用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 識字好過識人
樓主: 19841984
go

識字好過識人   [複製鏈接]

manmonster 發表於 17-8-15 11:27
回覆 hkpapa852 的帖子

不好意思,多咀了。可能我記錯,之前睇過一個版本,有人話自己住公屋,考到港同後 ...

我都記得話住九龍城公屋,不過今日就話有樓可以加按再買樓。網上世界真係乜都有。

回覆樓主:

祝明天更好 x 2

manmonster 發表於 17-8-15 11:27
回覆 hkpapa852 的帖子

不好意思,多咀了。可能我記錯,之前睇過一個版本,有人話自己住公屋,考到港同後 ...

公屋4人家庭每月入息上限為$27,xxx. 港同每年學費$27,7xx (10個月). 每月差不多收入10分1來交學費, 還有其他小學雜項支出! 父母真係要節衣縮食先可以讓小朋友讀直私小學

就算申請調遷也需要一段時間
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

retriever 發表於 17-8-15 07:26
初心是好,有哪個細路最後迷手機,父母不是好意幫助學習之類?

風險太大。。。

呢家不是細路迷手機,而是不少成人也是迷得出神入化。在街上,地鐵上,我刻意觀察過,多數時候都有超過一半人頸部屈成90度,手指在卒來卒去,走路時會跺屎,撞牆,比車撞,也在所不計。..........
以為自己"CONNECT TO THE WORLD",實質上係"ISOLATE FROM THE WORLD"

但我非但不抗拒科技產品,更覺佢太厲害,小孩玩IPAD 看YOUTUBE,很多時會學得很多你想像不到的事,例如:佢會無清清識得煮某些菜式,又會知道克里姆林宮在俄羅斯,而小女最大得益是睇睇埋埋D 英文卡通,英語聽講超厲害,已經能和鬼佬/鬼婆親戚直接流暢交談,對於一個標準華人家庭,全家會講早晨而不說GOOD MORNING 的家庭來說,是很神奇的事。

睇電視,我也是給她看的,.............我首先會問"八掛新聞"有什麼用,藝人的私事其實唔關我地事呀,原來社會學家認為"八卦新聞"能提供大量"人際關係"的案例,人與人之間經大量吹水討論,慢慢形成了某種社會型態和價值觀。在看電視劇的時候,故事劇本梗係老作既,卻走不出人類利、慾、愛、恨的匡匡。再退一萬步,聽下新聞也能知社會事,有什麼不好。

我只同佢約法三章,1 做好功課/完成溫習,2 有足夠休息,3 保持乖乖沒有扭計,基本上我任佢睇。

當然,背後我給了大量指引和生活教育,例如指出路上玩手機的人是不會成為大人物的,因為他們不去觀察身邊的人和事。又例如:睇IPAD 要自律,以30分鐘為限,她也大部份遵守,偶爾要求多睇一節,我也是容許的,又例如,睇電視的劇情,睇到俏黃蓉點樣智退老毒物,又可以問下佢如果係佢又會點做呀 ? 討論下各種處理方法也不妨。

我猜睇IPAD . 睇電視本是好事,怕的只是睇得太沒分吋,看得太多心會散。注意這方面便好處多於壞處了

creambun 發表於 17-8-15 11:57
我都記得話住九龍城公屋,不過今日就話有樓可以加按再買樓。網上世界真係乜都有。
...

人地中左六合彩頭獎,唔比既咩 ?!

無清清哈佛仲收左佢個女,得未呢 ?

dereklg 發表於 17-8-15 12:11
人地中左六合彩頭獎,唔比既咩 ?!

無清清哈佛仲收左佢個女,得未呢 ?

應該GH, Dgjs call waiting 入咗先,哈佛要再遲啲。

dereklg 發表於 17-8-15 12:10
呢家不是細路迷手機,而是不少成人也是迷得出神入化。在街上,地鐵上,我刻意觀察過,多數時候都有超過一 ...

我小朋友睇完關於宇宙的電視節目,真係要求去參觀太空館同睇有關嘅書。睇電視好與壞視乎家長點安排。好多小學已用iPad 上部分科目,無論父母點阻止,終有一天要面對。

19841984 發表於 17-8-15 11:52
收起玩具車,給他有關玩具車的書吧。

玩具車都唔比玩媽媽會不會太嚴啦。如果再大一點開始對異性有興趣,媽媽會不會收起男/女朋友只比本性經佢?

kctsang 發表於 17-8-15 12:42
玩具車都唔比玩媽媽會不會太嚴啦。如果再大一點開始對異性有興趣,媽媽會不會收起男/女朋友只比本性經佢? ...

笑死人

樓主,可否分享一下k3上學期(9、10月時)你的小朋友大約的「識字」程度?i.e. 睇緊乜嘢書?謝謝

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-15 10:47
明天讀村校
村校又如何
只要勤伴讀

so talented!!

creambun 發表於 17-8-15 12:26
我小朋友睇完關於宇宙的電視節目,真係要求去參觀太空館同睇有關嘅書。睇電視好與壞視乎家長點安排。好多 ...

世界在日日變化,不需阻止,反而要早點去適應融入個資訊世界。仲係度左閃右避,就是食古不化了。

幾百年前,農業時代,邊個能掌握農作物生長周期/邊個夠勤力,邊個就能獲得回報,後來有工業革命,機器及化學科學,有效將農作物產量提升,亦開始有工廠出產,能將工藝手作轉成為產品了,早期的機器雖被視為噴黑煙的怪物,固步自封的老派農民,最後就一樣被淘汰了。

資訊世界來臨了十多年,卻仍有人在刻意迥避資訊,這件事就等同固步自封的老派農民。

Binlojai    發表於 17-8-15 16:06

19841984 發表於 17-8-15 13:40
當時看什麼記不清楚,因看得很雜,現在看的,差不多是完全冇圖畫的兒童書
...

那麼現在看什麼書可以影幾張相分享一下嗎?

creambun 發表於 17-8-15 11:57
...
可能唔係同一個人呢...
我覺得... 佢地兩個文筆思路都有少少唔同...

dereklg 發表於 17-8-15 12:10
呢家不是細路迷手機,而是不少成人也是迷得出神入化。在街上,地鐵上,我刻意觀察過,多數時候都有超過一 ...

我細個都係睇電視睇大...
跟住就係煲小說煲大...
讀大學SEM尾考完試甚至通宵打機都試過...

我記得EK有前輩講過, 凡事要節制, 即使係睇書, 太過沉迷以致荒廢學業, 一樣唔係好事~
我諗教識小朋友自律、自制、適可而止, 比一味禁止好...
睇電視玩IPAD, 會自律唔沉迷就可~
‹ 上一主題|下一主題