用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 [求教](有競爭力嗎?)3322+5**5** ...
go

[求教](有競爭力嗎?)3322+5**5**

求教,請問"前輩"們4C+2x成績為:3322+5**5**=24分,可有競爭力嗎?入八大可能嗎?

謝謝賜教!

YmOra 發表於 17-8-21 12:55
求教,請問"前輩"們4C+2x成績為:3322+5**5**=24分,可有競爭力嗎?入八大可能嗎?

謝謝賜教 ...

太多unknown。最少5**是甚麽科。

LingChiBaBa 發表於 17-8-21 13:03
太多unknown。最少5**是甚麽科。

我都明嘅!但,不想匣死個假設,也想知道是否有些選修科達5**,就算4主科只有3322成績也有一定競爭力呢?

thx.thx.

YmOra 發表於 17-8-21 13:11
我都明嘅!但,不想匣死個假設,也想知道是否有些選修科達5**,就算4主科只有3322成績也有一定競爭力呢?

thx ...

4C+2X or Best 6 = 24分  -->無競爭力
4C+1X = 17分 -->無競爭力 (浸大/嶺大要求)
Best 5 = 22分 (a) 五大的理/工/商科,基本上英及數heavier weight但英及數得3&2
                        (b)教大某些學科要求中或英或數其中一科要5級或以上

七除八扣後,八大可選學科所餘無幾。

LingChiBaBa 發表於 17-8-21 14:11
4C+2X or Best 6 = 24分  -->無競爭力
4C+1X = 17分 -->無競爭力 (浸大/嶺大要求)
Best 5 = 22分 (a) 五 ...

thx.thx.簡而明!

http://www.oafa.cuhk.edu.hk/375

https://join.ust.hk/docs/adm_figures/2016_adm_figures.html

https://www.admo.cityu.edu.hk/doc/jupas_scores2016.pdf

參考下……英同数有加权,electives通常無?所以英同数考得好有著数~

YmOra 發表於 17-8-21 12:55

謝謝賜教 ...
入八大一定得, 重點是, 想爭入哪一科?

其實, 八大各科的要求分數, 實際入學分數及科目分布,透明度相當高,資訊充足, 家長及學生花少少時間搜尋, 很大程度可掌握不同分數水平可入讀哪些科目

感謝你的資料,我又忘記"加權"這問題,還是未習慣留意這點呢!thx.thx.

MC1128 發表於 17-8-21 15:05
入八大一定得, 重點是, 想爭入哪一科?

其實, 八大各科的要求分數, 實際入學分數及科目分布,透明度相當高, ...

你對,我也越來越發覺這方面的透明度十分高呢!亦令我興奮,只是想在睇這大量資料之先可以有個大約指標到底3322下的甚麼程度的情況才可以入到八大而矣!

若然,有成功例子就更為鼓舞呢!

回覆 YmOra 的帖子

唔好只看 3322,會好危險,好易失手!望其上得其中!

大學現在聰明了,英文及數學加權,不可不加強,拉高個分數!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-8-21 16:33
回覆 YmOra 的帖子

唔好只看 3322,會好危險,好易失手!望其上得其中!

謝謝提醒放心我會留意這點呢!

只是,看見現在多人常言道3322要入大學是無可能的事,其實,我都十分認同,還是需要努力主科成績,務求越高越好呢!但是又好奇是否曾經有人以3322最低門檻下又取得兩選擇科是頂級分數而入到八大呢?!若然有的話,那麼過去這三年之中一至中三是當年沙士年出生率最低的三年,換言之,三年後之入大學競爭大大減少之下,到時的3322加兩高分之選擇科是否成為一些人"圓大學夢"的好機會呢?!

YmOra 發表於 17-8-21 16:47

只是,看見現在多人常言道3322要入大學是無可能的事,其實,我都十分認 ...

理論上是機會高些入大學,而且選修科對口,可能讀得唔錯㖭!

因為入學睇所謂四不像行先,畢業睇選修(大學是主修)!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

只是,看見現在多人常言道3322要入大學是無可能的事,其實,我都十分認 ...

你假設的情況在實際上是有盲點的。

如果中/英攞3、數攞2,邊2科可攞5**?

回覆 LingChiBaBa 的帖子

邊2科可攞5**

Two electives in theory.

You are right, if science or arts electives can achieve 5**, so Maths and English should have better grades.

唔係有冇競爭力既問題,根本咁成績既人萬中無一。 無謂浪費時間研究D空想理論。

LingChiBaBa 發表於 17-8-21 17:07
你假設的情況在實際上是有盲點的。

如果中/英攞3、數攞2,邊2科可攞5**?

視覺藝術

音樂

體育

YmOra    發表於 17-8-21 18:35

ppmmbb 發表於 17-8-21 17:33
視覺藝術音樂體育

17年體育5** = 1人
        音樂5** = 3人
        視藝5** = 22人

其中2科攞5**,比做狀元更難。

YmOra    發表於 17-8-21 18:36

又係~~Electives考到**, 無理由四个cores同時禁差。當中最有机出现3係中文吧~呢个33225**5**真係有d離奇~

Yanamami 發表於 17-8-21 17:54
又係~~Electives考到**, 無理由四个cores同時禁差。當中最有机出现3係中文吧~呢个33225**5**真係有d離奇~ ...
又唔駛咁認真。輕鬆討論下又何妨,好過其他post拗到面紅耳赤

YmOra    發表於 17-8-21 18:32

LingChiBaBa 發表於 17-8-21 18:03
又唔駛咁認真。輕鬆討論下又何妨,好過其他post拗到面紅耳赤
我都见過三科electives爆*/**既,但core通常都有3/4/5,真無見过3322

YmOra    發表於 17-8-21 18:36
LingChiBaBa    發表於 17-8-21 18:17