用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 德望中學(2017-18)交流區
樓主: KwanPark
go

德望中學(2017-18)交流區

Bon_Bon_Pa_Pa 發表於 17-8-31 14:39
1. 學校會安排影學生相,唔貴,另外還安排影班相
2. 每年都會安排全級去兩日–夜旅行,地點可能每年不同, ...

學習樂器是否另外收費?

yesthomas 發表於 18-1-31 17:57
學習樂器是否另外收費?
yes, if students do not learn to play an orchestral western / Chinese instrument outside school.

edith208 發表於 18-2-2 11:44
yes, if students do not learn to play an orchestral western / Chinese instrument outside school.

已經出offer啦

KwanPark 發表於 17-8-18 10:26

新丁入場,真心想知多D資料, 減少撞板碰壁,麻煩各學生家長 ...

樂器是否一定要選?

dannyczx 發表於 18-2-18 23:12
樂器是否一定要選?

是的,中西樂器一定要選其一。

請問大家第一次考試在12月還是1月?亞女將會讀,想計劃下旅行,謝謝!

abinayams 發表於 18-2-28 20:00
請問大家第一次考試在12月還是1月?亞女將會讀,想計劃下旅行,謝謝!

今年上半年考在2017年12月,考試完開心放聖誕節假!

KwanPark 發表於 18-2-28 20:57
今年上半年考在2017年12月,考試完開心放聖誕節假!
謝謝你!

abinayams 發表於 18-2-28 20:00
如果參加choir / orchestra, 聖誕假期12月26開始要排練1月1日的學校音樂會. 要注意啊

edith208 發表於 18-3-1 09:15
如果參加choir / orchestra, 聖誕假期12月26開始要排練1月1日的學校音樂會. 要注意啊 ...
應該不會,謝謝你!

素知德望成績優越,亦聽說德望功課多,不知是否反影學校傾向相信以操練形式令學生獲得佳績呢?

KwanPark 發表於 17-8-18 10:26

新丁入場,真心想知多D資料, 減少撞板碰壁,麻煩各學生家長 ...

新人報到,18-19已經註冊gh,大家多多指教。

joeyxlma 發表於 18-3-11 11:18
素知德望成績優越,亦聽說德望功課多,不知是否反影學校傾向相信以操練形式令學生獲得佳績呢? ...

初中未見為學業操練, 小女今年中二, 做group projects佔時間較多. 為學界游泳、田徑, School Music festival 的加操、加練是seasonal, choir在6月考試後為summer t外國tours再狅練。

各位多多指教, 囡囡嚟緊升中一. 想知學校有冇話最多俾入幾多個校隊?係咪一個就沒時間玩其他? 如果入田徑隊+籃球隊唔知時間上可唔可行呢...同埋係咪都挑D精英入校隊嫁?另外聽聞一定要學一樣學器, 如果入咗田徑隊,係咪可括免學樂器呢?

percussion  算唔算係樂器呢?

dingdingba 發表於 18-3-25 11:36
percussion  算唔算係樂器呢?

是樂器,今年中一好多人揀。

WinnieJones 發表於 18-3-18 09:24
各位多多指教, 囡囡嚟緊升中一. 想知學校有冇話最多俾入幾多個校隊?係咪一個就沒時間玩其他? 如果 ...

如果田徑、泳隊每星期操三天或以上,可伸請括免額外樂器,可以用鋼琴或牧童笛代替。

WinnieJones 發表於 18-3-18 09:24
各位多多指教, 囡囡嚟緊升中一. 想知學校有冇話最多俾入幾多個校隊?係咪一個就沒時間玩其他? 如果 ...

田徑、游泳、球隊、歌咏團、中西弦樂團、band 、各自有schedule,通常一個起兩個止。

回覆 KwanPark 的帖子

Thx. percussion好似易啲

dingdingba 發表於 18-3-26 12:28
回覆 KwanPark 的帖子

Thx. percussion好似易啲

可以話易,但對某D小朋友可以好難,聽聞「拍子」相對其他ok樂器要十分精準, 今年有啲小朋友由早練到晚,練到手也抽筋,不知是否真,定係講下笑。