用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 宣道
樓主: 2012baby
go

KTS vs 宣道  

Yanamami 發表於 17-8-22 18:47
乜KTS从來有人入过皇仁咩?唔多觉……
以近年計,2013-2014度有一個或者可能係KTS 無人肯等或搏到七月等皇仁!

Xx vs xx vs xx! 家長其實都已有一個天秤在心中!出post除了真的想多了解外,還多會是找認同

DD仔 發表於 17-8-22 18:54
其实你都不需要回应写那么多字,每次都说“爬旧文”,包没错 - 谁有那么多时间去challenge你这句话?
...

禁时间既关係,幫你揾埋條link好嗎?人至義盡了……
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3256549&highlight=KTS%2BAPS%2BTSL%2BSFA

DD仔 發表於 17-8-22 18:56
以今年KTS派Band3的比率,恐怕已经排在4大的末位。

都係架,所以揀APS一定無錯,宣小音樂方面的成績已不用置疑,而運動在學界比賽方面的成績更越來越好,尤其是排球更獲獎無數,升中成績又亮麗,係校舍方面比較細,所以樓主可多考慮APS,讓其他真正喜歡KTS的小朋友入讀

Btw,而家仲vs?暑假尾了仲hold住兩個位?請樓主早早決定將不需要的放位,好多家長會感謝你

回覆 evacalbee 的帖子

APS 係好多勁人, 但學校本身沒有教深多少。只在小六時有教英數, 為學生們升英中做準備。

都好!不過KTS校舍靚D

喜歡樂器就APS,想入DBS也APS

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會揀KTS, 因為校舍比APS 強得多

揀學校,唔係只睇派位咁簡單
恐龍家

DD仔 發表於 17-8-22 18:54
其实你都不需要回应写那么多字,每次都说“爬旧文”,包没错 - 谁有那么多时间去challenge你这句话?
...

你真的要爬文,2016年出過㗎!

小曳人 發表於 17-8-22 19:49

如果唔想太要兼顧音樂,KTS 比較好㖭!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Felix223 發表於 17-8-22 19:51
如果唔想太要兼顧音樂,KTS 比較好㖭!

當年我排 KTS > SFA > APS 嘅原因,就係唔想太重視音樂,同時考慮校舍因素

其次,就係唔想中學讀直資,睇見SFA升中派位已極滿意!所以APS對我無乜吸引力,有SFA offer就已經無去in

恐龍家

我自己喜歡音視, 小朋友都自細學2種樂器唱choir, 但如果變成must, 同埋要求卓越,  壓力好大.   KTS Vs APS  對我來說似是SFA Vs TSL.   

我知APS 上中學有幾好, 但我都會prefer KTS 多些, 可能覺得KTS 校園人性化些. APS 一出來就好似好恆, 又要谷音樂又要谷學術. 以入名校為目標, 做家長要是同步之人才讀得順利.   

.     

小曳人 發表於 17-8-22 19:49

deleted

小曳人 發表於 17-8-22 19:58
當年我排 KTS > SFA > APS 嘅原因,就係唔想太重視音樂,同時考慮校舍因素

其次,就係唔想中學讀直資,睇 ...

我個piano 老師係宣小出身,她話讀宣小好辛苦,㸃解呢?不過她真係非常熱愛音樂,我仔跟左她4年,呀女2年,仔取得69屆校際冠軍,呀女季軍,老師對音樂真的好有要求,所以喜歡音樂就宣小

而我都唔會硬要求囝囡獲獎,只要學得開心,有樂趣,我只想子女多ㄧ條路抒發情感,所以老師都會教得無壓力,奬...只是bonus

bettyay 發表於 17-8-22 19:00
以近年計,2013-2014度有一個或者可能係KTS 無人肯等或搏到七月等皇仁!
...

嘩,博到七月,真係好辛苦架

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-22 16:55
小朋友喜歡音樂嗎?喜歡的話可選APS,不過KTS都要求小朋友學一種樂器(計鋼琴),但相對上APS對音樂方面的造 ...

可否分享下,點解你覺得無後悔揀KTS?

