用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14 網大家會點填?
樓主: 貓后
go

14 網大家會點填?   [複製鏈接]

littlerabbitmom 發表於 17-9-19 14:37
2017/18年度小一, 太古20分係全部收晒.
但佢50個自行位有30個比世襲生罷左, 仲要侵食左19個大抽獎位, 情況比好多一線名小更嚴重喎

Winniexb 發表於 17-9-19 14:50
但佢50個自行位有30個比世襲生罷左, 仲要侵食左19個大抽獎位, 情況比好多一線名小更嚴重喎 ...
自行收生階段會否用大抽獎位, 每間學校安排也會不同.

個人睇法, 太古頗注重舊生, 會盡量收.

littlerabbitmom 發表於 17-9-19 15:16
自行收生階段會否用大抽獎位, 每間學校安排也會不同.
唔係over 30% 總學額的世襲生, 才可以侵食大抽獎位架咩?

回覆樓主

太古小學其中一樣文件在自行提交時是如父母是太古員工,可提交工作証名,咁有優勢嗎?

Winniexb 發表於 17-9-19 16:09
唔係over 30% 總學額的世襲生, 才可以侵食大抽獎位架咩?

由學校自行分配的學位分為兩類:

甲) 有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請兒童提供的學位

- 約佔學校小一學額30%

- 未能盡用的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配

- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補

- 凡屬此類別的申請兒童,必獲取錄

乙)根據「計分辦法準則」分配的學位

- 佔學校小一學額不少於20%

- 學校不可進行任何形式的筆試或面試

joyce80 發表於 17-9-19 16:32
太古小學其中一樣文件在自行提交時是如父母是太古員工,可提交工作証名,咁有優勢嗎?
...
可能會當係辦學團體有關人仕, 俾多5分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-19 16:36
可能會當係辦學團體有關人仕, 俾多5分

唔怪得聽其中一間官小小一講座,有人問公務員會唔會有分加

Tomanb 發表於 17-9-19 16:49
唔怪得聽其中一間官小小一講座,有人問公務員會唔會有分加
可惜, 公務員係無分加
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

littlerabbitmom 發表於 17-9-19 16:36
由學校自行分配的學位分為兩類:甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請兒童提供的學位-  ...
係囉, 照字面解說, 自行要30%比左世襲先, "如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補", 咁即係大抽獎如果少過50%=比世襲侵食了, 而大抽獎被侵食的首要條件要世襲生超出了總學額的30%, 多出的才用大抽獎學額填補, 亦即係自行已用盡果30%.

因此每年有大約一半自行都係世襲生.

請指教如果我理解錯誤

Winniexb 發表於 17-9-19 17:20
係囉, 照字面解說, 自行要30%比左世襲先, "如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補", 咁即係大抽獎 ...
你啱.... 不過仲有一個常見情況係大抽獎時學額少於一半, 但其實超收, 不過大多數家長無留意到, 以為係超收.

但點解會咁呢? 因為EDB係容許學校, 係大抽獎前, 扣起一班一個既留班位, 所以結果大抽獎既學校又會少咗幾個.

學校扣係個學位做乜? 係咪真係有人要小一留班呢? 自己諗諗

回覆樓主

20分太古,25分嘉諾撒
男仔自行應該揀邊間好?太古無咁谷?

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:32
你啱.... 不過仲有一個常見情況係大抽獎時學額少於一半, 但其實超收, 不過大多數家長無留意到, 以為係超收. ...

哦...明白明白,謝解釋

Papei 發表於 17-9-19 18:07
20分太古,25分嘉諾撒
男仔自行應該揀邊間好?太古無咁谷?

25分一定嘉諾撤

happypapapa 發表於 17-9-7 17:06
最後入左北衞

港同有無2nd interview?

happypapapa 發表於 17-9-7 19:00
得15分,3條1抽入既

恭喜

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:32
你啱.... 不過仲有一個常見情況係大抽獎時學額少於一半, 但其實超收, 不過大多數家長無留意到, 以為係超收. ...

用作叩門收精英

回覆樓主:

小女自行得15 分,最心儀嘉諾撒,其次滬江。我應該博自行滬江,然後甲一,乙一 嘉諾撒。
還是專心3 條111其中一間算?因為聽過2 間簡介會,校長都話今年叩門要111, 無111 就唔一定見。但自問對叩門信心又不大。

p. s. 暫時未有直/私backup

大家有何高見。

Cordelia78 發表於 17-9-19 22:04

無,成5千人西走4千,我地又無特別催谷,第一round已經玩完了!

jabbarc 發表於 17-9-20 01:57
小女自行得15 分,最心儀嘉諾撒,其次滬江。我應該博自行滬江,然後甲一,乙一 嘉諾撒。
還是專心3 條111其 ...

個人意見:一心一意!

回覆 happypapapa 的帖子

一心一意 x  2
‹ 上一主題|下一主題