用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除咗為了考小一,識字係咪咁好?
樓主: siumicmic
go

除咗為了考小一,識字係咪咁好?   [複製鏈接]

19841984 發表於 17-8-24 08:30
快樂童年……但如果升上去讀得不好,未來幾十年是否快樂?

我都很希望小朋友有快樂童年,但更害怕佢將來 ...

做人父母,當然希望小朋友能一直開開心心咁上學。我自己就盡自己能力,通過伴讀/遊戲/生活咁去鍛煉大小手肌/自理/認字/常識/學術等。我希望佢能夠保持住開心愉快既情況下學習。當然選校時都會就返小朋友性格同能力,希望入到間適合佢既學校。

我老公好阿Q精神既,佢成日話讀到書都唔一定搵到份好工搵得多錢,讀書唔成一樣可以事業有成或生活得好開心。只要做家長既唔好俾壓力小朋友,相信小朋友就算成績唔好都可以生活得開心啲。

siumicmic    發表於 17-8-25 08:11

Soundervolt 發表於 17-8-24 00:54
阿仔喺學校唔係少數民族,所以佢地學校又讀得又玩得既學生好普遍。唔少家長辭工,用陪太子讀書嘅方法,初 ...
well said.

Felix223 發表於 17-8-22 10:53
不過5歲我覺得可以,阿仔特別心急好動,我要仔仔學畫畫係要學懂坐定定有耐性,做一D靜態的事情,所謂什麼 ...

"坐定定有耐性"

better to play chess.

scgift 發表於 17-8-24 08:27
喺我既角度,個純玩英文班係俾佢練膽練外向練同其他小朋友相處既。我個小朋友自小好怕羞慢熱(程度係我曾經 ...

都係個句,你自己覺得ok 咪ok
你覺得trinity sca,drama class 不是學術班就得,正如d人覺得phonics 也不是學術班,普通話唱遊也不是學術班一樣。冇需要咁執著人地上乜班,同自己上不上學術班。
你係一個好媽媽,但你要學會唔好太擔心,有時候順其自然d,小朋友會慢慢長大

回覆 Soundervolt 的帖子

同意, 初小打好個基礎同均衡發展先係最好. 但家長群的壓力都好大, 要保持同大隊與別不同要有好高心理質素.
而+d課程又深, 以小一的經驗, 特別上學期, 根本唔係小一程度, d字又深又多, 根本係比大人陪做. 呢方面唔使返工的家長又的確係比較方便.

但即使咁, 只要我小朋友本身係肯做功課, 我依然堅持唔去功課班, 至多我放工返去幫佢對.
係學校時間咁長, 放學重要去功課班太辛苦.

我幼稚園只係比佢返international 式的 english weekend school同學樂器. 基本上我大女係小一先開始讀書, 我見佢進步都好快.
我本身唔急, 但有時睇下其他人, 都會有心理壓力.

siumicmic    發表於 17-8-25 08:15

學校同補習社的人都同我講, 好多人去到高小就唔掂.
我都真係想知係米真係會咁. 我見d人口講唔谷, 但係又補呢樣個樣, 個個都8,90分, 到底佢地係米一路上到高小都可以好高分.

高小同初小的課程同形式其實有咩分別?

回覆 starrymama 的帖子

我反而覺得而家先係填鴨式教育+ 虐兒. 以前讀書邊有而家咁,幼稚園,小學而已要不停補,不停學⋯所謂興趣班如美術、音樂都要用精神,用時間去學. 唔係坐係到發夢.
我地以前不知幾多時間做街童.係公園多過係屋企.

Binlojai    發表於 17-8-24 16:06
Felix223    發表於 17-8-24 13:48

MrBeast 發表於 17-8-23 12:58
⋯因為我當年也有same dilemma ,思前想後,冇$去is,唯有go w the flow,之後就要lum小一策略,apply 多 ..

我都係呢個策略,幸運地派咗大家都話好嘅學校,但係啱唔啱阿女,就真係要讀過先知

回覆 ILOVEBEAN 的帖子

我d 60後的同事都係咁講, 話當年小學好得閒, 日日做完功課去街玩.暑假就玩足成個月.

既然個陣都係填鴨式, 點解咁多時間?
大部份創作人都係個個年代的. 其實係米個個年代先係最得閒? d 人個陣大把時間諗嘢?

