用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除咗為了考小一,識字係咪咁好?
go

除咗為了考小一,識字係咪咁好?  

根據我以前上課時對人腦簡單的認知,及網上的資料,認字是左腦訓練,若太早認大量中英文字,會否影響右腦發展,減低創意和想像力?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔識字限制左學習能力,有創意想像力又如何

siumicmic 發表於 17-8-21 15:59
根據我以前上課時對人腦簡單認知,及網上的資料,認字是左腦訓練,若太早認大量中英文字,會否影響右腦發展 ...
國內山區有好多文盲, 佢地係咪好有創意呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可能個題寫得唔太準確,我意思係幼稚園階段大量認字。

siumicmic 發表於 17-8-21 16:51
咁建議你去書局, 睇吓D小一課外練習, 再衡量是否需要識字.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siumicmic 發表於 17-8-21 16:51

個人認為只認字(如用閃咭)沒有連繫性,對腦部發育有不良影響,確實影響其他學習

回覆樓主

正常數量的認字一定需要,就算不是應付考小一,起碼升上小一時,跟課程都唔使咁辛苦。

starrymama    發表於 17-8-22 10:22

siumicmic 發表於 17-8-21 15:59
根據我以前上課時對人腦簡單認知,及網上的資料,認字是左腦訓練,若太早認大量中英文字,會否影響右腦發展 ...

如果小朋友生活(emoji)只有認字,認字和認字,可能會。但如認字只是生活中的一環,如生活中仍有玩玩具、去公園等,右腦都會受到刺激

回覆樓主

我覺得分唔同階段: 對2,3歲小朋友而言,記住一個字需要花很多時間,對於他們認識世界比認字重要;而對4,5歲小朋友來說,認字只係學習的其中一小部分,識字可以幫助他們增強學習能力和更好的認識世界。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

學習能力和識字多少唔一定掛勾,好多唔同類型嘅學習過程都唔需要用文字(eg. 運動,樂器,語言,手藝)
認字可以長大一點後訓練
但係如果影響咗右腦的發展,創意和想象力應該不能訓練出來

現今世界的趨勢,重視和鼓勵創意,所以想討論一下會否有影響

siumicmic 發表於 17-8-21 17:19
回覆 Charlotte_mom 的帖子

學習能力和識字多少唔一定掛勾好多唔同類型嘅學習過程都唔需要用文字(eg. 運動 ...
有否影響應該是不能討論出來了...

咁讀國際學校,冇壓力應付小一課程,係咪冇須要咁早認字?

回覆 hkpapa852 的帖子

呢個的確係香港小一嘅情況,已經要識好多字
但係咁樣係好嗎?

回覆樓主:

K1都已經要認字,唔係for考小一用,係讀小一用

siumicmic 發表於 17-8-21 17:28
回覆 hkpapa852 的帖子

呢個的確係香港小一嘅情況,已經要識好多字

妳唔想跟大隊, 可以考慮國際學校, 鄉獅自然學校, 或者申請Home Schooling.
每一樣嘢都係有取捨, 在乎自己心恴.

創意其實本身亦會配合性格, 君不見不少由傳統教育制度出嚟既人, 都有唔同既創意.
盲目追求一樣可能不適合孩子性格既發展, 只會事倍功半.

HK-MAN 發表於 17-8-21 17:22
有否影響應該是不能討論出來了...
我一直都有呢個諗法,但係當然無得做實驗証實
只想睇吓大家點睇

EK 咁多高人,或者有人對呢方面有深入了解,可以分享一下

回覆樓主:

我認為認字冇問題,但唔使寫,背,默。小朋友的大腦係海棉,會吸收外界對佢的剌激,然後發展/連接突觸。突觸發展越好將來會越有好處。你唔剌激佢唔會令第二D地方發展快D。

但同意上面說唔係認字卡,係要有context, 係生活習得的字,等小朋友可以文字連接生活,發展大腦。

lui 發表於 17-8-21 16:55
個人認為只認字(如用閃咭)沒有連繫性,對腦部發育有不良影響,確實影響其他學習
...

你講嘅呢點好值得參考,咁啱我啲小朋友正在睇緊一個明珠台嘅早教節目Kiwi,就係用有連繫性嘅方法教認字,好似幾好

貝珠 發表於 17-8-21 17:27
咁讀國際學校,冇壓力應付小一課程,係咪冇須要咁早認字?

國際學校中文當然冇咁深,但英文要寫 journal , spelling 及 grammar 或者唔係一定要啱,但也要寫到嘢出來

Felix223 發表於 17-8-21 16:57
正常數量的認字一定需要,就算不是應付考小一,起碼升上小一時,跟課程都唔使咁辛苦。
...

對的,真係會辛苦。我大女升小一時,從happy kinder升去二線直資,已經有很大落差,我同佢都辛苦咗一個學期,之後都跟得上
佢仲好回味開心嘅幼稚園階段,係一個一生嘅美好回憶