用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津小叩門,考movers有用嗎?
樓主: 阿里媽媽
go

津小叩門,考movers有用嗎? [複製鏈接]

回覆 千語mami 的帖子

夠用,不過睇你入邊間。大部份都 OK,因為 Starters 已經差唔多個個都考,好嘅學校已經唔睇(至少我母校個校長係咁講),直接睇 Interview 表現。

1998Ruby1998 發表於 17-8-20 21:20
回覆 千語mami 的帖子

夠用,不過睇你入邊間。大部份都 OK,因為 Starters 已經差唔多個個都考,好嘅學校 ...

Thanks, 如果唔睇,咁唔考了

回覆樓主:

小女今年升小一,今年k3三月份考starters 15循,四月份只操二份movers卷考11循,叩地區一線十間有八間都收。我相信除咗神校, st mary, 天神之類,starters已經夠用

回覆樓主:

老實講,除非識人,如果要叩果d揀人in的津校,starters滿盾好平常的,點樣令到學校抽你小朋友interview 呢。我仔5歲5個月時考flyers,  雖然冇滿盾,我照擺入portfolio 度,佢冇上堂只靠同佢伴讀借吓papers來做,成績都叫滿意。最後叩到灣仔男津。當然叩到唔係齋靠個portfolio,  interviews表現都重要,因為問d 嘢都唔淺。

lui 發表於 17-8-20 19:20
有很多沒有flyers也收,有flyers未必收

其實一線直私係唔會理考左咩,淨睇面試。
官津叩門時得幾個位,面試成績又幾個都差唔多時,就睇Cambridge了,因好多官津都係小四開始考flyers。

**小兒K3 過年時已有齊starters, movers, flyers 15盾,但都冇咩offer...

阿里媽媽 發表於 17-8-20 13:22
想請教一下如果想叩津小,考movers張cert有無用?另外,要幾多個盾至見得吓人一
...

14盾, 但都係睇整體面試表現。因為英文好, 如果行為/禮貌冇大問題, 應該去到第二論面試。

回覆 cherryivy 的帖子

我母校係 St Mary's,校長話唔睇 Starters,因為人人皆有
反而睇禮儀多,例如坐定唔好 fing 腳、雙腳合埋,左手搭右手放係前面,拉推凳要提起凳,行樓梯要提起腳步要安靜。呢 d 我第一日讀就要學識曬。

1998Ruby1998 發表於 17-8-20 20:06
我所指嘅谷就係擺心機落去極力培養閱讀、寫作等能力,日日同佢伴讀串字。不過當然,如果小朋友唔洗培養都 ...

唔好意思樓主,在此借問聲,在寫作方面應該如何開始?開始作句?還是比個topic佢寫?可否pm我?

回覆 kwokbobo 的帖子

唔知你小朋友幾大同埋語文能力幾高?
如果係初初識字,唔太多嘅話,我會先要小朋友寫下自己家庭同埋口講到嘅野。例如佢講到 “I like my sister”,我會叫佢寫返出黎,一個一個字咁寫。不過呢 d 嚴格黎講唔係寫作,係寫字。如果識字多,就可以寫下日記,例如 “Today I go to Ocean Park. I see dolphins and pandas.” 不過同樣都係要一個個字咁督黎寫。

依家我個補習小妹妹仲係第一步,因為係呢個暑假先開始認字。個媽媽呃佢話 Mickey Mouse 唔識睇中文,只係識英文,如果要再去迪士尼要寫定封信,佢先會畀住酒店。佢寫緊 “I like Disneyland. I like eating watermelon. I have a baby sister”。因為考 Starters,佢串到好多字,但係佢唔知串完之後 d 字用黎做咩,所以先叫佢寫。不過呢 d 要慢慢黎,冇得急。

Sorry,騎劫左樓主個帖。

1998Ruby1998 發表於 17-8-20 23:19
回覆 cherryivy 的帖子

我母校係 St Mary's,校長話唔睇 Starters,因為人人皆有

但聽落感覺覺得好嚴,小朋友總不是個個都又定又靜

1998Ruby1998 發表於 17-8-20 23:30

唔好意思,剛見講開寫作,所以借問一聲,唔方便的話可以pm我,thx

1998Ruby1998 發表於 17-8-20 23:30

Thx so much, 謝謝分享,我有唔明再pm請教你

所以 Band 1 學校唔係人人讀得掂,尤其係天主教女校,學術禮貌要求都好高,校長講到明「學校做 50%,你地家長都要做 50%」。
我當初就係坐唔定,跳跳虎,多野講,頭腦轉得太快嘅人,禮儀方面我做到,唯獨係上堂專心安靜到中學先做到。我呢種「國際學校學生性格」年年都畀老師投訴。果陣老師比較多年資同嚴格,上堂方式死板,佢地唔係咁鍾意活潑熱情嘅學生,想佢地坐定定,叫佢讀就讀、寫就寫。
不過依家好好多,因為舊老師都退休,多左好多新老師,班新老師多數鍾意對活潑積極嘅學生,教學方法都改變左(雖然都係脫離唔到「你聽我講」教學模式)。當然「傳統乖女」仲係好受歡迎,不過已經冇咁容易收投訴。

1998Ruby1998 發表於 17-8-20 20:13
我都有個補習妹妹今年考小學,九月考 Starters。佢讀 Happy 私幼所以說話能力高但係認唔到字,更莫論串字 ...

多謝你嘅鼓勵

唔洗介意,無騎劫到,好多謝你嘅分享,獲益良多

lui 發表於 17-8-20 19:56
如果有極好的閲讀能力,五歲多考flyers14以上也是不用谷也可以做到。如單靠上堂學,則做到機會甚微。我地 ...

犀利呀,5歲半就考flyers

cherryivy 發表於 17-8-20 22:39
小女今年升小一,今年k3三月份考starters 15循,四月份只操二份movers卷考11循,叩地區一線十間有八間都收 ...

你小朋友好叻呀,我諗除咗英文叻,其他方面都應該好好至可以叩到咁多間

tiffany168168 發表於 17-8-20 23:02
老實講,除非識人,如果要叩果d揀人in的津校,starters滿盾好平常的,點樣令到學校抽你小朋友interview 呢 ...

呢間唔睇㗎,識人都是k3考左flyer唔夠14盾無放入portfolio 也叩入

socute 發表於 17-8-21 07:17
呢間唔睇㗎,識人都是k3考左flyer唔夠14盾無放入portfolio 也叩入

咁大家覺得有用咪考囉,冇用咪唔好考,冇所謂的,我都唔知我仔叩入嘅主因係咩,我又唔係評分嘅老師/校長。不過我覺得要從幾百份portfolio入面被揀中,都要落少少心機啫。

tiffany168168 發表於 17-8-21 07:55

咁大家覺得有用咪考囉,冇用咪唔好考,冇所謂的,我 ...

應該你囝囝好平均又叻仔,恭喜
‹ 上一主題|下一主題