用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14 網大家會點填?
樓主: 貓后
go

14 網大家會點填?  

hohoho888 發表於 17-9-8 10:23
我睇解讀好似唔係...
https://www.myschool.hk/education-2-1.php

咁可能我記錯左啦

反正自行先公佈,15分或以下既根本唔洗諗,但都要填最心儀(emoji)間,為叩門做準備! 但無宗教分既學校都可以博下。

happypapapa 發表於 17-9-8 10:43
咁可能我記錯左啦

反正自行先公佈,15分或以下既根本唔洗諗,但都要填最心儀(emoji)間,為叩門做 ...

嗯嗯

都係呀!

經常睇見”14區入不到乙一就會派寶校” 這句,啟基今年自行offer38位,照計佢18年小一是76位吧。唔仲乙一的豈止幾十個呢? 係咪隨機號碼太後的話,連14區全部位已經派唒,就可能跌落去其他區既寶校?

muimui5 發表於 17-9-14 16:46
經常睇見”14區入不到乙一就會派寶校” 這句,啟基今年自行offer38位,照計佢18年小一是76位吧。唔仲乙一的 ...

唔會,統一派位一定會派返14網個表入面嘅學校(包括誇區外借學校)。因為自行派位後,會計算還有幾多適齡兒童,夠唔夠學位,唔夠就誇區外借,之前就問16網借位

醒目開學勳章 王國長老

經常睇見”14區入不到乙一就會派寶校” 這句,啟基今年自行offer38位,照計佢18年小一是76位吧。唔仲乙一的 ...

放心啦,今時今日加班如吃菜,加幾十班都得,得左!

想問吓各位14網家長/過來人, 你地覺得網內邊間小學的學術成績最好呢?

14區入不到乙一就會派寶校>>>>這句說話對我來說是真的. 親身經歷加身邊朋友相同經歷! 可能我們的隨機編號實在太後吧.

littlerabbitmom 發表於 17-9-14 18:00
14區入不到乙一就會派寶校>>>>這句說話對我來說是真的. 親身經歷加身邊朋友相同經歷! 可能我們的隨機編號實 ...

agree

blueaqua 發表於 17-9-14 17:18
想問吓各位14網家長/過來人, 你地覺得網內邊間小學的學術成績最好呢?

滬江

錯,因為啟基自行收唔足一半,所以有成80-90個位落入大抽獎!呢樣仲未夠恐怖,係大抽獎表內啟基旁邊打左粒星(*), 代表有需要可加班加收

blueaqua 發表於 17-9-14 17:18

其實學術成績最好又點?又唔一定你仔/女合適。與其只睇學業成績,學校理念及教學模式係咪認同及適合仔/女先係最重要!

反正14網好多間都唔差,多了解以上提及既要點仲重要!

happypapapa 發表於 17-9-14 23:12
其實學術成績最好又點?又唔一定你仔/女合適。與其只睇學業成績,學校理念及教學模式係咪認同及適合仔/女 ...

多謝你的意見。我都有爬過吓文,大概知14網的熱門小學有那幾間同埋都有睇過佢地的教學理念及過去升中派位,但似乎冇乜人提過其實邊間的學術訓練較好,所以先想問吓。

其實小兒仲好細(未夠一歲),未知咩學校適合佢,但想做定功課先。由於心儀的中學(老公的母校)不在東區,所以諗緊如果區內冇乜學術比較出色的小學,第時好唔好搬去其他區摶大抽獎多d機會可以入到該中學的聯繫小學啫。因為心儀的中學對成績要求都幾高,而我睇過14網的小學過去幾年都冇乜幾多個學生入到該中學.......

blueaqua 發表於 17-9-14 23:35
多謝你的意見。我都有爬過吓文,大概知14網的熱門小學有那幾間同埋都有睇過佢地的教學理念及過去升中派位 ...

未夠ㄧ歲(emoji)

adriantai 發表於 17-9-15 08:13
未夠ㄧ歲(emoji)

too early....自己做多D功課先

hohoho888 發表於 17-9-8 10:23
我睇解讀好似唔係...
https://www.myschool.hk/education-2-1.php

甲乙都係同一日派彩,六月頭

blueaqua 發表於 17-9-14 23:35
多謝你的意見。我都有爬過吓文,大概知14網的熱門小學有那幾間同埋都有睇過佢地的教學理念及過去升中派位 ...
選定幼稚園先再研究小學都未遲

mansum92 發表於 17-9-14 22:49
滬江

嘉諾撒及 新來的港華應該勁過滬江

dreamdream081 發表於 17-9-15 08:16
too early....自己做多D功課先

計劃嘅嘢冇話太早的。K2下學期就要開始報小學,距離現在都係3年左右,慢慢搜集定資料鎖定幾間適合的小學再逐一了解到都差唔多啦。

而且因爲家人在來年有打算置業,所以在哪區讀書都會有影響,先想早d問吓區來有經驗的家長啫。

blueaqua 發表於 17-9-15 09:17
計劃嘅嘢冇話太早的。K2下學期就要開始報小學,距離現在都係3年左右,慢慢搜集定資料鎖定幾間適合的小學再 ...
我建議係由上至下去諗, 先定出日後希望子女升讀既中學目標, 繼而研究吓邊D小學較多人入到相關中學, 最後再研究吓果D小學可以點樣入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唉! 咁乙2以後的應該点填呀?