用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 宣道
樓主: 2012baby
go

KTS vs 宣道   [複製鏈接]

回覆 gigiwin888 的帖子

你說初小定高小 ??

DD仔 發表於 17-8-24 10:15
1) 如果你有看我前面的留言,我是指“4大”的比较 - APS/KTS/SFA/TSL
2) 有些可比的,就排名;不可比的 ...
都係個句啦, 如果沒有辦法以"客觀而又可量化"既方式去評價學校既"特色", 只係求其列一堆item同分數, 咁大家不如去睇50小強排名, 或者openrice學校排名好了.

校舍設施: 如何評分?
跳船能力: 如何評分? 資料何來?
樂器/運動..... 點解要評分呢?

小學只係銜接上中學既一個過程, 坦白講, 想入到好中學, 最先決既必要條件係: 成績好

其他既嘢, 實際用途(係升中上)不大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

17-18年度APS 及 KTS 也有小朋友插班考入DGJS

hkpapa852 發表於 17-8-24 11:12
都係個句啦, 如果沒有辦法以"客觀而又可量化"既方式去評價學校既"特色", 只係求其列一堆item同分數, 咁大家 ...
你又没有看清楚我的留言了。
谁说一定要评分? 可比的,例如升中(根据band1率/band3率),就应该比较。
校园,应该可比,我立刻都可以 -  KTS>TSL>SFA>APS
其他若不可比的,就列出情况, 如乐器(APS要每人都学,又鼓励如乐团,音乐考试加分,等等;KTS都鼓励,但不硬性规定。。。)运动(APS 强项是排球/篮球; KTS是。。。)
我所说这个表的用意是让各申请入学的家长,一表在手,4大资料和比较全有,是这个意思而已。

pingbaby 發表於 17-8-24 11:20
17-18年度APS 及 KTS 也有小朋友插班考入DGJS

插班唔一定只睇學術,可以仲有其他考慮點~~~~

DD仔 發表於 17-8-24 11:21
你又没有看清楚我的留言了。
谁说一定要评分? 可比的,例如升中(根据band1率/band3率),就应该比较。
校 ...

直接用升中成績去比較,係客觀又可信性已足夠? ~~~

mcl203 發表於 17-8-24 11:28
直接用升中成績去比較,係客觀又可信性已足夠? ~~~
但我同意其他家长的讲法,升中成绩只是其中一项重要的资料,且如果学校升中成绩不是差很远的话,家长还是想多了解各学校的各项情况而作出选择的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

DD仔 發表於 17-8-24 10:00
其实凤溪第一小学都可以考虑,它的校园特别诺大漂亮
但鳳溪唔响九龍城網,交通不便,津校,唔係你話入就入
北區d學校.... 唔會比41網容易!

恐龍家

IYY 發表於 17-8-24 10:49

你說初小定高小 ??
小一已經開始教快半年, 小兒二年級下學期已教三年級上學期的數

其实KTS年年都大概有7成升band1,無乜大起大跌。如果有心考插班同跳船既,唔会揀KTS. 如果对升中好aggressive既,非名校不可既,KTS亦未必deliver到。入KTS既多数係鈡意佢开心番学,少功課測考默同有唔錯既升中成績~

少少啦, 快一個 semester 左右, 比起其他一線小學如SFA / KTS, 唔算教深太多了

Yanamami 發表於 17-8-24 16:47
其实KTS年年都大概有7成升band1,無乜大起大跌。如果有心考插班同跳船既,唔会揀KTS. 如果对升中好aggressi ...

deleted

evacalbee 發表於 17-8-24 19:17
其實間間學校都一樣啦, 派到band 1咪開心囉, 派band 3咪嚇親囉, 唔好講到好似唔選KTS就貪慕虛榮咁...

都無 ...
我唔知寫左乜野令你有禁既解讀?

小曳人 發表於 17-8-24 14:32
但鳳溪唔响九龍城網,交通不便,津校,唔係你話入就入
北區d學校.... 唔會比41網容易!
KTS都不易入,但你都话会选择KTS, 所以才建议你凤溪

Yanamami 發表於 17-8-24 20:17
我唔知寫左乜野令你有禁既解讀?
”有心考插班同跳船既,对升中好aggressive既,非名校不可既“ = 貪慕虛榮。我估是这个意思。
“貪慕虛榮的,勿选KTS”。我估她估这是你的意思。

是否想多了??

學術方面我唔知, 但以運動同音樂比, APS真係贏KTS 成條街, 我以前睇我女出外排球比賽, KTS d球員, 連開波都未必成功, 唔好講大家猜波啦, APS 女排同男排喺九北比賽係10年冠。校際音樂比賽, 未見過KTS既學生攞獎, APS學生就攞好多獎, 見過有師妹攞冠軍, 仲要係90幾分

識有一個家長, 2個大既仔女係KTS畢業, 讀大角咀一間B2-3既直資, 個細女讀APS, 全級考好尾, 但入到最top果間女神校

APS同KTS 2間都係好學校, 但到底家長想要d咩, 就自己去選擇最適合既學校比仔女啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

DD仔 發表於 17-8-25 10:15
KTS都不易入,但你都话会选择KTS, 所以才建议你凤溪

會選KTS 的不止我一個呀~

我還奉行方便上學 (無校車到嘅一律唔報),你嘅好意,心領喇~

不過,話說回來,KTS沒選我... (所以咪讀SFA囉,係,SFA 個校舍在我~已經叫好過APS,所以唔駛考慮北區咁遠... )
就好似沙呂沒選我一樣...

恐龍家

義氣仔女 發表於 17-8-25 10:45
學術方面我唔知, 但以運動同音樂比, APS真係贏KTS 成條街, 我以前睇我女出外排球比賽, KTS d球員, 連開波都 ...

有人講過APS 入神校的多是音樂或體育有出色表現,學術其次,當然仍有學生文武全才。一貫神校的收生策略,所以APS 每年都多人入神校,不知是否真實。

creambun 發表於 17-8-25 11:07
有人講過APS 入神校的多是音樂或體育有出色表現,學術其次,當然仍有學生文武全才。一貫神校的收生策略, ...

我可以講呢個傳聞係完全錯誤,APS嘅學生入傳統名校通常係學術同體藝都叻,再者神校一貫收生都係希望又讀得又玩得,單靠體藝係極少數。

‹ 上一主題|下一主題