用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學排名 2017
go

中學排名 2017

網上有不同排名,可有可信性高少少的排名作參考?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

去到揀中學,我只睇公開試成續同入u率

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3299561
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3483178

唔好同我講校園大細都計分。有得全民投票果d更係得啖笑

可信性高既就係EK上greenapple同hkpapa做既列表~

IYY    發表於 17-8-22 15:52

KwanPark 發表於 17-8-17 06:24
網上有不同排名,可有可信性高少少的排名作參考?
點解揀學校要睇排名?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

得啖笑之作

睇過荃灣區排名,一間 B2A 學校排名高過 B1B ,真係害死人。

真係要自己做功課,睇校網同校務報告,唔明再睇埋 EK 高人分析,你就知出面既書有幾多氹畀你踩。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

非常同意, 我是一個完全不知點玩依個遊戲既媽咪, 為左阿女下年要升中, 由阿女2年級已開始晌BK爬文, 聽意見, 好多謝BK咁多JM既分享, 學到好多野

twhkleung    發表於 17-8-17 09:26

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 17-8-17 08:30

非常同意, 我是一個完全不知點玩依個遊戲既媽咪, 為左阿女下年要升中, 由阿女2年級已 ...
我囡讀幼稚園時已蒲 EK, 當時資訊無依家咁多, 就自己去小學校網度撈升中數據, 再自己做 comparison, 中學排名就參考 khmama 既資料再執, 真係去到叩門時對我幫助好大.

可能你地會話使唔使咁癲, 當經歷過升小派得非常差時, 到升中就會早有準備, 不過我既準備到我囡 P.4 時有轉向, 就係要配合佢性格, 所以校網入面係睇課外活動為主, 成績畀唔到我時就神仙都幫佢唔到.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-8-17 08:47
我囡讀幼稚園時已蒲 EK, 當時資訊無依家咁多, 就自己去小學校網度撈升中數據, 再自己做 comparison, 中學排 ...
配合子女性格同成績, 適時安排Plan B, 其實好緊要

lojo11    發表於 17-8-17 09:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係, 可能係阿女派小一時好順利, 所以有2年係蜜月期, 冇諗咁多, 到小二時, 班主任開始同我講, 要部署升中, 我當時第一句回應係.....吓, 咁快? 原來真係要時間, 我開始比阿女去參加童軍, 發掘佢既興趣, 再培養佢既有能力既地方, 依家就到收成期了, 老師講得真係冇錯

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-17 08:51
呵呵呵

呢個 Plan B 換黎畀屋企人鬧, 眼淚真係心裡流, 如果唔係選擇左  Plan B, 相信今時今日我同佢早無話題, 亦唔會傻埋一齊去睇波, 關係早已破壞呢.

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 17-8-17 08:53

係, 可能係阿女派小一時好順利, 所以有2年係蜜月期, 冇諗咁多, 到小二時, 班主任開始 ...
我同過唔少人講, P.1-3 睇弱項, P,4 就要執, 否則去到呈分試時先黎搞, 大頭佛就有得佢地搞.

miriam 發表於 17-8-17 08:56
我同過唔少人講, P.1-3 睇弱項, P,4 就要執, 否則去到呈分試時先黎搞, 大頭佛就有得佢地搞.
...
我D細路對ECA通常只有3分鐘熱度, 所以只好集中火力, 靠好成績.
得閒帶佢地週圍去行街, 當增廣見聞囉

little_yolky    發表於 17-8-17 10:45

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-17 09:01
我D細路對ECA通常只有3分鐘熱度, 所以只好集中火力, 靠好成績.
得閒帶佢地週圍去行街, 當增廣見聞囉 :wahah ...
咪講笑, 佢真係精力充沛, 暑假未開始學校已經日日都加操, 之後一星期 5 日, 再去埋台灣, 完全唔覺佢攰.

我就係p.4時發覺, 原來阿女成績係有得谷, 仲好受谷, 而且運動同童軍都有d成績, 所以我就專心谷佢成績, 至少都穩定在band1, 到揀學校就會容易d, 依家呈一之後, 佢大個左, 有自己意見, 想讀近屋企d既中學, 咁自行其中一間會跟佢意思, 揀一間唔駛搭車返學既b1英中

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 17-8-17 09:10

我就係p.4時發覺, 原來阿女成績係有得谷, 仲好受谷, 而且運動同童軍都有d成績, 所以我 ...
谷唔谷得初小會睇到, 同時要留意有無自覺性, 有既到高小時父母會輕鬆少少, 無既變左要人釘人咁溫習, 真係命到短幾年丫.

妹妹頭    發表於 17-8-17 09:44

miriam 發表於 17-8-17 08:47
我囡讀幼稚園時已蒲 EK, 當時資訊無依家咁多, 就自己去小學校網度撈升中數據, 再自己做 comparison, 中學排 ...
超同意!

hkpapa852 發表於 17-8-17 08:51
超同意!

miriam 發表於 17-8-17 09:16
谷唔谷得初小會睇到, 同時要留意有無自覺性, 有既到高小時父母會輕鬆少少, 無既變左要人釘人咁溫習, 真係命 ...
你係前輩, 想問問, 點解有D小朋友讀書好自動自覺, 但其他所有嘢都peah下peah下, 又有D小朋友其他日常瑣事好交待, 但永遠唔會自動自覺溫書?

响我既理解入面, 應該係自動自覺既人, 做乜都自動自覺, 唔上進既人乜都係唔上進, 點解我屋企兩件好似精神分裂咁? 搞到我都開始有D思覺失調。

little_yolky 發表於 17-8-17 10:49
你係前輩, 想問問, 點解有D小朋友讀書好自動自覺, 但其他所有嘢都peah下peah下, 又有D小朋友其他日常瑣事好 ...

Motivation. 自动自觉唔-定对所有野-样……佢对果样野有兴趣、有要求就会自动自觉,無兴趣、觉得係同人交待既自然拖拉……
我女讀書自动自觉,由細都唔洗理,但叫佢攞書本睇下就又要逼又要提又要催……

little_yolky    發表於 17-8-17 11:39

little_yolky 發表於 17-8-17 10:49
你係前輩, 想問問, 點解有D小朋友讀書好自動自覺, 但其他所有嘢都peah下peah下, 又有D小朋友其他日常瑣事好 ...
真係天性如此無得解. 大囡自小是自動自覺而且對自已成績有一定要求, 補習姐姐只是輔助性.
但細囡就自小hea爆咩都是是旦旦, 依家要專科補習.