用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?
樓主: scgift
go

有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-8-17 10:56
我解釋俾佢知返學係學與人相處囉!例如:佢之前好少朋友,而家佢好多朋友,佢發現原來係因為佢經常好慷慨咁 ...

某天聽到一個分享,很難得係父子同台,老豆講下點諗,呀仔又講下佢點諗。

講到呀仔留學,環境非常復雜,更難得呀仔會反思。 去到完全不同環境,佢話突然諗起,點解有不少同學,逢周未去開P,自己就去工作做項目。點解有D野佢覺得唔岩,掂都唔會掂,在開放既國度,佢現在既同學又物都做齊?

佢諗返,對錯觀係源於學校長久以來既潛而默化。在學校學如何與人相處,縱使有矛盾又如何合作。

佢自認成績不好。

retriever 發表於 17-8-18 05:27
我諗,讚叻個重點要考究下。。。

有一種說法係,不要讚細路聰明,應讚佢努力。

回覆樓主:

旁觀者清,當局者迷。。肯出声是真正的朋友。。唔通現今D家長不懂得賺在起跑的方法,一定不是,她們寧願多D陪伴小朋友,星期六日家庭樂等。。見Facebook 常常post上,小朋友都愉快生活上成長,小學選普通學校,朋友是中產家庭,選擇讀書以外教育。。。

IloveJJ 發表於 17-8-18 08:38
所以,响學校面對如何與人合作係一個機會,但家長响屋企,又要再與孩子傾談引導,以免孩子因為求存,而做 ...

所以咪唔少父母唔係教徒,都帶細路返教會囉

回覆樓主:

學 感恩?

回覆樓主:

唔需要擔心,幼稚園時期,家長係啟蒙老師,可以盡教。去到小學,就算中文字筆劃都同家長認識的有所不同,一切以學校為準。計數心算幾叻都好,考試寫少一個step都扣分。家長要教小朋友虚心學習,某一項叻唔代表全級考第一,特別係呈分試要求的是全科都A。

我大仔好喜歡中史,小五六已有中學程度,我會考時都冇咁深入,睇的書係佢追求知識我一定比。但中史只係小五常識科某一學期一部份,雖然現在作用不大,話唔定佢未來靠中史為生。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

回覆樓主:

教得快/叻不一定好,記得當年神童上電視表演數學比計算機還快及準,現好似牛房做文員

回覆樓主:

平常心便可,會考狀元 做巴士車長,讀law畢業相夫教子,醫生影裙底避虎媽都有。。So sad

IloveJJ 發表於 17-8-17 16:29
咁我唔覺得呢啲叫識得多喎!我覺得佢大膽啫!
識得多既話,佢應該知道過馬路唔係剩係睇紅綠燈,响街行可能有 ...

其實佢一向好細膽,去公園稍為高少少既攀爬架都唔敢上,未去過既公園就連上幾級樓梯溜滑梯都要我陪住,睇三隻小豬又驚隻大野狼…=.="

所以今次走失事件真係完全冇諗過可能會發生。佢一向習慣出街一定會拖住我,未夠3歲已知道走失後應該要留喺原地,可以搵著制服既人幫手,都知道街上會有壞人可能會被帶走以後都見唔到家人,也知道有可能會有變態佬,知道要叫唔好同救命…

今次諗返轉頭,計下啲時間,由發現佢唔見左,到收到通知佢自己返左屋企(喺管理處被管理員留住),中間既時間應該就係佢所需要既步行時間,所以我強烈懷疑佢根本冇搵過我或同學仔等人就直接返屋企。仲要我問佢咩原因時佢竟然係陰陰咀笑咁話覺得得意好玩,想試下自己一個人返屋企。所以我才會覺得佢自己認為有能力既範疇上好有自信…=.="

1998Ruby1998 發表於 17-8-17 17:13
回覆 scgift 的帖子

女女咁就好!只要你繼續灌輸「不卑不亢」、「不恥下問」、「虛心學習」等概念,一定得 ...

謝謝建議,不過我地唔信教既。

IloveJJ 發表於 17-8-18 10:45
咁佢都講咗個原因啦!咁你有無同佢講返個危險性响邊?

當然有講左一大輪,佢都話知道,但繼續話佢唔驚囉,吹脹!

IloveJJ 發表於 17-8-18 10:47
所以我覺得教做人緊要過教知識!尋日中環跌死既健身教練,讀名校,外國畢業返港,但為興趣做健身教練,咁都 ...

識得好,現在好多人有學識,無常識。。。成績是次要,自知自覺安全才重要。。。小朋友是家長鏡中自己,將來做好人/壞人决定在家長手中,越叻越聰明就越容易學壞。。。如學校裝cam影女同學更衣等

小曳人 發表於 17-8-17 17:54
想分享個故事,我希望當事人唔會介意...

有一個家庭,長女自少聰敏獨立,想學乜家長都會教佢,搵好多學習 ...

多謝分享,我一向都盡量滿足阿女既求知慾既,只係發生左走失事件後有點擔心,驚佢知得越多越自信膽大…

關於你分享既故事,姐姐本身都係熱愛學習,而家人又盡量滿足佢…請問上小學後係因為咩原因而被歧視呢?因為太叻嗎?

小曳人 發表於 17-8-17 17:59
小心~
佢細,你仲以為可以"調節"
但你估佢唔覺得自己識嘅嘢多d,諗嘅嘢同其他人唔同?!

多謝指教,我會加強讚賞佢努力既過程。平時因為佢好記性,好似唔使點努力就記到,我就好少(唔知點)讚佢個過程。聽左你地啲意見後,我改為喺閱讀時讚佢認多左字係因為平時努力認真咁去記。

scgift 發表於 17-8-18 11:19
當然有講左一大輪,佢都話知道,但繼續話佢唔驚囉,吹脹!

除了小朋友驚唔驚,大唔大膽,危唔危險之外,小朋友還要學懂尊重別人,尊敬父母!
你囡囡識唔識考慮你嘅感受?知唔知你關心佢,佢知唔知佢咁做係傷害咗你。
呢D係人同人之間的相處,點叻都好,要識得同人相處。
我仔22個月大試過跟人搭走咗,搵返佢之後,佢都好淡定,佢同我講,曳曳,自己走咗,算是向我認錯!
你要囡囡明白,呢D唔叫叻,大個咗邊個唔識自己搵路行?但要學識明白別人想法。
危險性方面,你已講咗,日後仍要再講,但關係都是非常重要要去學懂的。
‹ 上一主題|下一主題