用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 [求教](有競爭力嗎?)3322+5**5** ...
樓主: YmOra
go

[求教](有競爭力嗎?)3322+5**5** [複製鏈接]

ANChan59 發表於 17-8-21 17:02
理論上是機會高些入大學,而且選修科對口,可能讀得唔錯㖭!

因為入學睇所謂四不像行先,畢業睇選修(大學 ...

嘩!哩兩行字,字字鏗鏘說出整個教育制度的不像樣和入大學的重要原素呢!

LingChiBaBa    發表於 17-8-21 18:18

LingChiBaBa 發表於 17-8-21 17:07
你假設的情況在實際上是有盲點的。

如果中/英攞3、數攞2,邊2科可攞5**?

你對,其實我假設之時亦有些怪怪地之感覺,但是我對高中之了解實在十分貧乏,唔知是否有些我不知道的情況呢!

YmOra 發表於 17-8-21 16:47
謝謝提醒放心我會留意這點呢!

只是,看見現在多人常言道3322要入大學是無可能的事,其實,我都十分認 ...

沙士年當年或後-年出世(2003&2004)理論上升中考到band1中学既都係高d. 但係咪考SPCC DGS HY SPCS.....易d? 可能入U競爭少d. 但入三大同熱门科,应該唔会有太大著数?

JustAParent 發表於 17-8-21 17:25
唔係有冇競爭力既問題,根本咁成績既人萬中無一。 無謂浪費時間研究D空想理論。
...

真的不值得研究嗎?

YmOra 發表於 17-8-21 18:31
真的不值得研究嗎?

不值得。

Yanamami 發表於 17-8-21 18:31
沙士年當年或後-年出世(2003&2004)理論上升中考到band1中学既都係高d. 但係咪考SPCC DGS HY SPCS.....易d ...

認同呢!"熱科"被取錄學生之中最差嗰個估計分別與現今的比較可能不會大.

回覆樓主:

如两科是數有5**可入浸大

YmOra    發表於 17-8-24 14:25

Best 5得22分,英、數又得3同2,講真成績只是一般咋,英、數太弱啦。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-8-26 08:03
Best 5得22分,英、數又得3同2,講真成績只是一般咋,英、數太弱啦。

明白,我以為Best 5能夠達到該年入大學的最少分數就很大很大機會會入到大學呢?!

醒目開學勳章

如果中英數緊緊合格而有2科可以咁超班,呢類學生先應該讀大學

Yanamami 發表於 17-8-21 18:31
沙士年當年或後-年出世(2003&2004)理論上升中考到band1中学既都係高d. 但係咪考SPCC DGS HY SPCS.....易d ...

認同 出生率地 人少
要求收生成績反而偏高

bobbob 發表於 17-8-26 14:27
如果中英數緊緊合格而有2科可以咁超班,呢類學生先應該讀大學
呢D先係尖子, 可以計算到自己主科做到咩地步就攞到3322 (唔多唔少), 再係2科elective攞盡分
非常人也!

正常情況, 如果2科elective係理科, 主科既數學都唔會太差(如果中文有3, 通常英文都唔會得3咁低), 如果elective係文科, 咁主科應該除數學(或者加埋中文)以外, 其餘科目都唔會太差

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Just have time, I checked the % of students got 5 x 5 or above and 5 x 4 or above grades from 2012 to 2017 from HKDSE reports respectively.

5 x 5 or above       5 x 4 or above

2017   5.0%   2462         21.0%    10435
2016   5.0%   2745         20.9%    11450
2015   4.7%   2796         19.8%    11850
2014   4.7%   2967         19.5%    12440
2013   4.3%   2920         19.1%    13073
2012   4.0%   2758         18.0%    12440

The trends reflected the magic number(s), 2750 and 12440 !!!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題