用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何制止或糾正自己的小朋友講粗口?
go

如何制止或糾正自己的小朋友講粗口? [複製鏈接]

你地仔女平時會響家長面前講嗎?你地會點做?
   0    0    0    0

講得比佢更勁更爛口. 等佢瘀埋一份.

talknwrite 發表於 17-8-17 09:04
講得比佢更勁更爛口. 等佢瘀埋一份.
吓,希望你講笑喳,我唔會中你計既。
呢排都上網媼資料,了解左少少,即點解會講粗口?我發現至緊要識引導先為上策,希望你都塭到適合你自己既方法,有D小朋友響屋企係一句粗口唔講,但對住外人,朋友先講,有D就係屋企講粗口,對住外人,朋友就唔講既。

Reree 發表於 17-8-17 10:36
吓,希望你講笑喳,我唔會中你計既。
呢排都上網媼資料,了解左少少,即點解會講粗口?我發現至緊要識引導 ...
價值觀問題。

如果小朋友覺得 Y 無問題,咪做囉!

Y 可以是:
1)講粗口
2)欺淩
3)吸煙
其它... you name it.

家長唔講,細路就唔講,雖然佢會知係乜。
有次食飯,隔離一雙後生既,爆晒粗,傾計但唔係鬧人。
我即刻叫待應轉枱(幫襯開,絕無詐形),個仔當然奇怪做乜轉枱,我只係話費事同d ?人坐隔離(?=呢度唔講,肯定係岐視)。

Reree 發表於 17-8-17 00:53
我小朋友從來唔講,因為自細佢哋已經覺得兩個男人互相想做對方既老豆唔係好合邏輯。

無知人 發表於 17-8-18 10:17
我即刻叫待 ...
我哋都經常遇到呢種情況,去茶餐廳,其他食客爆晒粗,真係無辦法。

粗口與否 是家庭及其文化吧
兒女小學時 我也曾在他們面前說粗口 模擬了社會的現狀 以至兒女得了老師的敬告 他們亦發明了變音的詼諧
他們現在都巳成人 閒談間 他們也承認 講粗話最勁的年代是在中學 (都是一級一的中學) 入了大學後 反而要努力戒掉 現在在社會的工作崗位 當然就不㑹説了
粗話他們全懂 亦明白説粗口的心理狀態 反而恰恰能幫助他們處理人際關係
説粗口 全有害?

我即刻叫待 ...
轉枱就不必了 反而是及身教育的一個機會隨著觀察鄰枱的詞窮 及及身的窘態
正正就是給兒女的反思
當然適時 要給他們做個輕鬆的檢討 以他們明白學識的重要 把有意思的字詞來代替無意境的白字
明白了 他們就會做出精明的選擇

我阿爸阿媽都會講粗口,中英客都講,不過我選擇唔講,最多講句「頂」。

粗口係可以發洩情緒,所以身邊朋友講我都唔覺得有咩太大問題,只要佢地唔對住外人講/唔影衰我就得。通常出到社會,就會好快戒到。

如果食飯隔離檯講,而我又同小朋友一齊的話,咪當聽唔到,分散小朋友注意,我先唔會咁容易畀人影響。

王家爸爸    發表於 17-8-18 12:51

1998Ruby1998 發表於 17-8-18 12:31
我阿爸阿媽都會講粗口,中英客都講,不過我選擇唔講,最多講句「頂」。

粗口係可以發洩情緒,所以身邊朋友 ...
我以為客家人會斯文好多。我哋啲潮州人講粗口都係講得相當流利,同廣州人有得比。

回覆 王家爸爸 的帖子

劉德華做果套 ”雷老虎“,個老婆婆報案都講成句粗口。

王家爸爸    發表於 17-8-18 15:54

我自己讀中學時,我唔會係長輩面前講粗口。

但係返到學校同同學傾計時,每句都會有粗口字,以增加氣氛;但我一定唔會講問候人地屋企人既粗口。

去到外國讀大學,同professor/lecturer或者tutor討論運動比賽結果,又或者一個academic topic有不同意見時都會一齊講粗口,F來F去。到最後上完lecturer/tutorial,都會搭住膊頭出去飲咖啡。

到宜家出嚟工作,真係講粗口既機會少咗好多。就算返到大陸工作,身邊同事粗口爛舌,我都只係一笑置之。

我覺得小朋友係要知道粗口既字語,但係要教佢講粗口係無禮貌,係唔尊重其他,尤其係長輩。

但係好多單性別學校,小朋友會係學校裡面講得好爛口,我覺得係青春期裡面一種朋輩認同既言語(唔講粗口好難埋到堆)。到上大學或出嚟工作後就會收斂好多。

"粗口文化"好似由""植根""响阿爸嗰D年代咁!細個成日聽佢講,叔伯長輩講,連賣豬肉嘅榮哥都講,e+改變曬,多數人講得最多反而係中學生和大學生,甚至少部份來自小學生都有,真係人講你唔講就視你為異己,當佢哋出晒身後,個個又好自然唔再想講呢!"粗口文化"隨著年代而改變了""生存""的模式呢!

1998Ruby1998 發表於 17-8-18 13:00
回覆 王家爸爸 的帖子

劉德華做果套 ”雷老虎“,個老婆婆報案都講成句粗口。 ...
自細聽得多,所以反而有啲反感。

是語言的一部份,識講冇問題,問題是能否控制在不合適的場合不講,eg 學校、長輩前、as an insult。

我即刻叫待 ...

依家唔同啦。家長唔講(我哋從來唔講粗口),但我小朋友識講,仲要喺學校講,所以俾老師罰。

佢哋係從朋輩那裡學返嚟,好多詞都未聽過,哇,幾型啊!跟住就有樣學樣。

Reree 發表於 17-8-17 00:53

唔小心講咗 用眼神望佢 等佢知道
屋企唔好講
我大女同學 個個都講
可能係壓力 借我家做拍攝場地
當時唔知我向房 佢班同學一人屋
佢就叫同學唔好講粗口

TwinWong 發表於 17-8-21 07:28
屋企唔好講
我大女同學 個個都講
啲學生講,其實係當口頭禪,根本唔會諗句粗口既意思。我以前試過係討論時,學生討論得好熱鬧,有個學生同另一個學生講粗口,我既即時反應係笑笑口問返佢,「你好想佢做你個仔咩?」,大家當堂靜咗,之後再好少聽到佢地講粗口。

2jkidsfather    發表於 17-8-21 16:11

TwinWong 發表於 17-8-21 07:28
屋企唔好講
我大女同學 個個都講

係啦!我女小學時班同學仔個WhatsApp群組天天都有接近成千條"訊息",有次見阿女這個群組竟然有成幾千近萬條訊息未曾睇過,問問為何?!她說你看看就知原因呢!我一看之下,嘩!!!粗略估計有成三分之一都係""粗口""字眼或圖案,唔係,應該更多才對,實在大開眼界,你粗口我來我粗口你去,來來往往無意識的動作,女兒話這是""粗口炸"",她說睇得多好"""悶"""呢!

‹ 上一主題|下一主題