用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?
樓主: scgift
go

有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-8-17 16:26
我細仔係幾叻幾醒又多人鐘意嗰種,加埋本身性格,佢其實自信心好強,我一早知道,所以我唔會點讚佢,但佢 ...

是的,我就係唔希望小朋友自我形象過高,所以諗緊辦法想壓一壓佢。

自問對佢有一定要求,甚至曾經被朋友話我對個4歲唔夠既人仔要求過高…自己也盡力做好身教,但最近見佢咁開始有點氣餒…

睇完你既分享,我會再努力諗辦法去改變佢。謝謝。

little_yolky 發表於 17-8-17 12:27
俾多個例子你, 我細個時阿爸晨早買晒教科書俾我, 我就暑假已睇晒所有書, 識晒。但我上堂會好留心, 因為我會 ...

good 叻孩子

retriever 發表於 17-8-17 16:28
呢樣一定要鬧佢!

但內心你應該欣賞佢好醒!

係,我內心覺得佢好醒,但我真係怕左佢T_T

我有同佢講左好耐道理+罰左佢,但橫睇掂睇佢都係唔知驚=.="

little_yolky 發表於 17-8-17 16:33
咁, 佢同你分享佢幾叻, 其他小朋友唔叻既時候, 你就要引導佢其他同學都叻 (當然你要具體講點叻啦), 俾佢知 ...

我有呀,會再努力啲教佢欣賞其他人既能力/努力。還好佢本身都會讚某啲同學叻/乖而唔係自己叻晒(佢會話xx同學第1叻,xx同學第2叻,自己第3叻,唔會話自己最叻)。

HaYi 發表於 17-8-17 16:37
我讚成早教, 只要是佢有興趣的, 早教只是開了一度門, 讓他們早些有能力自學.  

另有些小朋友天資好高, 就 ...

謝謝你既意見。我個女又唔會因為識而覺得上堂悶,佢都算係樂意重複學習既類型。我只係怕過多早教令佢自以為自己好叻。我會努力調整下佢既諗法。

回覆樓主:

方法簡單給另一半教便可,跌不重要而反是好事,逆境求變能做到才是難事。。。
(自己以為是好藥,別人眼光是毒藥)

回覆 scgift 的帖子

女女咁就好!只要你繼續灌輸「不卑不亢」、「不恥下問」、「虛心學習」等概念,一定得。如果有信教嘅,星期日去教會,陶冶性情。宗教教到好多待人接物嘅道理。

醒目開學勳章 貢獻勳章

想分享個故事,我希望當事人唔會介意...

有一個家庭,長女自少聰敏獨立,想學乜家長都會教佢,搵好多學習機會俾佢,上到傳統女校,得到歧視,同老師關係唔太好
家長見長女响學校遇到嘅困難,決定唔教KG已對家姐小學數學書有興趣嘅弟弟!結果,弟弟响傳統男校讀得好唔開心,全無學習動機,六年過後升唔到原校中學,轉咗去一間有開英文班嘅B2中學,重拾學習興趣+自信,聽聞數學係全級第一!

對一個有極大學習動機嘅小朋友,一定唔可以唔餵佢,當然速度可調節,但一旦失去學習動機的話,其他嘢都會做得唔好,亦會有行為問題!所以,千萬要保住學習動機!
可考慮學習非學術嘅嘢,多探索..

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

scgift 發表於 17-8-17 17:03
謝謝你既意見。我個女又唔會因為識而覺得上堂悶,佢都算係樂意重複學習既類型。我只係怕過多早教令佢自以 ...
小心~
佢細,你仲以為可以"調節"
但你估佢唔覺得自己識嘅嘢多d,諗嘅嘢同其他人唔同?!

你又知唔知嗰d"唔同",有機會變成否定自己?
當然,人人唔同,但我個人傾向係肯定佢,帶出"努力"嘅重要,話佢自係因為佢好學,花時間响某d事情上,所以日子有功,識得比人多。要幫佢認識自己,接受人與人之間嘅唔同

恐龍家

scgift 發表於 17-8-17 17:00
我有呀,會再努力啲教佢欣賞其他人既能力/努力。還好佢本身都會讚某啲同學叻/乖而唔係自己叻晒(佢會話xx同 ...

小朋友的年少時世界就是叻叻。佢識個字,父母話佢叻。佢自己睇書,父母又話佢叻。佢地對自己的自我形象慢慢建立起來,希望別人認同。

當佢地再大一點,見得人多,佢地會明白社會一些規範。佢知道真「叻」是什麼,如果真係真「叻」是否要認呢?

所謂認叻/自信是人類自然的事。不用太過緊張。自滿、自大一般是高估自己,慢慢也會受外界的回響而改變。

因此不用太在意,順其自然。

IloveJJ 發表於 17-8-17 10:56
我解釋俾佢知返學係學與人相處囉!例如:佢之前好少朋友,而家佢好多朋友,佢發現原來係因為佢經常好慷慨咁 ...

有好多老師的教導/啟發是非常重要,不是自學可以,尤其高小以後。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

不少本地傳統教學,學術比標準低,或比標準高,都是問題學生。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-8-17 18:57
所以我話我覺得中學先係「學習知識」囉!

唔係,幼小都係學習知識。唔識淺的知識,如何學深的。不過家長在孩子的學科學習的角色,到高小迅速減退。學校的作用,無可能只是社交。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 17-8-17 22:10
如果家長咩都唔教,咁佢返到學校的確係學知識。但因為好多時,我日常生活、閱讀,都已教咗佢好多野,咁佢 ...

就算係初小,家長未必有教學訓練和廣闊的知識層面教孩子正確的學術。

IloveJJ 發表於 17-8-17 21:31
睇過幾個科學家傳記,都係無返學既。天才應該好難適應群體學習。

除非你好肯定孩子係天才級。。。。但天才級就咪鬼上EK啦。

mytambb 發表於 17-8-17 18:33

小朋友的年少時世界就是叻叻。佢識個字,父母話佢叻。佢自 ...

我諗,讚叻個重點要考究下。。。

有一種說法係,不要讚細路聰明,應讚佢努力。

個人會覺得過程比結果重要得多。 應多問細路思考過程,並讚佢過程中見到既努力同主動。

‹ 上一主題|下一主題