用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除咗為了考小一,識字係咪咁好?
樓主: siumicmic
go

除咗為了考小一,識字係咪咁好?  

回覆 Soundervolt 的帖子

E+d 返學時間已好虐兒。平日8:10am - 3pm
課外活動放 4:30
由等排隊放學到返到屋企快都要半個鐘,每日有 7-8 樣功課,有時第日重要默書。
返到屋企平日已經 3:30,課外活動日係 5pm。點都休息0.5 - 1 小時先開始做功課掛? ㄧ返屋企即開工,機械人咩?
D 功課吾係 10 分深,但肯定吾淺。有 d 要等我返來教, 日日搞完都 7點幾。
D 學校星期六都安排課外活動,重要 8:30am 開始,超恐怖。d 細路吾使訓 ga ma?

成日覚得 e+咁多細路自殺,吾係弱,係佢地太累

siumicmic    發表於 17-8-23 14:10

siumicmic 發表於 17-8-23 04:23
你講得啱,真係唔係短時間看到
所以當考小時無乜好offer,真係不禁問自己,係咪要做啲短時間見效嘅嘢?

我從小同阿女講故事,唔認字但堅持唔用BB話,佢讀學卷幼稚園,冇音樂,hea 學芭蕾舞,一樣考到直私。

當有一個結果時,去揾返個因,正常人都會咁做,只不過我哋大部分時間都係「對座入號」吧。

自己認為啱嘅就堅持,做人就係咁㗎啦。

回覆 siumicmic 的帖子

小朋友的長處父母應該最清楚。適當提供輔導而非㚒硬來是最好。

大女 k3 開始讀 cambridge d mover/ flyer courses, 但ㄧ上小ㄧ加埋學校本身的 dictation, 佢話吾想串咁多字, 我就即刻 stop 左 d course, even 重有幾堂先完。佢 e+ 認到好多字, 睇書冇問題, 只係串吾返出來, 但我吾急。

細仔k1已自己認字串字,佢由認中文字開始。英文就我見佢 10 零秒已背到ㄧ個字,覺得佢會主動學同有ㄧ套自己模識去認字,我只係觀察佢用咩方法可以咁快記到,由佢自己做。聰明但不是十分聽話的小朋友更加要小心 handle. 否則弄巧反拙。

del.

starrymama 發表於 17-8-23 07:58

E+d 返學時間已好虐兒。平日8:10am - 3pm

好多返全日既學校都有導修堂,如果可以好好利用,通常都可以完成一半或以上既功課。
小朋友冇興趣或冇talent既ECA就盡量避免。所以我經常話基本功同家長既取態十分重要,小朋友從小要培養好時間管理及良好學習動機,盡量避免養成依賴父母幫手教點做功課。在我尼講小朋友要學懂自理同 essential既生活。六年過去,阿仔總算可以做到各方面既平衡,開開心心升上中學。

老師好鍾意用自修堂黎教書,我自己經歷過不少,多功課果日真係會唔想聽書,自己做功課。
希望你仔仔一路讀中學都可以得心應手,事事平衡順利。

mytambb 發表於 17-8-22 12:09

均衡發展是最合適。社交及心理發展、身體健康對認知發展也 ...
明白,謝謝你的意見
均衡係好重要,就好似做人做事,中庸之道可能會比較理想,但係亦最難拿捏

在現今嘅教育制度下,及整個家長、學校生態中,好難做到以小朋友的均衡發展出發

1998Ruby1998 發表於 17-8-23 11:08

老師好鍾意用自修堂黎教書,我自己經歷過不少,多功課果日真係會唔想聽書,自己 ...

Um......咁學校好唔應該。阿仔每星期都有三兩日放學後去鍊波同比賽,未到佢埋位時佢都會做埋尐功課或睇下書,唔會浪費時間,返到屋企之後就係佢既quality time,印象中冇乜需要晚飯後仲要做功課,六年小學都係9:30pm上床訓覺。中學可能會忙少少,但我相信佢自己已經有能力handle到。

好好喔!咁樣先係小學生活!
我就功課就唔多,不過有 d 功課就奇奇怪怪搵著父母搞,例如 50 個新年祝福語、30 個表達「美麗」嘅詞語、整印章、縫紉,除非父母幫手,否則自己一個係好難一兩晚內做好。每個禮拜都輪流中英默書,仲要背默,每個月每科測一次。有時候搞到好似父母係讀緊書果個。

MrBeast 發表於 17-8-22 13:19
in theory, 我都覺得有可能,就好似雙眼近遠視相差太遠,幼兒時期腦仔會用強個隻多些,久而久之另一隻便變 ...

好多謝你明白我講乜,你嘅比喻亦真係好貼切,呢個就係我嘅擔心
就好似樓上各版友提到自己的孩子,對認字的興趣及發展時間會有差異,如果小朋友想學,當然無問題
但若為咗考小,就算小朋友唔太有興趣都要佢認大量文字,就有問題
但係唔識字又考唔到喎,咁點算好呢?

