用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利男女英文小學 vs 福附
樓主: c9c6
go

聖瑪加利男女英文小學 vs 福附 [複製鏈接]

c9c6 發表於 17-8-17 13:41
請問係咩發現?
mart1026研究緊, 你問吓佢

做家長, 唔可以太懶
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AgapePa 發表於 17-8-17 13:08
新翼興建中,完成新翼後,小學會每級增加一班。即係每級三班。
小班當然有好處,但現時小一收生得60幾人(就算有三班都應該得90幾人),如果有細佬/妹跟尾都驚入唔返嚟...

hkpapa852 發表於 17-8-17 13:43
mart1026研究緊, 你問吓佢

做家長, 唔可以太懶
可能我蠢,從NEWSLETTER淨係睇到由2014/15個屆(即係第一年有一條龍學生畢業)開始,入U人數明顯上升,另外2015/16有畢業生入到HKU 個BBA(LAW)...

mart1026 發表於 17-8-17 14:32
可能我蠢,從NEWSLETTER淨係睇到由2014/15個屆(即係第一年有一條龍學生畢業)開始,入U人數明顯上升,另外2015/ ...
簡單D, 估計吓入3大比例
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

直資首先著重面試表現,會不會適合學校的教學模式,小朋友有哥哥姊姊在讀,只會加點分,又或後期waiting call時會先call(因沒那麼輕易放棄學位)。

其實我小朋友都有SMC及福附offer, 其實2間學校都很好,只不過,在一個中文地區,有良好英文語景學校難找,反之要中文語景,不用出門,開電視便有。 褔附英文語景,相信會越來越好,但這一刻,SMC英文無疑是較強及全面。我選了SMC.

lthltd111 發表於 17-8-17 14:42
直資首先著重面試表現,會不會適合學校的教學模式,小朋友有哥哥姊姊在讀,只會加點分,又或後期waiting ca ...
就係因為唔係實收先擔心,因為我家還有2個小孩跟尾......

lthltd111 發表於 17-8-17 14:54
其實我小朋友都有SMC及福附offer, 其實2間學校都很好,只不過,在一個中文地區,有良好英文語景學校難找, ...

同意啊

lthltd111 發表於 17-8-17 10:42
褔附2012才轉為英小,而直資SMCESPS一直是英中,有10-15%非華裔學生,比較下,SMCESPS英語語景較強,中文則 ...

睇完隔離帖,可能中文都是SMC比福附深

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3505738

回覆 mart1026 的帖子

既然大孩子都能考上, 相信年幼的, 亦不會太難, 因為你已掌握了操FIT孩子的模式及手法, 有了相關經驗, 相信年幼的亦可以考上.

mart1026 發表於 17-8-17 15:16
就係因為唔係實收先擔心,因為我家還有2個小孩跟尾......
其實任何直資/私立小學都唔會保証必收弟妹 (N年前TKO有間直資龍校既校長係簡介會上強調必收弟妹, 但近年都轉咗口風).
如果擔心, 其實只有選官津小學
‹ 上一主題|下一主題