用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?
go

有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?  

小朋友學習能力不錯,熱愛閱讀,常在伴讀中/遊戲中/生活中學到很多。小朋友9月升K2(普通屋村劵校),自己只係隨住小朋友能力興趣隨心隨意教佢野。冇一定要考到直資私小既心態,只是盡心栽培,考到又好,考唔到都算打好底子叩門/升小學。

但有朋友久唔時就提下我,話我教到個小朋友咁叻,分分鐘k3時已識小三啲野,到時如果只係讀普通屋村津校,啲同學程度差好遠既話,小朋友會有個心態覺得自己叻晒(自大)或因為冇差唔多程度既同學而感到寂寞。仲話遠既唔講,近既k2k3與同學都會有好大分野,能力差距只會更大,叫我一係同小朋友轉讀私幼,一係就唔好再教快。

天外有天,我自己認為就算屋村津小都一樣會有叻仔叻女,就算係普通屋村劵校幼稚園都一樣有叻人+家長有心有力。但被朋友一而再咁提我,加上最近小朋友就4歲,佢可能覺得自己大個女好叻,唔識謙遜(可能太細),而且尋日發生左一件嚇死我既大件,我發現佢真心覺得自己大個女有能力,令我真係有點擔心再咁發展落去唔知會變成點T_T

想請教下各位前輩,請問你地會否曾經有類似既考量?你地選擇點做?小朋友升小後情況又如何呢?

回覆樓主

父母是孩子的第一位老師,好老師應因材施教,別理會那些塘邊鶴⋯雖則我也是一隻塘邊鶴。

boomonsters    發表於 17-8-17 09:24

karen55407 發表於 17-8-17 08:33
父母是孩子的第一位老師,好老師應因材施教,別理會那些塘邊鶴⋯雖則我也是一隻塘邊鶴。
...

謝謝支持。其實我問過K1班主任意見,班主任認為我可以按照小女程度自行教授,學校課程/教具設計會兼顧到同學之間能力高/低既差異,而且平常也會找能力高既同學做小老師幫手教導能力冇咁好既同學。所以我覺得幼稚園階段應該問題不大。不過聽朋友講得多,就有點擔心小學階段…

scgift 發表於 17-8-17 08:26
小朋友學習能力不錯,熱愛閱讀,常在伴讀中/遊戲中/生活中學到很多。小朋友9月升K2(普通屋村劵校),自己只係 ...

自信是重要的。繼續保持着,不論什麼困難,相信自己吧!加油。

scgift 發表於 17-8-17 08:26
小朋友學習能力不錯,熱愛閱讀,常在伴讀中/遊戲中/生活中學到很多。小朋友9月升K2(普通屋村劵校),自己只係 ...

教生活知識幾時都唔嫌早...

出街, 指著紅綠燈, 指著架車又講下; 去行山, 指著樹, 指著斜波又講下; 身體既運作, 食物既營養....

當然唔係教佢串字, 背乘數表啦...

仲有自理都要早教, 呢樣影響各方面, 唔止係所教技能本身,

retriever 發表於 17-8-17 09:09

出街, 指著紅綠燈, 指著架車又講下; 去行山, 指著樹, 指著斜波又講下; 身體既 ...

我覺得小朋友想學又有能力學便儘量教,可能早教咗,只要灌輸返在上課時依然要留心老師教學,儘管已經識晒,可以當温故知新。孩子求知慾強甚至資優,都應該讓佢增加課外知識,以滿足孩子學習需要。我小朋友正是早學了也不會影響上課專注度。

karen55407 發表於 17-8-17 09:26
我覺得小朋友想學又有能力學便儘量教,可能早教咗,只要灌輸返在上課時依然要留心老師教學,儘管已經識晒 ...

同意專注及謙遜可另外教.

個人比較強調生活知識, 係因為: 一, 細路較多機會用得著; 二) 較多機會遇到, 比佢反覆思考.

家長教學術既野, 比較易走向DRILL IN, 易框框左.

IloveJJ 發表於 17-8-17 10:43
我在我仔幾個月時,已不斷教佢,直至佢PN,我有點擔心佢識得太快,返學變得好悶,我就開始慢落嚟,無再教佢 ...

鬧人? 呵呵。

想知你點解釋返學既意義。

回覆 retriever 的帖子

老師鬧人真係可以鬧成堂,以前最開心就係有同學唔帶書、欠交功課,最好就係慣犯,因為老師就會用連堂嘅時間鬧到個同學體無完膚。我唔知有咩可以咁多黎鬧,不過咁樣變相空堂,可以傾計、畫畫、做功課。

話說回來,我個補習妹妹吸收能力好好,資質幾好,就算我未教佢,佢已經係學校係考頭幾名嘅同學。因為學校教得真係好淺,佢又成日想故事,又有好多字唔識,我同個媽媽建議教深 d,唔好浪費佢呢個「海綿」。

佢升小二個暑假,已經大概掌握到小三大部份課題,但係都冇唔專心上堂,不過英文功課明顯「落力」左好多,尤其作文,次次都加紙,老師評語:You are a hardworking and clever student.

