用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求幫助,申請幼稚園延長一年學卷問題? ...
go

[其他] 求幫助,申請幼稚園延長一年學卷問題? [複製鏈接]

女女係細b,非常內外 係k1果時已經唔出聲 唔同小朋友玩,老師都講過好多次,讀k2時情況都差唔多 好多野都跟唔上進度,所以老師建議重讀一年k2,重讀後好左小小 今年升k3 。學校同我都寫左信比學卷組 想申請多一年學卷,但問題黎喇,學卷組覆返話要醫生或社工信backup先可以申請,之後睇左兒科醫生 轉介左去評估中心到排期 但要成年時間先可以有位睇 又問過私家 但有好多種 唔知睇邊種先得?請問有無jm有經驗分享下可以點做?心急人上
   0    0    0    0

Sen 小朋友? 有無做過評估?用以前(細個)在評估中心出的評估信。

cat1028 發表於 17-8-22 22:44
Sen 小朋友? 有無做過評估?用以前(細個)在評估中心出的評估信。

我小朋友今年重讀k2,佢之前在3歲半做評估為自閉症譜系及發展遲緩。我是否用這份報告就可以申請嗎?

回覆樓主

首先要打去學生資助處開左個file,佢會比個case no 你叫你交資料,包括一封申請書,身分証明文件,學校信,評估報告。之後就要將所有資料fax比佢地。
我7月尾交齊料,8月中收到資助處文件,已交回校。

choichoibb2011 發表於 17-8-26 10:31
首先要打去學生資助處開左個file,佢會比個case no 你叫你交資料,包括一封申請書,身分証明文件,學校信, ...

我分別交左政府同埋私人機構評估報告

回覆樓主

佢地話封申請信要寫到充分原因(要詳細),而且學校都要說明支持重讀原因,佢好似講到e兩份野先最重要

回覆樓主:

樓主我你個案ㄧ樣囡囡要重讀但要醫生或社工信才可申請到,文字上可表達不好
首先你要再同校長或老師傾下,因我也聴朋友説也申請不到所以我堅持學校要醫生或社工寫纸。學校會社工或定期有心理醫生嗎?如有最好由心理醫生寫纸,社工也可

hidi127 發表於 17-8-23 16:10
我小朋友今年重讀k2,佢之前在3歲半做評估為自閉症譜系及發展遲緩。我是否用這份報告就可以申請嗎?
...

請問你在那裡做評估?我排了政府,但遙遙無期
‹ 上一主題|下一主題