用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學習游水一問
樓主: rulerL
go

學習游水一問 [複製鏈接]

未入小學,揾教練學四式我傾向學背泳先。

MrBeast 發表於 17-8-21 17:56
Ymca 都好慢,其實有些小朋友手腳協調不強,升小一或打後先學實惠好多,太早學只是si $ ...

奇怪在7歲多轉左泳校,9歲幾重回南華會,試考泳隊,目測試水日算唔錯下被拒,試問原因話9歲已太遲,不可能汁泳姿了,又建議游多D可改善,去到7歲半係你地教,先剛剛教自由式,9歲考泳隊已太遲,究竟講緊乜,同一批教練教喎,後來,原來係可以好~~~

回覆 S-Kwok 的帖子

都睇教練點教,有見過係成堂要小朋友用脚夾住浮板去練,好悶。有d教練係比較有方法,識得教。
不過你唔使担心,如果目標係學識游泳,係唔會學唔識ga。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 rulerL 的帖子

學游泳和上學校學習一樣是不能停的,也是熟能生巧,停一年會忘記好正常
我仔3歲半開始學,頭3年只每星期一堂1小時(四季如常),頭一年已學會3式但泳姿唔標準,之後入泳隊,一星期4堂共8小時,每堂游大約1千米。這樣,體格和游姿自然會改善很多。

以我多年在游泳池觀察,初初學游泳不要1對1,教練會特別溫柔體貼,小孩會依賴,學不好。反而,一大班一起學會有競爭性,耐力就會練出來。好多家長錯覺以為比多d錢1對1會教好d,但好多時我見到好多小朋友學左成年,連25米都游唔到。

我認為當小孩長大到對自己有要求,想更上一層樓,用1對1訓練他競賽技巧才有用

S-Kwok 發表於 17-8-19 16:01
學識 即游到1個50米直池?

如果只游到15-20米左右, 其實係因為姿勢問題 還是 耐力/氣力問題?
泳姿問題

Tintin926 發表於 17-8-24 00:49

學游泳和上學校學習一樣是不能停的,也是熟能生巧,停一年會忘記好正常

依個暑期12堂游埋下個禮拜就完,我都打算俾仔繼續學。
不過佢由開頭興高采烈,到游咗幾次後開始無咩癮,同我講唔係幾中意去游水。唔知佢係咪覺得有點難,同始終係去學習,唔係玩嗰種心態令到佢有小小抗拒。我唯有鼓勵佢加油!

Tintin926 發表於 17-8-24 00:49

因人而異吧。

ekhc    發表於 17-8-31 00:29

班好定一對一好,勁操水緊要定執好泳式緊要,呢d其實好睇小朋友體質、資質,亦視乎家長的目標。小朋友好壯,可能泳式唔準確,佢游50米都游贏一般人。但一般亞洲人,泳式唔好係游唔過歐美選手。希望學識游泳保安全,順帶有個嗜好,和追求競技游泳,希望攞獎、入校隊等等,係唔同要求,唔同做法。

回覆 mcl203 的帖子

一直有學, 9歲不會太遲, 最緊要是小朋友肯努力

其他小朋友進度如何?  學得太慢, 會減低小朋友興趣, 有時轉換教練有幫助

boomonsters 發表於 17-8-25 11:22

一直有學, 9歲不會太遲, 最緊要是小朋友肯努力
你唔明我所指噃 ~~~

明白的, 後來轉會?

boomonsters 發表於 17-8-25 15:54

明白的, 後來轉會?

當時真係有D火,尢其是同泳班教練討論完,感覺係你地講緊乜,由細開始係你地教,亦只係離開左一年多,到9歲多話已壞晒姿勢,後來才有另一番體會,想試下泳隊都要識人好過識游。最終,入左校隊,不足一年,教練話可轉去南華會泳隊,操密D,成績會好D,令感受更深,但小朋友太多野玩拒絕了,亦游咗2年學界升中時停游了~~~

好多呢d嘢,真係心領神會。

你地有冇學踩水?
‹ 上一主題|下一主題