用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關訂機票問題?
go

有關訂機票問題? [複製鏈接]

醒目開學勳章

第一次訂機票唔識, 問下各位, 仔仔會9月頭出到學生VISA, 10月頭開學, 你地在那裡訂機票?
   2    0    0    0

仔仔學校係邊度?介唔介意轉機?

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-8-17 11:31
仔仔學校係邊度?介唔介意轉機?
在西澳柏斯, 他未試過自己轉機, 難唔難? 17歲應該應付到?

轉機其實唔難,只要神志清醒,平日唔係一舊飯,咩都父母照顧就得。

HKG 去 PER 機場的話,Cathay(應該係直航) 同 Singapore Airlines (轉機)都應該有。建議先去睇下機票格價網,研究有咩航空公司選擇。

Martin媽咪 發表於 17-8-17 11:39
在西澳柏斯, 他未試過自己轉機, 難唔難? 17歲應該應付到?

國泰有直航,星航泰航有飛柏斯, 轉機唔難,叫孩子醒D ,睇閘口 去轉機 或下飛機即問地勤 ,口在路邊 !

Martin媽咪 發表於 17-8-17 11:39
去Perth如果直航可以選擇國泰和澳航(Qantas), 如果轉機我只會選擇新航在新家坡轉機, 因為其他東南亞國家比較亂, 我吾放心.
我囝囝在悉尼讀書, 佢直航和新家坡轉機兩種都試過, 新加坡轉機好簡單gei, 一落機就有工作人員舉牌告訴你行去邊度轉. 新航服務好, 機位寬, food好味, 空姐靚, 阿囝最喜歡搭新航

我一般用wego等工具上網比較機票後直接選最便宜gei方法網上購買

醒目開學勳章

洋子 發表於 17-8-17 12:02
去Perth如果直航可以選擇國泰和澳航(Qantas), 如果轉機我只會選擇新航在新家坡轉機, 因為其他東南亞國家比 ...
去程2017年 10月 03日 (週二)[size=0.75]所有時間都是當地的

[size=1.5]18:50HKG

[size=0.75]10 小時 25 分鐘

[size=0.75]轉機1次
[size=0.75]SIN

[size=1.5]05:15[size=0.75](+1)PER

[size=0.75]新加坡航空 SQ865
[size=0.75]3 小時 50 分鐘

18:50
HKG 香港國際

22:40
SIN 新加坡樟宜

[size=0.75]1 小時 25 分鐘
機場轉機

[size=0.75]新加坡航空 SQ225
[size=0.75]5 小時 10 分鐘
00:05[size=0.75](+1)
SIN 新加坡樟宜

05:15
PER 伯斯

[size=0.75]抵達: 2017年 10月 04日 (週三)旅行總時間: 10 小時 25 分鐘

醒目開學勳章

洋子 發表於 17-8-17 12:02
去Perth如果直航可以選擇國泰和澳航(Qantas), 如果轉機我只會選擇新航在新家坡轉機, 因為其他東南亞國家比 ...
機場轉機 1小時25分, 是什麼意思?  是等?

Martin媽咪 發表於 17-8-17 13:33
機場轉機 1小時25分, 是什麼意思?  是等?
對呀, 就是需要轉機的兩班航班中間有1小25分的gap

醒目開學勳章

洋子 發表於 17-8-17 13:36
對呀, 就是需要轉機的兩班航班中間有1小25分的gap

明白, 直航 $8XXX, 轉機 $35XX, 平很多, 叫仔仔坐新航算, 我想問如果選好後, 直接在網上訂, 之後是否要去取機票? 定係電子機票?

Martin媽咪 發表於 17-8-17 13:41
明白, 直航 $8XXX, 轉機 $35XX, 平很多, 叫仔仔坐星航算, 我想問如果選好很, 直接在網上訂, 之後是 ...
依家吾會有機票呢樣野吧, 無論你是上官網買又好上旅行社網買又好, 都系確認好個payment後會email電子機票去你email

醒目開學勳章

洋子 發表於 17-8-17 13:53
依家吾會有機票呢樣野吧, 無論你是上官網買又好上旅行社網買又好, 都系確認好個payment後會email電子機票去 ...

明白, 仔仔可能明年7月才回來, 是否到時我在香港5或6月才買柏斯至香港機票? 定係買定來回票?

Martin媽咪 發表於 17-8-17 14:02
明白, 仔仔可能明年7月才回來, 是否到時我在香港5或6月才買柏斯至香港機票? 定係買定來回票?  ...
你去果轉買單程? 單程好貴喔.... 我一般都是買來回飛比囝囝, 如果你要出年7月先反, 應該現在除左搵agent出學生飛可以買來回, 自己上網都訂吾到來回tim.......或者你可以在出年7月返前半年開始留意機票價錢, 上網買倒頭飛gei來回機票

醒目開學勳章

洋子 發表於 17-8-17 14:20
你去果轉買單程? 單程好貴喔.... 我一般都是買來回飛比囝囝, 如果你要出年7月先反, 應該現在除左搵agent出 ...

你用那個agent 出學生飛?

Martin媽咪 發表於 17-8-17 15:55
你用那個agent 出學生飛?
我囝囝仲讀緊year 11, 澳洲中學一般有4個term, 亞仔每個term break都會返香港, 所以平均2-3個月就返香港一次, 所以我無需搵agent出學生飛, 我一般等學校出晒calendar後一次過自己上網買晒來回飛gei, 一般提前半年就可以買啦, 來回飛包埋所有稅最平試過吾使4000, 最貴也就是臨近聖誕, 新年果期大約7000左右

醒目開學勳章

洋子 發表於 17-8-17 16:04
我囝囝仲讀緊year 11, 澳洲中學一般有4個term, 亞仔每個term break都會返香港, 所以平均2-3個月就返香港一 ...

為什麼自己上網都訂吾到來回?

Martin媽咪 發表於 17-8-17 16:18
為什麼自己上網都訂吾到來回?
一般吾通過agent而自己上網購買gei話, 來回飛一般要2-3個月內完成整個旅程先有平飛選擇, 好像你甘樣今年10月走, 要出年7月先返, 你自己上網去睇冇特價飛比你買gei, 除非你吾介意買原價貴飛.所以case by case 你應該自己上網買吾到平價gei來回機票

回覆樓主:

如果是因為下年時間未出,要問高手教路

醒目開學勳章

洋子 發表於 17-8-17 16:38
一般吾通過agent而自己上網購買gei話, 來回飛一般要2-3個月內完成整個旅程先有平飛選擇, 好像你甘樣今年10 ...
謝謝您耐心解答, 唔問都唔知,

Martin媽咪 發表於 17-8-17 16:55
謝謝您耐心解答, 唔問都唔知,
吾使客氣
‹ 上一主題|下一主題