用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 超難既暑假作業
樓主: 欣媽媽
go

超難既暑假作業

回覆 skkeung 的帖子

同意。
名校之所以成為名校,就係中一學中二嘅嘢,如此類推,到中五時已經將中六嘅課程全部學完。唔少名校嘅初中資優生已經開始報讀科大嘅微積分課程啦。

回覆 golfwu 的帖子

如果讀名校只需要有家長攪掂或搵外援可以成功, 咁就反而唔難攬啦!

轉方向再想, 一間學校可以成名, 點會係依靠家長攪掂, 學生搵外援
一間好學校的團隊精神, 豐富經驗, 辦學理念, 管理層成功, 去帶領學生前行進步, 學校, 家長, 學生, 三方面都要努力!

LingChiBaBa 發表於 17-8-29 12:57
有時好難避免被誤解,去補習唔等於成績差。
有時去補習係為咗啲筆記,有啲真係做得幾好,不過唔多。

王家爸爸 發表於 17-8-30 09:14
有時去補習係為咗啲筆記,有啲真係做得幾好,不過唔多。

有D學生去補習係怕蝕底,大女今年報咗elective補習班,我同佢講無料嘅話就唔好浪費時間。

c.chan 發表於 17-8-29 15:19
轉方向再想, 一間學校可以成名, 點會係依靠家長攪掂, 學生搵外援
一間好學校的團隊精神, 豐富經 ...
這是不能一概而論的想法

回覆樓主

我仔間中學本數學都幾深,負數係小學未教,每課仲有特別難題,標明係for DSE 題目,真係好難理解會出現在升中一既暑期作業內。

sammag 發表於 17-8-31 01:26
我仔間中學本數學都幾深,負數係小學未教,每課仲有特別難題,標明係for DSE 題目,真係好難理解會出現在升 ...

這些未教的數學課題,尤其那些甚難的挑戰題,我估目的不是要求孩子一定要做對,主要都係想孩子擴闊視野,明白到中學學習不是單單在教科書內有才學習,需要多留意未學的數學範疇,增加數學的"數感",目的係想加闊對數學的學習態度和對未知事情的求知慾而已呢!而做得對與錯並非作業的目的呢!

回覆 CheungAA 的帖子

我已經是舉出包含咗嘅因素,而唔係一概而論。

回覆 sammag 的帖子

我仔本暑期作業嘅情況和你一樣,可能學校係想他們預習一下未來中一嘅數學範圍。