用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 男仔文科出路
樓主: pig_mug
go

男仔文科出路   [複製鏈接]

pig_mug 發表於 17-8-22 18:29
我唔sure“連Chem都派唔到”的説法,因為冇再了解佢學校理科點分,只是心諗既然派唔到,依家提議轉校也未 ...
文科可以有很多出路,男仔如果不想純文,文中帶理的可以有Architecture, Town Planning,想走金融可以讀Econ
以前大學有男同學double major 哲學同經濟,而家係投資銀行都做得唔錯

Yanamami 發表於 17-8-22 10:43
唔明……理科生先生存到?唔通香港有-半人(assume-半人讀理一半讀文)揾唔到食?文科生最蝕係唔会似理科生 ...
同意,最重要係自身態度問題

MariaTsui 發表於 17-8-22 09:52
學校派科,7月中,放暑假前一定知,為什麼暑假期間什麼都不做,下星期五返學啦!

我有一個朋友的兒子都是 ...

我都有個jm友人有兩個孩子,年長的一個在名英中讀書,孩子初中就開始發力,响高中緊緊入到圍選修自己喜歡的選擇科呢!而年幼的一個就在另一名校讀書,個性比較疏懶,只愛讀喜歡之科目,成個理科人性格呢!結果中四被迫入文科,孩子不甘心之下轉去了一所B2中中讀自己喜歡嘅生物、物理、化學,後來,中四成績突出,簡直與初中判若兩人,學習開心成長不在話下呢!

Band 1 男校, 基本上大部份人至少揀到1科理科, 有朋友棵囝讀x華考中下,揀到Chem bio, 另一個讀x皇 考90幾 揀到 Chem bio.

YeeYee01016 發表於 17-8-26 19:33
讀醫只要有chem 就ok
例如chem+bafs+econ
Chem+中史+西史

係咪時代大不同呢?!點解理科三主科之生物、物理、化學中的生物不是比較接近醫科所需要的知識,現在反而主角是化學科呢?!

YmOra 發表於 17-8-27 09:18
係咪時代大不同呢?!點解理科三主科之生物、物理、化學中的生物不是比較接近醫科所需要的知識,現在反而主角 ...

西醫主要係用藥治病的。

ChiChiPaPa 發表於 17-8-27 09:24
西醫主要係用藥治病的。

明白晒!

你令我醒番起一套日劇,講述醫院內以內科用藥和外科用手術的治療方法,時代真的變了,我中學時代一聽到同學們話入讀醫科生物科必然要了得,如果唔係點同病人做手術呀?!當時我聽完他們的說話當堂明白醫院內的醫生是如何在手術室內救回一條又一條寶貴生命呢!不知不覺原來時代轉變了,現在係以藥為主導,那麼,會否大大減少了外科手術畢業生呢?咁!現今嘅醫療體系之中嘅外科手術醫生是否人數既少又不及當年專業呢?

YmOra 發表於 17-8-27 10:33
明白晒!

你令我醒番起一套日劇,講述醫院內以內科用藥和外科用手術的治療方法,時代真的變了,我中學 ...

你有無嘗試過問D想讀醫科嘅中學生會唔會DSE唔讀Bio?

假設醫科有interview,問你報醫科點解DSE唔讀Bio,你會點答?

LingChiBaBa 發表於 17-8-27 10:54
你有無嘗試過問D想讀醫科嘅中學生會唔會DSE唔讀Bio?

假設醫科有interview,問你報醫科點解DSE唔讀Bio,你 ...

好容易答。因想讀醫,所以選擇三科最有把握5**,包括參考自己的成績和自己學校過往的5**比率。可能會係Phy,Chem,Econ和M2。要留意部份學校不容許學生全選理科,Phy,Chem,Bio,例如協恩。

明白晒!

你令我醒番起一套日劇,講述醫院內以內科用藥和外科用手術的治療方法,時代真的變了,我中學 ...

第一個學位係內外全科。外科專科要再進修。

ChiChiPaPa 發表於 17-8-27 11:37

好容易答。因想讀醫,所以選擇三科最有把握5**,包括參 ...

這是學生個人原因,而不是大學收你的理由。

LingChiBaBa 發表於 17-8-27 11:43
這是學生個人原因,而不是大學收你的理由。

大學收生看成績,而且港大和中大有競爭,收最高成績的DSE學生。

明白晒!

如果準確一些答,港大一定要有Chem,中大就Chem或Bio都可以,但prefer有齊Chem和Bio。

ChiChiPaPa 發表於 17-8-27 11:54
大學收生看成績,而且港大和中大有競爭,收最高成績的DSE學生。

呢個唔知係咪隔離post講醫科year 1 留班/補考嘅其中一個原因

LingChiBaBa 發表於 17-8-27 12:14
呢個唔知係咪隔離post講醫科year 1 留班/補考嘅其中一個原因

我就諗通常無讀過的同學都不會大意,因知自己要比其他同學更努力,更珍惜得來不易的機會。

......

講就咁講,只要有科Chem,文、商學生都讀得E,但去到讀E呢個Level既精英學生,Maths 無5**都5*啦,應該有能力讀phy,chem,bio其中既起碼兩科。

如果係我,面對文科DSE咁唔確定、自己把握不到的改卷因素,取5** 要睇埋運氣,我100%唔會讀文商,所以,斷估醫科入邊既文、商人應如鳳毛麟角咁難得一見。

ChiChiPaPa 發表於 17-8-27 11:54

正確d講,係收最好的香港學生,DSE收得多些而已,因為DSE收最高1%,其他就最高0.5%!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

October. 發表於 17-8-27 13:47
講就咁講,只要有科Chem,文、商學生都讀得E,但去到讀E呢個Level既精英學生,Maths 無5**都5*啦,應該有能 ...

我都認同!

好多人在EK以為入到等同讀得掂,畢到業!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題