

以上年計,DBS YW SPB 佔了APS 30+男生,如果唔計,APS咪係4大中最弱嘅學校law. 不過佢都有佢嘅理由嘅,冇所謂啦
‹ 上一主題|下一主題