用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 name label縫位置
go

name label縫位置

醒目開學勳章

衫你地縫邊度?我縫頸位。但老公話點解縫呢度,話會唔舒服。叫我縫衫入面有label既位置再縫。但甘隱閉人地會唔會睇?如甘樣件件衫都要同你反轉睇。

kit2004 發表於 17-8-18 15:50
衫你地縫邊度?我縫頸位。但老公話點解縫呢度,話會唔舒服。叫我縫衫入面有label既位置再縫。但甘隱閉人地 ...

我就頸背、衫內都有縫,但多數縫衫內,會易啲做。

回覆樓主:

當眼地方,D學校亞姐洗完衣服,求其俾番學生,試過吾見最貴的校褸,孩子最後找回亞姐俾咗第二個同學

醒目開學勳章

brother4 發表於 17-8-18 16:59
當眼地方,D學校亞姐洗完衣服,求其俾番學生,試過吾見最貴的校褸,孩子最後找回亞姐俾咗第二個同學:igiveu ...

就係甘諗所以縫頸背位,可以一眼睇到。唔使反來反去。

ipadress 發表於 17-10-2 21:28
想問問大家個 name label 係邊到做? 得小朋友個 英文名 係味就足夠? 衣服鞋襪 所有日用品(文具/杯/梳子.. ...

不只是英文名,學校會比一個號碼(間間學校不同,要問下) , 我是有埋名+號碼, 以便洗衣房 分發 衣服放到 各層架 。

我每件衣服縫的位置不同,因為我毫無縫紉的天份, 所以 如果件初有兩層 ,會在衫領位 , 如果單層 ,會放在縫在 衫 褲內的 有幾片Tag 上面 。
如果是淺色衣服,我在衫內 領位 蓋多個印 (不甩色),印上是有名和號碼,不過這個印 的字 比較細 ,唔太好,但買了就用囉 !

另外再便了一些 名字貼紙 給孩子,她會自己把用品貼上 (充電插頭 、文具、水瓶等) 。

ipadress 發表於 17-10-2 21:28
想問問大家個 name label 係邊到做? 得小朋友個 英文名 係味就足夠? 衣服鞋襪 所有日用品(文具/杯/梳子.. ...
間間學校要求唔同,我女舊校只要求寫英文名,新校就要英文名加House名!

想請教一下, 校服是學生到達才收到的嗎?
如是的話, 是否學生自己縫 name tag?

回覆 newfather 的帖子

Matron 可以收費代勞或自己縫。我囝學校校服要縫指定位置,PE衫褲及襪各有要求,最好問淸楚學校

回覆樓主

是否所有衣物都要縫? 想問襪可以縫哪兒?

SIYip 發表於 18-1-10 19:15

我是逢腳踭位 , 我是所有衫褲襪都有縫名的 。 最近訂了一款熨貼, 近排是熨在衣物上,都幾實 ,起碼實過我用針線縫 。

Brianmommy 發表於 18-1-10 18:41
回覆 newfather 的帖子

Matron 可以收費代勞或自己縫。我囝學校校服要縫指定位置,PE衫褲及襪各有要求,最 ...
Oic,  thanks

回覆 katrinafu 的帖子

請問可以pm 整燙貼的公司嗎?大約收費如何?

dbc421 發表於 18-1-11 22:36

Check pm , please !

dbc421 發表於 18-1-11 22:36

我也想知,可pm比我?

SIYip 發表於 18-1-10 19:15

可以買兩個洗衣袋,在袋邊訂好 name label, 叫孩子把襪子或內褲放在洗衣袋才交去洗。有些寄宿學校都有提供洗衣袋的。

reginayu 發表於 18-1-12 10:47
可以買兩個洗衣袋,在袋邊訂好 name label, 叫孩子把襪子或內褲放在洗衣袋才交去洗。有些寄宿學校都有提供 ...

是否洗衣同時乾衣,洗完一個洗衣袋俾返學生?

SIYip 發表於 18-1-12 12:12
是否洗衣同時乾衣,洗完一個洗衣袋俾返學生?

要問學校比唔比用洗衣袋, 我女學校 唔比用洗衣袋 ,所以都要全部衫,襪要縫名貼 。

katrinafu 發表於 18-1-12 13:01
要問學校比唔比用洗衣袋, 我女學校 唔比用洗衣袋 ,所以都要全部衫,襪要縫名貼 。
...

真係好多細碎嘢要跟。好在有前輩們教路 :)