用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城私小升中問題
go

九龍城私小升中問題

小女九龍城私小太概b2尾,有聯繫中學但以佢個成績應該好難入到。家住將軍澳,如果聯繫中學入唔到,係咪應該返將軍澳讀?同埋大抽獎誇反將軍澳區banding 係咪會有升?

kwankwanchun 發表於 17-8-17 12:59
小女九龍城私小太概b2尾,有聯繫中學但以佢個成績應該好難入到。家住將軍澳,如果聯繫中學入唔到,係咪應該 ...
九龍城有聯繫既私小得四間, 九真、培道、神召、聖三一, 有邊間咁利害B2一定入唔到? 大家都係靠運仔抽啫。

little_yolky 發表於 17-8-17 16:43
九龍城有聯繫既私小得四間, 九真、培道、神召、聖三一, 有邊間咁利害B2一定入唔到? 大家都係靠運仔抽啫。:q ...
培正都係私小

b3410 發表於 17-8-17 19:44
培正都係私小

聯繫 ~~~

mcl203 發表於 17-8-17 19:46
聯繫 ~~~
係直屬?
sorry, 搞錯

回覆 little_yolky 的帖子

九真小學人數少,除咗跳船外,今年盡收聯繫band 1/2 生之外,仲有聯繫位剩畀街外人。

民小是私小

leafun 發表於 17-8-18 08:51

九真小學人數少,除咗跳船外,今年盡收聯繫band 1/2 生之外,仲有聯繫位剩畀街 ...

九真有收男生, 所以扣埋男仔, 應該可以收足B1+B2女生 (反正大部份B1女生都會走)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 JC_mami 的帖子

民小係直屬。我理解,聯繫係25%畀聯繫小學,而直屬係有85%畀直屬小學。

回覆 kwankwanchun 的帖子

去到大抽獎,教局將學生分咗band 1/2/3之後,已經係用隨機號碼排揀學校次序。除非小朋友係邊緣人,第二﹑三次去咗BAND 3,如果唔係都係睇隨機號碼先後派。

好似轉咗區就無咗聯繫位,唔知係咪呢?煩請其他網友解答。

JC_mami 發表於 17-8-18 09:26

民小是私小
民生係直屬。

hkpapa852 發表於 17-8-18 09:31
九真有收男生, 所以扣埋男仔, 應該可以收足B1+B2女生 (反正大部份B1女生都會走) ...
所以我好奇怪點解樓主覺得女女一定入唔到聯繫中學。道理應該唔會, 九龍城任何一間私小聯繫中學, B2生都應該有機。如果你數字正確, 即係起碼九真、培道已經無問題, 咁神召本身唔呈分, 兩間聯繫總有一間收, 而聖三一小學如果想入聖三一中學, 無理由唔收。

little_yolky 發表於 17-8-17 16:43
九龍城有聯繫既私小得四間, 九真、培道、神召、聖三一, 有邊間咁利害B2一定入唔到? 大家都係靠運仔抽啫。:q ...
其實神召會唔算係有聯繫中學, 因為佢地只係推薦去相關私立/直資中學, 無任何保証既位.
而且最重要係, 神召會本身無呈分, 學生無Banding
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-18 10:10
其實神召會唔算係有聯繫中學, 因為佢地只係推薦去相關私立/直資中學, 無任何保証既位.
而且最重要係, 神召 ...
所以我估計佢哋應該同兩間中學com好, 唔係都唔敢咁大膽唔呈分。不過你又講得啱, 學校既學生係無banding。

九真今年數字。派位當日,有19個入九真中,全級38人,其中有三個男仔。校長話對外會講有54%上九真中[19/(38-3)X100%]

樓主話女女B2 尾...假設佢係讀培道/九真, 都會必入返聯繫中學嗎?因以往聽到係話中學收B2 頭, 請指正!

樓主話女女B2 尾...假設佢係讀培道/九真, 都會必入返聯繫中學嗎?因以往聽到係話中學收B2 頭, 請指正!

szwani2412 發表於 17-8-18 12:29

樓主話女女B2 尾...假設佢係讀培道/九真, 都會必入返聯繫中學嗎?因以往聽到係 ...

用聯繫位係乙一大抽奬, 電腦只會知道你係B1, B2, 定B3, 唔會知你係頭中尾, 只要隨機number夠靚, B2最尾果個都可以入到。

B2生必唔必入要睇幾多人報。因為九真/培道會有一批B1生唔揀聯中, 所以要睇該年幾多人揀返聯中。根據過去既經驗, 培道係必入, 因為揀既人唔多。九真因為小學只有兩班, 再減埋4-5個男仔, 我估計入既機會仲大過培道。

leafun 發表於 17-8-18 10:15
九真今年數字。派位當日,有19個入九真中,全級38人,其中有三個男仔。校長話對外會講有54%上九真中[19/(38 ...
全級得38人咁少....... 扣埋3個男仔得35人.....
上年聯繫位有21個..... 21/35=60%..... 如果B1走一半, 應該收晒B2都仲有位剩

回覆 hkpapa852 的帖子

呢幾年因為入讀人數小,所以BAND 2生用聯繫都係穩陣入到。但來年升中人數上升,連帶讀九真既人多咗,一級去到六十多人,到時就band 2未必可以穩入,要賭彩數。