用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 地利亞英文小學暨幼稚園 (美孚)
樓主: fish@home
go

地利亞英文小學暨幼稚園 (美孚) [複製鏈接]

dreamboy_man 發表於 18-12-11 00:21
回覆 pe150329 的帖子

應該會, 因為得呢間有offer 其他都是waiting

你小朋友幾月b? Interview 做到曬?

請樓主容許騎一騎這個PO, 加入我大仔的經驗。大仔都是地利亞美孚畢業的。
與預期有出入的包括:
原來K1 老師還是會和小朋友講中文, 可以話九成時間都是講中文。我以為會迫小朋友聽和講英文的。有好有唔好, 小朋友係易適應的。但說好的語境, 其實都是一般而已, 比沒有的好吧。
K3 花好多時間排練歌唱比賽, 可能影響左教學。而佢地亦都得到一個難忘的經驗, 比賽冠軍, 好好的回憶。
畢業禮排歌舞都好好心思, 好吸引的。
不過大仔上小學, 的中文程度真是似文盲。要慢慢跟返上去。(*最近面試見到佢d中文課程係提升左好多。)
當年大仔英文是聽說較好, 寫讀還是強差人意。可能是個人資質問題。
最後, 講下大仔叩到咩小學:
勁果D叩唔到, 但都叩到二線的:羅裕積, 聖三一堂, 九龍塘官立

而家到細仔, 都有地利亞OFFER, 猶疑不決中......希望有更好的OFFER就好了。

heidys 發表於 18-12-11 13:05
請樓主容許騎一騎這個PO, 加入我大仔的經驗。大仔都是地利亞美孚畢業的。
與預期有出入的包括:
原來K1,K2,  ...

下,唔係話除左中文堂其他都係用英文架咩?同埋上次去interview 見佢show 出黎d課本都教得幾深架喎。如果九成中文真係好hesitate …

pe150329 發表於 18-12-11 10:26
你小朋友幾月b? Interview 做到曬?

超大b。15年12月。算是做到晒嘅。同埋他好開心,仲拖住老師入房interview

heidys 發表於 18-12-11 13:05
與預期有出入的包括:
原來K1,K2,  ...

我唔係樓主。但都多謝你的經驗分享

pe150329 發表於 18-12-11 13:17
下,唔係話除左中文堂其他都係用英文架咩?同埋上次去interview 見佢show 出黎d課本都教得幾深架喎。如果 ...
佢中文科係改善左, 深左。但係咪真是教到效果, 我就有點疑惑了。
‹ 上一主題|下一主題