用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城私小升中問題
樓主: kwankwanchun
go

九龍城私小升中問題 [複製鏈接]

leafun 發表於 17-8-18 14:13
回覆 hkpapa852 的帖子

呢幾年因為入讀人數小,所以BAND 2生用聯繫都係穩陣入到。但來年升中人數上升,連 ...
樓主都無講邊間, 大家都係估估吓啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

leafun 發表於 17-8-18 14:13
回覆 hkpapa852 的帖子

呢幾年因為入讀人數小,所以BAND 2生用聯繫都係穩陣入到。但來年升中人數上升,連 ...
6X人咁多? 我當年阿女報時話50人小班教學。但機會仍然好大。

舉例有60人, 扣除5個男生, 餘下55人。
預計55人中的頭10人成功跳船(佢哋學生成績唔錯, 我估計成功率應該更多), 餘下45人, 扣除估計10個B3, 咁35人去爭21個位, 只有14人唔成功。而呢14人仲有機會出公海抽多次。

hkpapa852 發表於 17-8-18 14:26
樓主都無講邊間, 大家都係估估吓啫!
樓主會唔會搞錯聯繫同直屬?

回覆 little_yolky 的帖子

我細女仲響到讀,一班三十二人。估計佢上到小六都應該仲有55-60人一級。

多謝解答呀!!! 真係好大机會上培中..

szwani2412 發表於 17-8-22 11:41

多謝解答呀!!! 真係好大机會上培中..
當然每年情況不同, 過去又是學童少既年代, 不能一概而論, 但是, 以培道中學計, 培小一級約100人(為方便計算), 約四成男仔, 即一屆有約60名女學生。其中每年級頭25%都派得不錯, 即約25人派得很好, 不會選聯繫, 估計其中60%是女仔, 即15人。

這60名女學生如果有25%是B3生, B1 15人, B3 15人, 即只剩30人。培中有25個聯繫位, 而部份小朋友唔鐘意上女校, 又或選以英語為主的九真, 再唔係就選了二線直資, 所以基本上都好樂觀。

回覆樓主

還有九龍塘學校,當然如果上中學部沒有問題!

回覆 LJ3981 的帖子

九龍塘學校中學部同小學部雖然用同一個名,但大家無聯繫/直屬。

little_yolky 發表於 17-8-24 09:58
當然每年情況不同, 過去又是學童少既年代, 不能一概而論, 但是, 以培道中學計, 培小一級約100人(為方便計算 ...

知唔知培中今年dse 係點?仲未見佢post 出黎。好多人話佢升左b1, 但培中都係去年dse 考得好好,升band 係咪都要睇幾年dse 成績?

kwankwanchun 發表於 17-10-1 12:09
知唔知培中今年dse 係點?仲未見佢post 出黎。好多人話佢升左b1, 但培中都係去年dse 考得好好,升band 係 ...
緊係啦, 邊有得嚟咁易升band。而且佢响九龍城區, 咁多國色天香佳麗, 想突圍而出真係唔易。

Ktfk    發表於 17-12-3 10:13

LJ3981 發表於 17-8-28 01:39
還有九龍塘學校,當然如果上中學部沒有問題!

九龍塘學校係band 幾?校風同老師好嗎?

回覆 kwankwanchun 的帖子

我都想知九龍塘中學部校風好不好

KHMum 發表於 17-11-13 17:18
回覆 kwankwanchun 的帖子

我都想知九龍塘中學部校風好不好
i also want to know

sasafan 發表於 17-11-29 16:56
i also want to know

有冇去上星期六開放日?

kwankwanchun 發表於 17-11-30 13:54
有冇去上星期六開放日?

有呀,見到d學生都ok,不過可能只見表面,所以想了解下實際情況

唔知彭学高同胡兆熾banding, 但应該DSE成績会好过九中。我以前送飯俾女(九小),都成曰見到九中学生,都乖既,校风应ok, 但似乎DSE成績真係麻麻~

kwankwanchun 發表於 17-11-10 15:36
九龍塘學校係band 幾?校風同老師好嗎?

b2 C
‹ 上一主題|下一主題