用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港開HSBC英國户口 有冇人有經驗?
樓主: LargePotato
go

香港開HSBC英國户口 有冇人有經驗? [複製鏈接]

mamamolly 發表於 17-8-16 20:12
我當年又係咁,已經係早兩個月前辦手續,三催四請之下 HSBC 都只係同我講話戶口已經開左,不過張 debit car ...

謝謝分享! 本身係香港同佢開就係想方便d, 費事佢去到開學太多野做亂晒龍
睇黎宜家都唯有睇下佢飛之前有冇...冇既到個邊先算

woodylam 發表於 17-8-16 18:16
3-4星期係去中環計,要等收卡先知戶口號碼,才可activate card, 同登記網上理財,四位號碼的PIN是另外寄, ...
哦 明白. 唔該晒

我地7/26 去總行申請, PIN no. 都寄左嚟, 但到而家都未收到張 debit card, 打比幫手開戶口的員工, 個電話長期飛去留言, 留左言比佢又唔覆...都唔知點搞, 上星期直接打去英國 hsbc, 但都解決唔到問題.......唉~下星期阿女就飛, 睇怕張卡都趕唔切了...

回覆樓主

阿仔成功用張debit card,第一次用要入password, 如在阿仔戶口見到available balance 少了錢,但不見有在哪裡支出,是否要等statement才可check?

woodylam 發表於 17-9-7 08:57
阿仔成功用張debit card,第一次用要入password, 如在阿仔戶口見到available balance 少了錢,但不見有在哪 ...

可以用eBanking上網check!

回覆樓主

我8月17日香港開戶口,但到而家都未等到我張咭,星期六就飛啦!打算真係見唔到咭就去到果邊再開另一間囉!暫時比幾個月現金佢做生活費先

DKmum 發表於 17-9-7 09:06
可以用eBanking上網check!

我在仔的ebanking只見到opening balance, closing balance. 當中用左喺邊是否不會show?

woodylam 發表於 17-9-7 08:57
阿仔成功用張debit card,第一次用要入password, 如在阿仔戶口見到available balance 少了錢,但不見有在哪 ...
Debit card交易好似信用咭,會有1~4,5日time lag至見到交易

我8月16日在香港開了兩張debit 咭,到而家只收到Tax, Insurance 表格和一個pin,未收到張 debit 咭。打電話去英國才發現兩張咭和一個pin 寄左去間英國分行,另一個pin 就DHL 到左我屋企。
又要等十天寄到香港

yiphalook 發表於 17-9-7 12:42
Debit card交易好似信用咭,會有1~4,5日time lag至見到交易

那遲幾日再check有冇先,謝謝!

woodylam 發表於 17-9-7 12:26
我在仔的ebanking只見到opening balance, closing balance. 當中用左喺邊是否不會show?
...

E banking 可以見到交易詳情, 不過會有幾日time lag difference.
‹ 上一主題|下一主題