MrBeast 發表於 17-8-23 17:35
表面上好似好瘋狂,但睇真d其實閒科未必計分或比重底,至少初小呈分前會係。有時大環境控制唔到但父母要識 ...

咁樣真係可以慳返唔少力,唔使跟得咁貼,用啲時間explore吓其他嘢(或者休息多啲)

回覆 siumicmic 的帖子

我剛經歷完小一一年, 希望自己可以堅持落去同冇做錯.

phoebewong123 發表於 17-8-24 09:55
都係個句,你自己覺得ok 咪ok
你覺得trinity sca,drama class 不是學術班就得,正如d人覺得phonics 也不 ...

當自己小朋友同其他人特別唔同時,我諗好難有家長會唔擔心唔做任何野由得佢自然發展。我講緊既唔係學習能力或應有幾多學術去預備考小學/升小一。過度慢熱怕羞/自閉係好影響社交既,我自問真係做唔到順期自然…

starrymama 發表於 17-8-24 10:26
回覆 ILOVEBEAN 的帖子

我d 60後的同事都係咁講, 話當年小學好得閒, 日日做完功課去街玩.暑假就玩足成個月 ...

"填鴨式"只係講當時嘅授課模式,老師講,學生聽,唔歡迎問問題,亦唔會有互動,

雖然,喺學校嘅學習模式係單向,
但係當時大部份學校都返半日,多數學校亦唔係太多功課,
又唔使去上乜乜班,當然多好多時間hea同玩,
無咩玩咪發吓白日夢或自己揾/整啲嘢玩囉

咁樣反而可以訓練同俾空間發展創意思維,
我諗,係因為咁掛~

scgift 發表於 17-8-24 11:32
當自己小朋友同其他人特別唔同時,我諗好難有家長會唔擔心唔做任何野由得佢自然發展。我講緊既唔係學習能 ...

如果你真的咁擔心,應該去找專業人士幫。有社交班同個別治療的。你太擔心,你個女都feel 到的。而且,佢如果本身是內向的人,你可以盡力幫佢,但也是有限的,平常心看待啦。

回覆 siumicmic 的帖子

諗返當年放學返屋企同同學一路講電話一路食飯, hea到兩點先做功課, 做完都係3點左右, 温完書都大把時間玩.
而+d細路係學校食飯, 唔比一路食一路同同學傾計, 又一定要大半個鐘內食完至少一半.
我都明係為課堂規矩, 但好似搞到d細路連食啖安樂茶飯時間都冇咁. 呢d唔係虐兒敎育係咩?

siumicmic 發表於 17-8-24 11:33
"填鴨式"係當時嘅授課模式,老師講,學生聽,唔歡迎問問題,亦唔會有互動,
雖然,喺學校嘅學習模式係單向 ...

填鴨式教育 就係只求背誦、抄寫標準答案,不求甚解……其實宜家既課程比以前已經好,當年既父母比較思想簡單,兒女有書讀已經好滿意,親戚朋友之間既亦少比較成績,更加好少理其他同學分數。當時衹有成績真係差既學生先至去補習,唔會好似而家咁,有理冇理都報定各科補習班,經濟能力好既仲要一對一補習。我之前提及過係唔係虐兒教育,好大程度喺父母手上,我相信冇乜學校每年開學就叫家長去報補習及功課班應付學校課程啩?如果父母覺得兒女身在虐兒教育,其實有冇諗下佢自己係唔係最大既幫凶。

scgift 發表於 17-8-24 11:32
當自己小朋友同其他人特別唔同時,我諗好難有家長會唔擔心唔做任何野由得佢自然發展。我講緊既唔係學習能 ...
睇你嘅分享,我覺得你係一個好用心嘅媽媽,你好清楚個女嘅性格,知道有邊方面要幫佢改善,邊方面可以加以培育發揮,你係有能力引導佢健康快樂咁成長嘅,相信自己,唔使擔心

starrymama 發表於 17-8-24 10:21

初小課程比較簡單,勤力、好記性、小心,已經可以有好成績,高小課程更加需要大量理解、思考同組織思維能力,唔係父母跟得貼就可以有好成績。

如果小朋友習慣補習及功課班去應付日常課程,既然放學後要補習,有人幫手跟功課,可以想像小朋友返學上堂既時候會有幾留心聽書……

starrymama 發表於 17-8-24 10:21

補習社正常都會認為去到高小階段就唔掂,最好補補佢既~~~
‹ 上一主題|下一主題