用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學排名 2017
樓主: KwanPark
go

中學排名 2017 [複製鏈接]

CACACAROL 發表於 17-8-17 11:05
真係天性如此無得解. 大囡自小是自動自覺而且對自已成績有一定要求, 補習姐姐只是輔助性.
但細囡就自小hea ...
我咪理解應該係性格問題, 所以自動自覺既人做乜都應該係一絲不苟, hea爆既人做乜都hea爆。但係家姐讀書以外既嘢真係好苟, 勞死口氣。阿妹平日交待佢做既嘢唔做足都有九成, 但叫佢溫書, 就一成都無。

回覆 little_yolky 的帖子

我個囝都係,考試温書10分钟,休息30分钟

little_yolky    發表於 17-8-17 12:29

little_yolky 發表於 17-8-17 11:39
我咪理解應該係性格問題, 所以自動自覺既人做乜都應該係一絲不苟, hea爆既人做乜都hea爆。但係家姐讀書以外 ...
"讀書態度"只是性格的一部份
大囡,有D野好hea. 單講食飯, 今年升中仍是食到地下/頭髮都係飯, 在家只肯用spoon.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我係2002年已中招!當年問同事小一點玩,大受驚嚇!決定考龍幼自保。
中招事件1: 交左寶血留位費,至發現寶小將轉津小(當時係半日津貼半日私校)學校概覽一句都無講,我上ek至知,我打去hotline鬧左個職員一鑊勁!我話轉津校咁重要都唔寫,寫校園幾大有幾多特別室,有個屁用!
中招事件2: 誤信spk 真係唔包上spc(咁的確係)。派我老公出戰,結果當然衰到趴街。我獲得傳說中嘅reject letter以茲紀念。又係之後上ek至知兩校關係。

從此教育王國成為我精神食糧。唔關我事都要黎學下野。

b3410    發表於 17-8-17 15:48

回覆 Charlotte_mom 的帖子

原來係前輩, 指教, 指教

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 17-8-17 13:36
回覆 Charlotte_mom 的帖子

原來係前輩, 指教, 指教

唔好學我咁失敗
仲有,呢度好多高手都係爸爸,唔好淨係讚jm啊

妹妹頭    發表於 17-8-17 16:57

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-8-17 10:49
你係前輩, 想問問, 點解有D小朋友讀書好自動自覺, 但其他所有嘢都peah下peah下, 又有D小朋友其他日常瑣事好 ...
小朋友知道自己想要乜時就會為目標而努力, 自動自覺咁去追成績. 反之全部為迎合家長時, 佢仲會有動力去推自己咩?

我囡有 d 事都好 hea, 要催三催四, 但為左入心儀中學時佢自動波搞掂.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

有清晰目標,容易有動力,成功機會高啲。
我是幼稚園時同小朋友傾中學,小學是踏腳石;小學時傾大學,中學是踏腳石;現在中學,傾緊將來想做咩行業?是否想在外國發展?視大學為踏腳石。
‹ 上一主題|下一主題