用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14 網大家會點填?
樓主: 貓后
go

14 網大家會點填?   [複製鏈接]

dreamdream081 發表於 18-1-25 16:07
佛教/啟基  都用心辧學。

佛教康山,上位中,部分其他宗教家長未必完全喜款佛教的學校。
其實康山同啟基, 近年升中入B1比例都係相近, 大家都係 2X%, 只係康山好一點點

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-25 16:08
其實康山同啟基, 近年升中入B1比例都係相近, 大家都係 2X%, 只係康山好一點點

所以net 14好幸福,今年加位到每班33人,中乙一機會改善(after自行必收生過多)

康山同啟基都認真辧學,又有net16借位,選擇多,家長各取所需。

net 11,12 又多多國籍、南亞的學校。

keith_ccc 發表於 18-1-25 14:42
邊兩間呢?北官、北循、丹循有三間。佛康真係好多九東人,因為佢同金麗幼稚園有聯繫,同埋近年學校積極向 ...

我身邊的朋友都係95叩48網, 48叩14網, 14叩12網

醒目開學勳章 王國長老

keith_ccc 發表於 18-1-25 12:16
谷唔谷睇下你父母介唔介意同教育方針,但唔谷係唔係代表唔進取?丹循同衛理係出名唔谷,但成績比太古好喎 ...

我係話最「早」吸引到,唔係最吸引到
佛康上位只係近1、2年,而太古上位(吸引到外區人)歷史較久,生源亦穩定。所以佢想更進一步非無道理
我無講過唔谷等於唔進取wor,我仔女果間出名唔谷,但我唔覺唔進取。只係太古揀左谷呢條路啫

heisonmama 發表於 18-1-25 16:20
我身邊的朋友都係95叩48網, 48叩14網, 14叩12網

我自己都16 網叩14網

dreamdream081 發表於 18-1-25 16:07
佛教/啟基  都用心辧學。

佛教康山,上位中,部分其他宗教家長未必完全喜款佛教的學校。
佛教我朋友屋企人係舊生,話幾好,不過已經係n年前,同埋自己都mama地佛教

hkpapa852 發表於 18-1-25 16:08
啟基其實係咪真係大家講到咁一般?因為表哥 / 姐都係讀陳維周,中學都派去金文泰

keLLy_yip 發表於 18-1-25 16:27
啟基其實係咪真係大家講到咁一般?因為表哥 / 姐都係讀陳維周,中學都派去金文泰 ...
升中派位係一般, 其餘既事情我唔肯定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 keLLy_yip 的帖子

你係講緊陳維周年代, 定啟基年代? 定穿越?

回覆 雲牛 的帖子

陳維周,唔係好明你點樣可以理解到去穿越,陳維周年代派去金文泰=穿越?

dreamdream081 發表於 18-1-25 16:12
所以net 14好幸福,今年加位到每班33人,中乙一機會改善(after自行必收生過多)

康山同啟基都認真辧學,又 ...
如果抽獎都派滿每班33人,而全部學生都先按派位註册,那麼還有收叩門生的空間嗎?

Charlotte_mom 發表於 18-1-25 16:20
我係話最「早」吸引到,唔係最吸引到
佛康上位只係近1、2年,而太古上位(吸引到外區人)歷史較久,生源亦 ...

想請教點解會生源穩定?(真心想請教)佛康就話有宗教分,所以特別吸引金麗用家攞歸依証來自行。但太古只能吸引15分用家來抽世襲分餘下的位!叩門位,太古最多咪10個8個。九東人咁辛苦,誇區來搏小許位咁冒險?
而所謂谷可解釋進取,我係難以理解,舉例佛康佢同金麗聯繫又攪校車優惠來增加學生,我覺得係進取。不過每人對谷同進取定義有出入,我又唔否定你既解釋,不過我覺得谷就係谷。有好多家長係鐘意谷,覺得玉不琢不成器,所以我覺得谷係好中性。

醒目開學勳章 王國長老

keith_ccc 發表於 18-1-25 20:48
想請教點解會生源穩定?(真心想請教)佛康就話有宗教分,所以特別吸引金麗用家攞歸依証來自行。但太古只 ...

你呢個問題要用雞同蛋方法解釋
一間學校想吸引學生,一般係會提高成效,用升中數字黎吸引家長。講得白d,太古嘅升中數字一直靚過康山,既然東九家長要破釜沉舟咁過海返學,當然想入間好,對嗎?在TKO英中位難求情況下,家長都願意去港島東較優質學校返學、務求升中較有保障。港島區名小係難入,所以太古在二線中就顯得突出了 (除左自行、甲部、仲有樣野叫借地址....)
至於進取問題,唔係指進取地招攬新生,而係谷-成績好-升中好-家長鐘意-口碑好左-多人揀-較有本事收到有質數學生(家長)-可進一步提升成效,是為進取
當然,要達到有成效,唔同學校採取了唔同方法。我亦唔相信谷係唯一方法。只係太古選擇比以前谷左,相信就係想達到以上效果(而非有網友猜測因為怕墊底)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

純粹個人看法而已

回覆樓主:

嘉諾撒增班,即學位會增加。

heisonmama 發表於 18-1-25 16:20

叩門係好正常,但一間學校叩門位有幾多,唔多過十個八個。會唔會呢d位比晒東九人?同埋如果計其他區最鐘意叩14區,一定係16區而非東九人。

bonnycai 發表於 18-1-25 21:27
嘉諾撒增班,即學位會增加。
好似NET 14整體多了學位。

14網小學上年升中派位表現統計:

學校

升B2A-B1中學比例(包括體藝)

升B1中學比例(包括體藝)

升B2A-B1C中學比例

嘉諾撒

63.79%

63.22%

0.57%

滬江

53.98%

53.10%

0.88%

北官

42.36%

41.67%

0.69%

丹循

41.51%

39.62%

1.89%

北循

34.29%

28.57%

5.71%

衞理(上午+下午)

>=47.37%

46.49%

0.88%

佛教康山

29.63%

29.63%

0.00%

* 啟基

>=10.64%

10.64%

0.00%

炮米

沒有資料

太古

43.02%

43.02%

0.00%

ChocoMilk33    發表於 18-1-29 09:34

hkpapa852 發表於 18-1-26 14:57
14網小學上年升中派位表現統計:

北循升b1%同佛康差不多,估唔到。

long107 發表於 18-1-26 18:55
北循升b1%同佛康差不多,估唔到。

個人認為,炮米同柴米都係被高估既學校

不過我估嫁咋,無証據
‹ 上一主題|下一主題