DD仔 發表於 17-8-22 17:58
如果有“有心人”用table形式把APSvsKTSvsSFAvsTSL(排名按英文次序),不单是升中数据,连每项特色,都一一 ...
其實, 咩先叫"特色"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 17-8-22 19:44
都好!不過KTS校舍靚D

喜歡樂器就APS,想入DBS也APS

其實咁講,KTS的校園唔係靚,只不過係比較特別......

KTS的校園係平房式設計,全校沒有樓梯,最多只有音樂室前果幾級而已,一至四年級的課室係圍住個大操場而建,課室與操場之間四周都有花草樹木,同學放小息時一踏出課室就已經是操場,五六年級的課室在內校園,也是圍住一遍草地而建,周圍也種有不同種類的果樹,鳥語花香,禮堂旁邊有荷花池,另一邊又有水之園,周圍都是綠色,所以我哋學校的主色也是綠色,學校唔可以叫做靚,但可以話係好綠色,周圍好多花草樹木,一出來便望見天空,是一所環境優美的村校

學校好重視禮貌,我唔係話其他學校唔重視,不過KTS的要求係特別高,我哋除了恆常課外,每星期還有一堂德育課,學校對學生的品格要求係好嚴格,如果你話見到校長老師講早晨係應該,這個我也認同,只不過KTS的要求不止是說說早晨咁簡單,而是要雙腳拍貼、雙手放在腰後、90度鞠躬向校長或老師講早晨,每朝校長或副校也會企出嚟,你就會見到一個場面...就是同學自發性排隊向校長講早晨,如果打招呼對象多過一位,佢哋會個頭向左點一點講:各位老師,再向右點一點講:各位同學早晨,你可以話佢哋作狀,但係學校的要求就是這樣,回想起第一次見佢哋這樣打招呼,心裏不禁發出會心微笑⋯⋯

另一樣KTS的特色係,十分重視家校合作,雖然這個好多學校都係,但KTS不是講完就算。KTS對家長係門戶大開,早上係比所有家長入學校送小朋友直入課室,這個安排暫時我只知道得KTS係咁,而一二年班的同學最鐘意去操場跳大繩,家長就負責fing大繩,個場面係好溫馨。如果家長願意的話可以早上做家長義工維持秩序,中午又可以回校,放學又可以直入課室接小朋友放學,日日都會見到班主任。所以如果有任何問題每一日都可以請教校長同班主任。家長響校園裏面真係可以講得上係自出自入,而且每年嘅學校旅行、水運會、陸運會、中秋晚會、聖誕聯歡會家長都可以一齊去,一至六年級如是,而且學校有家教會,家長可以協助攪活動、講座、幫手做家長義工等.......學校又會比家長試食飯商參與評分、校車服務參與評分,所以在KTS,家長的參與度係好高好高,家校合作係非常之強,因為KTS對家長是十分開放的,差不多所有活動都邀請家長同小朋友一齊參與,而因為可以直接送小朋友入課室,家長與家長之間係日日見,好friend好熟,送完返學就成班食早餐,放假一定約出嚟一齊玩,所以無論大人定小朋友,在KTS都非常開心

所以雖然KTS的音樂及運動成就方面係及不上APS,及升中派位成績方面,亦無APS咁亮麗,但KTS的吸引之處,只要你讀過會感受到"她"的魅力......

b3410    發表於 17-8-22 23:00

IYY 發表於 17-8-22 17:22
各有長處, 很難肯定地說誰比誰好。

APS 沒有教深, 如果想 academic 高 d, 咁 APS 未必是你想要的。 ...

APS數學教快半年

HaYi 發表於 17-8-22 20:09
我自己喜歡音視, 小朋友都自細學2種樂器唱choir, 但如果變成must, 同埋要求卓越,  壓力好大.   KTS Vs APS  ...

想請教點解KTS vs APS 就好似 Sfa vs TSL? 真心請教的,謝謝

2012baby 發表於 17-8-22 21:05
可否分享下,點解你覺得無後悔揀KTS?

家長可以入學校,識到其他家長、同學仔,大家好好朋友,放假一定約出來玩,日日食早餐,成就了小朋友及大人的一份友誼,有網友話KTS比較人性化,相信這就是KTS吸引我的地方,到而家,當我看見家長在操場為小朋友fing大繩,同學們排隊向校長鞠躬、家長在圖書館陪小朋友一齊看書,或在課室裏睇住佢哋玩,想起這些場面我仍然覺得很感動⋯⋯