用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中中是否真的沒有希望
go

中中是否真的沒有希望 [複製鏈接]

好擔心!
   0    0    0    0

回覆樓主:

一定不是,講番亞大中文中學考全級尾尾,入咗心儀大學,但英文會比英中較弱,朋友孩子一樣中中,但dse 英文是2,入咗副學士,佢果科前景好好,畢業出路有二萬起。。。

brother4 發表於 17-8-16 22:50
一定不是,講番亞大中文中學考全級尾尾,入咗心儀大學,但英文會比英中較弱,朋友孩子一樣中中,但dse 英文 ...

請問亞大中文中學是什麼意思?
thanks

BigWin2017 發表於 17-8-16 22:59
請問亞大中文中學是什麼意思?
thanks

亞大的自己的大仔

samsmama    發表於 17-8-21 13:43

中中也有英文班, 數學和Science 都是用英文課本和教學, 最緊要比心機讀書.

真人真事 - 朋友女兒入讀Band 1A, 成績一年比一差, 今年F.3 仲要留班

yamyau 發表於 17-8-17 09:50
中中也有英文班, 數學和Science 都是用英文課本和教學, 最緊要比心機讀書.

真人真事 - 朋友女兒入讀Band 1 ...

問題是入不到英文班!
現在打算去留問題,但暫時未有決定,為什麼我們要擔心?
派不到英中,感覺難受

BigWin2017 發表於 17-8-17 09:56
問題是入不到英文班!
現在打算去留問題,但暫時未有決定,為什麼我們要擔心?
派不到英中,感 ...

今年入不到英文班,下年有機會再入過嗎?

有些學校每年重新按成績排名,你先問問,不要灰心!
Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

回覆樓主:

留學孩子肯去先算!講到囗水乾唔肯去,你個孩子只不個入不到英文班,自己孩子考全級尾尾要入垃圾班

brother4 發表於 17-8-17 12:28
留學孩子肯去先算!講到囗水乾唔肯去,你個孩子只不個入不到英文班,自己孩子考全級尾尾要入垃圾班 ...

你兒子不是入了心儀大學嗎?

回覆樓主:

是的,講番當年考得差派咗垃圾班。。所以樓主只上不到英文班,肯努力,大把機會入英文班及精英班

brother4 發表於 17-8-17 14:00
是的,講番當年考得差派咗垃圾班。。所以樓主只上不到英文班,肯努力,大把機會入英文班及精英班
...

可以分享一下嗎?

BigWin2017 發表於 17-8-17 14:02
可以分享一下嗎?

可以,再講番一次姐。。孩孑派中文中學,中一考全級尾尾,中二入垃圾班,常欠交功課,罰留堂等,學校有將功補過計劃,孩子參加咗, 做咗圖書管助理員,有很多時間看書,另D同學(老死)怕佢留班,要佢去溫習,近墨者黑吓,俾佢同學(老死)威迫利誘下,星期六日還要去中央圖書館温習,好彩升中四成績算OK,入咗精英班。。。。佢D老死昰全級排頭果幾位!

可以分享一下嗎?

謝謝分享!
我現在真的十分傍偟
介意說一下哪所學校?或pm?
thanks so much!

可以分享一下嗎?

可以說說嗎?

brother4 發表於 17-8-17 14:33
可以,再講番一次姐。。孩孑派中文中學,中一考全級尾尾,中二入垃圾班,常欠交功課,罰留堂等,學校有將功 ...

十分具鼓勵性之真實例子呢!

樓主:
又何需知道別人讀邊間中學呢?!最重要是這個例子講到你聽你的孩子不需要灰心,現在才是孩子中學生涯的開始,只是稍稍出師不利而矣!還有中二...中三...等等的日子呢!俾D心機,別因為入讀中中而自亂陣腳,細心想想呢!可能孩子之實力未到穩定,才响分班試時被學校評為中文班學生啫!只要你仍然有不甘心嘅想法,就必然對孩子的實力抱有信心呢!相信這年中一裡必定可以名列前茅且於中二學年裡重返精英班呢!若然,事與願違的話,那就需要重新審視孩子的實力是否如當初的想法未能入讀英文班和失落於英文中學之擔心,又若然是,如你的想法般孩子屬真有實力之仕,响中一完結時,你可以有以下兩選擇:1。中二選擇入讀精英班或英文班;2。轉往另一所英文中學開心圓夢呢!所以,眼前的現況不要當成結局已在眼前呢!調節下心態,積極抱有信心地繼續與孩子走下去才清楚看見路路皆是通往{"大學之門"}呢!努力加油呀!!

回覆樓主:

唔計直資中學, 全港約3分2嘅中學都係中中, 中中也有人入到大學, 英中亦有人唔夠分入大學, 加油!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 17-8-18 00:43
十分具鼓勵性之真實例子呢!

你好,謝謝你的回覆!

對啊!我其實是很高興看到這成功的例子。只是多疑地擔心,是鼓勵性之虛構例子。
因為我需要真實的例子,才是鼓勵和有方向發展的。

真的謝謝大家回覆的鼓勵,將來有好消息一定會和大家分享。

YmOra    發表於 17-8-18 13:11

回覆 brother4 的帖子

朋輩嘅影響真係好過父母苦口婆心

Ginger_Cat 發表於 17-8-18 09:12
回覆 brother4 的帖子

朋輩嘅影響真係好過父母苦口婆心

是的孩子優點好玩得 估佢有過度活躍症,三個會幹事,其中一個是天文會 開會玩遊戲card
‹ 上一主題|下一主題