用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 宣道
樓主: 2012baby
go

KTS vs 宣道   [複製鏈接]

義氣仔女 發表於 17-8-25 10:45
學術方面我唔知, 但以運動同音樂比, APS真係贏KTS 成條街, 我以前睇我女出外排球比賽, KTS d球員, 連開波都 ...

「個細女讀APS, 全級考好尾, 但入到最top果間女神校」-->  唔係掛,考女神校一定會睇校內成績。如果係APS考好尾都入到女神校,可能本身有體藝的特異功能,能為校隊作出貢獻,才能被女神校賞識。如果係特異功能人士,咁是APS、KTS或其他學校變相也不太重要。

小曳人 發表於 17-8-25 11:05
會選KTS 的不止我一個呀~

我還奉行方便上學 (無校車到嘅一律唔報),你嘅好意,心領喇~
"我會揀KTS, 因為校舍比APS 強得多

揀學校,唔係只睇派位咁簡單"
你这句说话非常直接易明 - 选学校,校舍很重要,不要单看派位。
由此推断,凤溪都应该都在你的选择范围里。
如果你还有其他选校条件,因为没有在你那个留言里提到,所以对凤溪这个提议,是不适用的。

浦左EK都有好幾年,不斷都有人開post討論九龍三大私校,
其實這幾間學校各有優點,從宗教、校舍、體藝、都各有不同,
家長總有自己偏好,應該唔難選。
三間升中的成績都非常亮麗,只是家長着重那部份吧!
利申:小兒讀APS,主要是我喜歡小孩學音樂

IYY    發表於 17-8-25 11:56

kennyklt 發表於 17-8-25 11:14

我可以講呢個傳聞係完全錯誤,APS嘅學生入傳統名校通常係 ...

That's good

醒目開學勳章 貢獻勳章

DD仔 發表於 17-8-25 11:20
"我會揀KTS, 因為校舍比APS 強得多

揀學校,唔係只睇派位咁簡單"
你嘅推斷亦過於簡單
provide that APS vs KTS 已經有一定 "相似"嘅特點
呢d相似,可能個個人睇唔同,但起碼兩間 (甚至in my case, 3間)都係派位有一定得証嘅私校

但你講嘅,既唔係九龍,更唔係私校

就好似我quote 嘅所言,唔係只睇派位咁簡單
that means.. something more than that!

唔係單一因素

恐龍家

神校...... 咩叫神校呢?
我又無聊咁整咗份資料, 係4間九龍區名小過去幾年升讀DSE成績最頂級個18間中學既情況..... 當中有D家長難免會失望

2012-2014

APS

KTS

SFA

TSL

SPCC

鄧顯

林護

曾肇添

沙呂

QES

荃灣官立中學

DGS

St Paul Convent

HY

英華女學校

MCS

St Mary

BPS

MSS

QC

LS

SJC

升讀人數

畢業生人數

百份比

22.38%

19.80%

24.83%

17.20%

2014-2016

2013-2015

APS

KTS

SFA

TSL

APS

KTS

SFA

TSL

SPCC

鄧顯

林護

曾肇添

沙呂

QES

荃灣官立中學

DGS

St Paul Convent

HY

英華女學校

MCS

St Mary

BPS

MSS

QC

LS

SJC

升讀人數

畢業生人數

百份比

17.88%

21.14%

31.06%

23.61%

21.32%

25.49%

27.91%

22.64%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實又有乜好比較,2間也是好學校,入到是但一間也不會差!你喜歡小孩有優質音樂培訓,唔使諗一定APS,若你好mind個校舍又覺得唔想放咁多時間係學樂器上,咁咪Kts 囉,讀書從來係靠自己,若然不努力,就算入到APS or kts也不代表你一定可以入band one中學的,樓主不如問清楚自己要D咩先仲好啦,快快放位,相信仲有唔少人等緊的!

