用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚 vs York 應該點選
樓主: candychan123
go

劍嗚 vs York 應該點選  

candychan123 發表於 17-8-23 20:47
無超載,原來小朋友未過1.3米就三個人當兩個計,我都係因這件事才知道,校車姨姨話兩人用一條安全帶:sickm ...

我初頭都擔心佢細B返全日會唔會有問題,但佢每日放學返來又好開心又精神會繼續玩。功課又喺學校做埋。

校車唔掂一係考慮街車?其實佢唔夠位坐應該分兩架車喎

candychan123 發表於 17-8-15 10:21
我小朋友細b,我想佢讀得開心同時入到好小學。

York應該會讀得開心,英文亦好

....................

maomaofafa 發表於 17-8-24 11:19
我初頭都擔心佢細B返全日會唔會有問題,但佢每日放學返來又好開心又精神會繼續玩。功課又喺學校做埋。

校 ...

街車其實都難知好唔好,真係用左先知

校巴為左賺更多又唔開多架車,小朋友三個坐兩個位都唔知會唔會打交

candychan123 發表於 17-8-24 22:55
街車其實都難知好唔好,真係用左先知

校巴為左賺更多又唔開多架車,小朋友三個坐兩個位都唔知會唔會打交

校車除非係自己車隊,否則如果係外判去到邊度都可能有呢個問題。我細仔讀國際學校pg,學校係自己車隊,服務又好啲員工又友善。車費同york一樣,不過我相信學校自己補貼左唔少,始終佢哋多啲本錢

回覆 candychan123 的帖子

你可以細心留意一下,每輛黃色校巴,每兩個座位便有三條安全帶,即係每個學生用一條安全帶

candychan123 發表於 17-8-23 17:44
已告知校務處職員,她們說是合法,所以這方面只可接受或不搭,不搭我無可能,不過我會擔心安全問題

你小 ...

York的校車一直是有垢病的,我們用了三年,你說到的,我們都遇到過,實話講不滿意都冇用。冇辦法,因為校車外判給外面的校車公司,學校只能協調,冇直接管理的權利。

maomaofafa 發表於 17-8-23 19:22

其實是否超載?佢哋是否每個人都有安全帶?

我當年都選擇過多元班,但小朋友不適應,虽然花雙倍價錢,效果完全冇double,在校時間太長,一度不開心,到後面又返回普通班了。這個要考慮小朋友特質。不過你情况特殊,全日班不失為更全面的一個選擇

回覆樓主

返YORK開心,比我會留YORK

其實劍鳴定YORK分別不大,都是重學術輕品德禮教

語境我覺得YORK更好

壓力的話兩邊都差不多

mydodo 發表於 17-8-25 19:05
我當年都選擇過多元班,但小朋友不適應,虽然花雙倍價錢,效果完全冇double,在校時間太長,一度不開心, ...

好在囝仔暫時返全日好似幾開心,而且上課表現好過舊年。可能老師問題。今年的中文班老師幾有交帶,感覺有heart

OP妮歌 發表於 17-8-28 15:35
返YORK開心,比我會留YORK

其實劍鳴定YORK分別不大,都是重學術輕品德禮教

如果讀學術型學校,本身父母在家中自己教超前少少可能會比較輕鬆。不然如果追不上同學的腳步,小朋友也會覺得有壓力。暫時我個仔學術上是沒有壓力。York的外籍老師和語景真的非常好,反而中文有待加強。家長圈也相當友善,唔會話點點比較。最重要是小朋友開心。

York 有多年辦學經驗,我有朋友個女讀York , 英文進步得很快,如果想英文好,一定讀York . 當然若要英文好,付出既代價可能係中文上少D關注,如果樓主有信心中文補教得好,York 其實都好。

maomaofafa 發表於 17-8-28 15:39
好在囝仔暫時返全日好似幾開心,而且上課表現好過舊年。可能老師問題。今年的中文班老師幾有交帶,感覺有h ...

就是這個意思,對於小朋友來講,老師重要過學校。Y老師流失率不算高,讀完四年沒遇到換班主任同主科老師的情況,算是穩定的。

FUNNIE 發表於 17-8-25 15:35
回覆 candychan123 的帖子

你可以細心留意一下,每輛黃色校巴,每兩個座位便有三條安全帶,即係每個學生用一 ...

我架車無三條安全帶呀
都係一個位跟一條安全帶

candychan123 發表於 17-8-29 16:24
我架車無三條安全帶呀
都係一個位跟一條安全帶

咁你而家諗住點呀?會唔會轉呀?

maomaofafa 發表於 17-8-29 16:49
咁你而家諗住點呀?會唔會轉呀?

我應該會轉劍嗚,小班教學,希望仔仔一樣開心快樂
York真係好好,要放真係好唔捨得,老師好好,仔仔好快適應
好難下決定,好驚選擇錯誤影響仔仔

hppa    發表於 17-10-26 15:20

candychan123 發表於 17-8-29 17:25
York真係好好,要放真係好唔捨得,老師好好,仔仔好快適 ...

祝福你!相信km也是好學校!不用太擔心呢

maomaofafa 發表於 17-8-29 17:39
祝福你!相信km也是好學校!不用太擔心呢

謝謝你

candychan123 發表於 17-8-29 17:25
York真係好好,要放真係好唔捨得,老師好好,仔仔好快適 ...

我都係放York去KM, 未正式開學... 但適應週所見KM老師姨姨都好有愛心好溫柔  相信唔會後悔 !加油

hppa    發表於 17-10-26 15:21

monaaaw 發表於 17-8-29 18:14
我都係放York去KM, 未正式開學... 但適應週所見KM老師姨姨都好有愛心好溫柔  相信唔會後悔 !加油
...

你指星期六個簡介會?
我相信學術兩間學校都好,希望仔仔返劍嗚都開心

mydodo 發表於 17-8-29 11:55
就是這個意思,對於小朋友來講,老師重要過學校。Y老師流失率不算高,讀完四年沒遇到換班主任同主科老師的 ...

其實我都擔心劍嗚老師會經常轉,想到這方面就擔心,不過劍嗚學術平均,可以不需外補。
york開學幾星期,佢比我想像中好,所以先咁矛盾