抽獎又唔知會去邊,官津亦多數傳統,連二線嘅都谷到傻,受歡迎又比較活動嘅官津又唔多,亦超多人爭,勁難入,剩下來唔催谷嘅官津就已經係大家所謂嘅寶校,所以真係好頭痛

你嘅意見好中肯,我會嘗試安排一下

好彩我囡小ㄧ開學已自己做功課,但肯定有吾識做要留返我放功教,正常冇小朋友小ㄧ已識睇晒D字。
課外活動冇理由佢話想返都吾比,吾通返學只有讀書咩? 但返左就晚放學。

導修堂ㄧ時時,好多時比老師用埋來默書同教書。都吾明默書做咩吾係本堂默?

E+ 小學同 6 年前又吾同。我識好多仔女呢ㄧ兩年考 dse的父母,佢地 d 細路當年都係名的小學,佢地當年d小學都冇咁深。
只能講個教育ㄧ年差過ㄧ年,越早上岸越好。

momama 發表於 17-8-23 08:00
我從小同阿女講故事,唔認字但堅持唔用BB話,佢讀學卷幼稚園,冇音樂,hea 學芭蕾舞,一樣考到直私。

當 ...
雖然你講得有道理,但係你嘅小朋友如果唔係兔、龍B,真係唔會知成個情況係完全唔同
個大女我都係咁教,當年都有直資offer

19841984 發表於 17-8-23 08:22
又要考入好直私,又唔想幼兒辛苦學好多字,邊有咁完美?

比你入到去,但因認字問題,跟不到進度,咪仲辛 ...
重點唔係"怕辛苦"
我成個帖都無提過辛苦,請你睇清楚

唔好用自己嘅想法套在他人身上

回覆 starrymama 的帖子

導修堂被奪去嘅原因:
1. 「正堂」攞左去鬧學生,唔係講笑,老師真係可以鬧成堂。
2. 老師自己跟唔上預設進度,「正堂」教得一舊舊,拖慢左。
3. 班學生上堂失控,老師又控制唔到。通常都係新老師。
4. 老師病假太長,個代課又一舊雲唔知教咩,個老師返黎收拾殘局。

如果導修堂唔夠用,會借埋 PE、IT、Arts、RE 添。

攞返自己小學相比,10 年前因為仲講緊 A Levels,學校不斷谷英文,忽略中文,同埋又未係一條龍,所以更加快馬加鞭,谷行佢,任何測驗默書考試冇 70 分以上會畀老師投訴勸退。依家轉左,英文簡單 d,中文深好多,但係一條龍,都算係輕鬆。不過其他小學就未必咁好彩。

siumicmic 發表於 17-8-23 11:57
好多謝你明白我講乜,你嘅比喻亦真係好貼切,呢個就係我嘅擔心
就好似樓上各版友提到自己的孩子,對認字的 ...
⋯因為我當年也有same dilemma ,思前想後,冇$去is,唯有go w the flow,之後就要lum小一策略,apply 多一些二線小學,有c小backup 大抽獎就可aggressive 點。入到好的小學初小無需太在意成績,咁就可花多一點時間在其他地方

1998Ruby1998 發表於 17-8-23 00:12
回覆 starrymama 的帖子

我人生最開心就係幼稚園同大學。小學因為仲未係一條龍,所以要搏命讀書,成績差少 ...
我幼稚園同小學都同你一樣,每日都係功課功課功課,每個星期中英默,每個學期各科測考車輪轉,高小時一個weekend廿幾樣功課,
小四/五已經全英文天文,地理,西史,
爸媽忙於生意無人協助,果時亦唔興補習,終於過唔到馬路上唔到中學,
(其實我當時嘅成績係夠上中學,有個好朋友平均分低我幾分都去到中學,不過學校應該會揀啲會家校合作嘅家庭,合作地捐廿部冷氣當然歡迎)

揀中學都係自己填表,不幸地(當時以為)去咗13志願
讀中一時覺得超淺,之後成績雖然都係中等,但係呢間基督教學校校風好好,老師關顧學生,令我由好驚返學變成好享受校園生活,參加咗好多不同類型嘅活動,有好多難得嘅體驗,得到好多難忘嘅回憶,揾到幾個一世嘅老友,係人生中最美好嘅時光

所以有時,遇到唔如意嘅事,我都會提提自己,塞翁失馬,焉知非福

回覆 1998Ruby1998 的帖子

根本導修堂原意就冇晒。
D 野教得又急又多, arts, pe, 音樂, 電腦, net teacher 堂有時都借左來教書,重講乜導修堂呀?

我識人個間小學連 lunch 都借左ㄧ半時間比興趣班。 chi sin

回覆 MrBeast 的帖子

好多 hk 父母都有呢個 dielmma,但 e+ 好多人都好進取。小ㄧ就補補補, 又上門補習又專科補習, 搞到好大壓力