回覆樓主

其實就讀S K A T 四小學既EK家長會否好大壓力呢?學校/小朋友年年月月也要給人抽絲剥繭咁比較,類似討論已很多,每人都必定有自己渴慕,介意既地方啦,真的跟住自己著重地方就ok 了。

回覆 hkpapa852 的帖子

果然係SFA 佔優, 6 年前我們放棄SFA 時就曾因其卓越升中能力而掙扎過。

hkpapa852 發表於 17-8-25 11:49
神校...... 咩叫神校呢?
我又保聊咁, 整咗份資料, 係4間九龍區名小過去幾年升讀DSE成績最頂級個18間中學既 ...
正确!你不算DBS,YW, SPB等等的话,差别会很大,但偏偏这几间是很多家长心目中的targets.

小曳人 發表於 17-8-25 11:49
你嘅推斷亦過於簡單
provide that APS vs KTS 已經有一定 "相似"嘅特點
呢d相似,可能個個人睇唔同,但起碼 ...
无谓写0甘多野啦,get到的就get到啦

IYY 發表於 17-8-25 12:02

果然係SFA 佔優, 6 年前我們放棄SFA 時就曾因其卓越升中能力而掙扎過。
SFA比較現實,以前推薦學生去九華,但眼見九華成績大不如前,馬上改薦去SJC
反之,APS無視DBS成績下滑,繼續推薦學生,到底是好還是壞呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-25 12:21
SFA比較現實,以前推薦學生去九華,但眼見九華成績大不如前,馬上改薦去SJC
反之,APS無視DBS成績下滑,繼 ...
你也不可无视DBS的IB课程的成绩,而且好像KTS一样,DSE的成绩不是一切,DBS has a lot to offer的。

提外話,想出post問好耐,是否現在的男孩子讀書成績比上一軰差了很多?㸃解有甘多好的女校,但好的男校真的買少見少,
男仔的DSE成績比女仔似乎差很多。
我家有兩位男孩子

JC_mami 發表於 17-8-25 12:40
提外話,想出post問好耐,是否現在的男孩子讀書成績比上一軰差了很多?㸃解有甘多好的女校,但好的男校真的 ...
电玩惹的祸。。。
有人话,若有男仔不打机,已经赢其他50%的男孩。若有礼貌,出来做事已经赢其他90%的男生。

我們選校時較考慮孩子的感覺, 當年的他面試完SFA 已決定唔讀, 見完APS 就話一定要讀。

另外我們本來就沒有打算入神級, 包括DBS, 我們不谷, 只期望孩子享受校園生活, 有一個平衡又快樂的童年。因此分析升中結果時, 我剔除了神級中學 (包括你提及過的十多間強校), 只從普通BAND1 學校看數據, 個人比較喜歡華英, 迦密, 旅港, 銀禧多於長天, 聖方濟, 協和等等。

SFA 學術亦較APS 強, 很難執行我們玩樂的時間表, 要維持優質愉快學習生活, 我們沒有信心, 因我兒並非尖子。最終我們選擇放棄 SFA, 這是個困難的決定。

abby0624    發表於 17-8-25 14:16

ChocoMilk33 發表於 17-8-25 11:17
「個細女讀APS, 全級考好尾, 但入到最top果間女神校」-->  唔係掛,考女神校一定會睇校內成績。如果係APS ...

但係,D網友會評定學校少個B3生,多左個B1生,自動幫學生升banding ~~~

hkpapa852 發表於 17-8-25 12:21
反之,APS無視DBS成績下滑,繼 ...

吓,你認為KTS,SFA同TSL冇推薦學生去考DBS?再者,DBS令學生同家長心儀嘅原因並非單單學業。如果揀中學只係基於DSE成績,根本無需要俾錢讀直資。

JC_mami 發表於 17-8-25 12:40
提外話,想出post問好耐,是否現在的男孩子讀書成績比上一軰差了很多?㸃解有甘多好的女校,但好的男校真的 ...

咁男或女校都大部份係傳統中小學,都由幾拾年歷史起跳~~~

kennyklt 發表於 17-8-25 12:59
吓,你認為KTS,SFA同TSL冇推薦學生去考DBS?再者,DBS令學生同家長心儀嘅原因並非單單學業。如果揀中學只 ...

咁直資都有D數據係靚仔,又高機會率,我都係用機會率作為選擇學校之一,去決定俾唔俾錢㗎~~~
‹ 上一主題|下一主題