後來媽媽覺得繼續留低,對佢發展唔公平,都怕佢因為學校冇挑戰性而學「懶」同「蠢」,所以就考下插班,結果得左,有兩個好 offer。問個妹妹意見,佢都話想轉,因為另一間英文好 d,又多活動,所以就決定轉。

我以前都有試過,不過就唔係父母教,而係自己無師自通,地理科超越左課堂進度。當我班同學係度不斷諗緊邊個國家都咩首都,我已經一望即知。正當我想做工作紙後面「飛行時間」問題果陣,老師走埋黎,話我唔專心上堂,冇聽指令「唔準做後面住」。後來考中期大測,我呢個大部份科目都考得唔好嘅學生竟然考到好頭,佢就冇再對我咁嚴格。

英文堂就睇老師,有 d 老師鍾意我,畀我 go further 自修,有 d 老師就唔太鍾意,覺得控制唔到我,就壓低我分數,要我跟返大隊。

retriever 發表於 17-8-17 09:09

出街, 指著紅綠燈, 指著架車又講下; 去行山, 指著樹, 指著斜波又講下; 身體既 ...

生活常識基本上早在bb時期只要佢係開眼既情況,出街我就好似個傻婆咁對住個女咩都講一餐,睇地上一片樹葉可以講到一年四季光合作用,連枕邊人都覺得我係傻既。而家大左更加睇得多知得多。

生活自理方面唔錯,基本上係全部自己搞掂,大人唔使理佢。也喜歡幫忙做家務,拖地晾衫洗米打蛋等簡單工作也可以做到。

學術方面我係隨心隨意睇書/遊戲/日常生活中順便教,如個位加減數,單雙數,分數,時間等(乘除數唔打算咁早教住)。英文方面佢聽音能串簡單英文生字,拆開音節發音可串出長一點既字,但重點我只係鍛煉佢既聽力,從沒要求佢記住啲生字要點串。我就係唔想咁細個咁偏重學術,才唔報讀私幼,唔想k1寫字k2默書。

bonmom    發表於 17-8-20 21:17

如果小朋友有興趣學,咁跟着興趣走,去教佢無問題。我小朋友讀K時,都有類似情况。多睇課外書,學習多種常識,自理和情感表達,這種早教多多益善。

但除非小朋友成績唔好,否則唔好跟住學校課本去預習,因為咁可能會令佢上堂悶。

IloveJJ 發表於 17-8-17 10:43
我在我仔幾個月時,已不斷教佢,直至佢PN,我有點擔心佢識得太快,返學變得好悶,我就開始慢落嚟,無再教佢 ...

我個女未返k1前基本上除了認字外,學校課程已全部識晒。我問過老師,老師話佢上堂都好留心好定。知佢好記性(就算唔認得字都可以你講一次後就讀返幾句句子出來),老師會有辦法氹佢一齊讀多幾次。而我個女係好喜歡返學,所以暫時睇就問題不大。只係聽朋友說得多,就有點擔心之後上k2k3甚至小學…

scgift 發表於 17-8-17 11:29
生活常識基本上早在bb時期只要佢係開眼既情況,出街我就好似個傻婆咁對住個女咩都講一餐,睇地上一片樹葉 ...
同我個仔細時一樣, 但我會形容自己係一個導遊

Jane1983 發表於 17-8-17 11:34
如果小朋友有興趣學,咁跟着興趣走,去教佢無問題。我小朋友讀K時,都有類似情况。多睇課外書,學習多種常 ...

謝謝分享。我從來冇研究學校課程,通常係見到授課報告/評估表後才知道原來學校已經教左咩咩野。我一直只要求小朋友上堂要留心老師教咩,功課自己返來做好。我唔會幫佢備課,都冇幫佢温習學校既書本/認字卡。一直只係學校有學校教,我有我同佢睇書玩遊戲中教。不過還是被人說我教得太多太快…

回覆樓主:

賺在起跑線,輸在。。。的道理,另見有成績名列前矛及自信心強,一時想不開玩高中飛人,so sad....自己不叻,25歲才 會考,不懂伴讀,也不玩遊戲等,每個孩孑不用太花心思/時間去教,小學成績考尾尾,功課也不理,常欠教及留堂,反而有空同孩子打遊戲games,看漫畫,上YouTube 等,孩子亞大入咗本地心儀大學,亞細高中部學生會亞四/什工(會長) 。。。其因材施教便可

回覆 scgift 的帖子

咁就得啦! 朋友有佢既角度和經歷,佢的意見未必適合你小朋友。
小朋友慢慢長大,佢的興趣會不断轉變,會迷上新的事物,會忘記已學的知識,亦未必時時咁好學。所以佢有求知欲,想學的時候,梗係教佢啦。