用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除咗為了考小一,識字係咪咁好?
樓主: siumicmic
go

除咗為了考小一,識字係咪咁好?   [複製鏈接]

siumicmic 發表於 17-8-25 21:18
因為忙於照顧啲女及工作,從來都只係睇,無參與討論,
新手係唔太識收放,打斷咗你吹水個flow添
在ek冇所謂,同周公就最好唔好la
有些小朋友天生生性易教,有些阿媽天性tum人叻,若兩樣都唔係就上下堂學下溝通技巧law,成功須苦幹,no free lunch,但苦幹又未必一定=痛苦

starrymama 發表於 17-8-24 23:34
回覆 Soundervolt 的帖子

風 - 李嶠解落三秋葉,能開二月花。過江千尺浪,入竹萬竿斜。

我冇乜跟功課,俾大女睇呢條題目,佢讀過名私名津、啱啱小學畢業,真係冇遇過呢啲題目。

回覆 momama 的帖子

差幾年課程已不同,好像學x園kg課程已有中學的內容,數學cubes, 地理內容,IS內容,Bio的人體幾多塊骨等(我AL讀Bio也不懂),小學這些不算深了。宜家不會文言文或中文差,上中學DSE, 中文科一定不行!

回覆 Gary_family 的帖子

識字一定好,語文好,對各科都有幫助!所以好的學校對語文都有要求,中文小學中文好,常識也不差,數學文字題又不會有問題;英文好,不單校內英文成績好,以後升英中或去海外升學無往而不利!但不可偏食,閱讀要中文書也看,英文書也看,雙語才會好!只偏向一種語文就弊了!

小華媽媽 發表於 17-8-26 19:10
回覆 momama 的帖子

差幾年課程已不同,好像學x園kg課程已有中學的內容,數學cubes, 地理內容,IS內容,Bi ...

將課程搞到咁,唔等如係正確嘅做法;當然,各有市場,我就完全唔認同,慶幸兩個女都入到一間好學校。

momama 發表於 17-8-26 19:31
將課程搞到咁,唔等如係正確嘅做法;當然,各有市場,我就完全唔認同,慶幸兩個女都入到一間好學校。
...
Kg好似過了火,所以不認同的家長,孩子考入也不讀, 識人是這樣。當然這kg都好多人like!
‹ 上一主題|下一主題