用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今日Alevel出成績,開心或唔開心,大家分享下! ...
樓主: Taimum
go

今日Alevel出成績,開心或唔開心,大家分享下!   [複製鏈接]

Taimum 發表於 17-8-18 14:01
回覆 bigdaddy 的帖子

個科香港強就香港讀,英國強就英國讀!

Ruby1219 發表於 17-8-18 12:53
如果仲有AS 嘅科,eg Math, 計法係year 12 考AS, 個result 用嚟報大學,同時account for 50% of final GCE ...
明白晒!Thanks
EIKO

Taimum 發表於 17-8-18 13:57
回覆 yfchanMa 的帖子

恭喜!第一志願?
多謝,是呀!

我阿仔都考到第一志願,好開心!

Taimum 發表於 17-8-18 14:44

我阿仔都考到第一志願,好開心!
恭喜你地!你仔仔入邊間?

回覆 bigdaddy 的帖子

我覺得似乎有好多家長,佢地既小朋友都喜歡考完A Level 之後返來香港讀,其實英國讀書唔係更舒服咩?!我個仔都好彩考到4A*, 佢都係返來HKU讀。

回覆 ivyho48143 的帖子

我以為理工唔喜歡收A Level 既學生添,認識一位成績好高分既同學仔,apply 理工物理治療連interview 既機會都無。

通知理工大學,表達好想讀理大,有機會9月開學都有OFFER 

2013年, 幾乎一位ALEVEL 學生都無,

NON JUPAS 以讀完學位, 再讀物理治療多

2014年開始多收 ALEVEL學生

最遲我見過9月頭, 理工大學, 俾ALEVEL學生 一天決定, 

讀唔讀物理治療, 理工大學急過學生,摧促學生ACCEPT 

總有學生,最後無出現, 有後補位

好似我後生同學, 坐完移民監, 就回港

香港多姿多采 

國際學校成長的, 多數想在外國讀書留下來

本地中小學成長的, 多數想在香港讀

香港慳好多錢

而家外國大學太多, 你讀完外國大學

最後間英國大學, 香港中小企無人識, 老板當你買學位

最後去完讀過外國大學, 之後返要局住讀多個香港碩士洗底

hehehaha2017 發表於 17-8-20 06:22

2013年, 幾乎一位ALEVEL 學 ...

番來再讀碩士甚至phD都不難,有錢有時間就是了

AdrianMummy 發表於 17-8-20 05:44
回覆 ivyho48143 的帖子

我以為理工唔喜歡收A Level 既學生添,認識一位成績好高分既同學仔,apply 理工物 ...

可否講下嗰位高分嘅同學考什麼成績?因為我女目標系理大的物理治療。去年去佢地個admission talk,佢地話non jupas 只收一成學額,但5講收NJ 嘅收生要求!

DKmum 發表於 17-8-20 08:37
可否講下嗰位高分嘅同學考什麼成績?因為我女目標系理大的物理治療。去年去佢地個admission talk,佢地話no ...

好奇一問,有問非聯招收生標準但佢地冇直接答?

brother4 發表於 17-8-20 10:50
好奇一問,有問非聯招收生標準但佢地冇直接答?

有提問但不回答,因non jupas收生數目很少,只收十數個,又涵蓋IB, A level !

hehehaha2017 發表於 17-8-20 06:22

2013年, 幾乎一位ALEVEL 學 ...
N年前可能係, 現在人教育水準高左, 資訊發達左, 未必

回覆樓主:

理大物理冶療收很少非聯生,不争事實,估入得不如入医科,見收咗1年後入医科/收咗走比率很高,所以收少D。。。

回覆 DKmum 的帖子

果位同學仔4A* UMS99,最後入左HKU 醫科

回覆樓主:

見不用4A*可入医。。

小兒成績就一般
ACCOUNTING    B
BUSINESS STUDIES    A
MATHEMATICS    C
希望下次佢考好D

http://www.physicsandmathstutor.com/a-level-maths-papers/

ALEVEL MATHS C , 重考啦

PAST PAPERS 2006年開始做,RETAKE 

回覆樓主:

亞細話唔做咁多past paper,一定考得差

yfchanMa 發表於 17-8-18 12:09
係呀
Congratulations!
‹ 上一主題|下一主題