用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?
樓主: scgift
go

有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?   [複製鏈接]

scgift 發表於 17-8-18 16:28
我今日直頭講埋n年前啲人成日講既捉啲小朋友去砍手砍腳去行乞+捉去開肚攞左佢啲內臟,嚇死佢XDDD

以前成 ...
唔好嚇佢啦。

阿大BB時, 工人好係好, 但成日嚇佢, 例如餵佢食飯, 會話唔乖乖食飯, 狗狗會捉你。(因為我住郊區, 好多狗吠聲)所以搞到阿大有D膽小。佢唔敢爬馬騮架, 欠缺冒險精神啊。

回覆 scgift 的帖子

掌握好分寸喔。哈哈。

wan_sosin 發表於 17-8-18 13:32

除了小朋友驚唔驚,大唔大膽,危唔危險之外,小朋友還要 ...

對於走失呢件事佢的確係話唔驚,不過佢見我擔心到喊,佢就跟住攬實我喊了,我明白佢其實好在意我既感受的。今次事件後,佢有答應過我以後唔再犯。

回覆樓主:

每個小朋友的特質都不同,希望樓主也能為女兒找到最適合的方案,因材施教才最重要。不用刻意打壓小朋友,反而要讓佢知道世界好大,當佢見識多了,慢慢便會看到自己的不足,明白天外有天,逐漸找到自己的定位。

little_yolky 發表於 17-8-18 16:21
但肯定比校內老師好, 媽X (大家容許我講句粗話), 真係有堂唔上, 成日講D錯誤知識, 搞到我經常要糾正阿女。 ...

咁係個别老師問題,或香港的教師訓練出了問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

你小朋友同我以前及我小朋友的情況相似。你千萬不要聽你朋友所說,埋没了她的天資。你可以唔教她小學的東西,而教她課程外的。你亦要給她機會見識,明白天外有天。

其實小朋友越大、可以學習、練習的事越多(eg 運動、音樂), 如果小朋友喜歡,小時侯學多些,點會有問題呢?'

little_yolky 發表於 17-8-18 16:32
唔好嚇佢啦。

阿大BB時, 工人好係好, 但成日嚇佢, 例如餵佢食飯, 會話唔乖乖食飯, 狗狗會捉你。( ...

我只係講事實,想佢明白事情既可能性/嚴重性。平時我係零恐嚇/講大話呃佢既。

200904 發表於 17-8-18 16:32
回覆 scgift 的帖子

掌握好分寸喔。哈哈。

最後係佢自己放棄嗰啲能瞬間ko既智力遊戲話送俾人(因玩完覺易就唔想再玩)。而今次既生日禮物佢就揀左一份8+既智力遊戲,我選擇由得佢想點就點啦…不過仲未拆開來玩,唔知佢係咪真係handle到XDD

IloveJJ 發表於 17-8-18 17:42
咁你朋友錯啦!我朋友個女,考pn,k全部衰晒。但佢之後重點教個女面試、學術題目,結果有好多直私小學offer ...

因為呢位朋友既小朋友報k1係橫掃區內所有熱門幼稚園攞晒am/全日offer,而港九名幼就只得1間waiting,所以才認為自己小朋友唔夠叻。其實我觀察所得,佢既小朋友係好聰明主動性又強,喺認知及待人接物等方面遠遠超過同齡水評,但佢則認為小朋友學習(學術方面)能力好普通。因為覺得小朋友學術能力一般,只有頭腦聰明係冇用,反而驚自己早教或俾佢吸收太多課外知識會係壞事(驚小學老師同學以為佢特別唔同,會被同儕杯葛+被老師誤以為學習能力好高而對佢提高要求)。所以佢選擇放棄,咩都唔教唔理,學校教幾多吸收到幾多就算。就連講緊訂兒童雜誌都話唔會訂,唔想額外增加課外知識=.="

好坦白,我同佢講過好多次,我覺得佢個小朋友某方面來講係聰明過我個女,而且學習能力都ok。每個小朋友既亮點都唔同,唔應該只睇學術方面既能力,但改變唔到佢既主意,佢只希望小朋友能平平穩穩咁渡過6年小學生涯。

RunningPig 發表於 17-8-18 20:05
你小朋友同我以前及我小朋友的情況相似。你千萬不要聽你朋友所說,埋没了她的天資。你可以唔教她小學的東西 ...

謝謝鼓勵。睇左咁多版友既回應,我已諗通。我會繼續順應小朋友能力,通過閱讀及遊戲去教。但同時都加強讚佢努力既過程,希望作能力越高既同時,也能做到謙遜及懂得欣賞其他人。

GreenMaDad 發表於 17-8-20 12:14
其實小朋友越大、可以學習、練習的事越多(eg 運動、音樂), 如果小朋友喜歡,小時侯學多些,點會有問題呢?' ...

嗯,已決定順應小朋友能力+興趣。

kititiiwhite 發表於 17-8-18 17:32
剛看完你的留言,我覺得你小朋友的背景和性格跟我兒子幾相似,我當年選學校的心態也跟你相似。他曾透露覺得 ...

謝謝分享。我已想通,唔會打壓佢既能力/興趣了。佢喜歡思考性既遊戲,我就陪佢玩鼓勵佢思考,從中多讚佢既努力。最近我已嚴禁老公開口讚佢叻,希望能慢慢淡化佢覺得自己叻既念頭。

scgift 發表於 17-8-20 15:52
謝謝分享。我已想通,唔會打壓佢既能力/興趣了。佢喜歡思考性既遊戲,我就陪佢玩鼓勵佢思考,從中多讚佢既 ...

知識好廣闊的,唔一定要某學科小一學小三野,例如小一學小三數學。學一些學科未必教的闊度,例如天文,中史西史,名人傳記,健康,動物植物,地理,地名,出產,恐龍名,運動,運動員,成功史,各種文化,時事探討,公平自由原則,林林種種。

闊度,不是深度,便沒有學哂上堂D野的問題。

bonmom    發表於 17-8-20 21:22

回覆樓主:

集思廣益是向前大一大步,努力

IloveJJ 發表於 17-8-20 22:25
我也十分贊成擴闊孩子知識深度的,所以我買書給孩子,是甚麼主題都選一些,讓他有更濶的常識,而他也是甚 ...

我跟我阿仔解釋,番學除了學新知識外,重要學其他野,如小心、耐性、教同學。
‹ 上一主題|下一主題