用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無聖保祿2018報名時間表?
樓主: CapricornO
go

請問有無聖保祿2018報名時間表?  

siden 發表於 17-10-12 13:05
咁你唔信係冇問題。

但你又冇俾到其他證據證明其他人嘅講法係錯架喎?

知道內部運作又如何?無講過學校選生唔fair。而係周邊三姑六婆的流言蜚語,對唔知頭唔知路又旁惶的家長及小朋友唔fair姐。

呢間學校好係人公認。只係我認為因爲別人一兩句說話流傳落黎,去話家長&小朋友的問題是學校不揀的原因呢種說法好唔fair。
然後人地將眼見到的事實說出來話的確有好學生被reject,總有人就放大話係小朋友問題你地睇唔到姐,又或者家長有問題,再拋一句「我有內幕消息然後唔disclose」 or 「可能係咁」拍拍羅友走人,係好不負責任。
邏輯上你呢種tautology要人證明你講法係錯的,永遠立於不敗之地,但就唔等於是對的。

子非魚安知魚之不樂。被reject無情,被人質疑女兒or自己有問題,更加無情。

回覆樓主:

Deleted

我都好明白讀了三,四年之後,最後升不上小學的心情,未知升不升到時我都有擔心過,不過大家不要忘記,我們一開始申請N班,K班,學校已經有一句說不保送小朋友上任何小學,有做research 的,也已經會知道小學是不夠位比3間幼稚園的學生,如果說升小criteria 黑暗,出面考小學不也是一樣嗎?小朋友考多多試,多多獎也不能guarantee 收。
為何然而我們仍選擇了在這幼稚園,起碼在我而言,是因為學校能為小朋友打好個底,自理方面,做人方面,不過早谷小朋友,如果你也是因為咁選擇了它,請不要忘記初衷.當年升小之前一直Prepare自己,就算上不了小學,小朋友也會終生受用⋯⋯
Siden講的不無道理,以往的observation,的確部分上不了的小朋友是在行為上需要特別關注,也有有特別學習需要,也有些是問題家長,也真的有小朋友Interview時misbehave,不過這我估是小部分,最重要是小學真的不夠位。以前修女不下一次和我們説,希望收多d仔,咁d女就可以上晒去⋯
我明白上不了的心情好傷心,徬徨,如真心喜歡學校,與其估估下,不如和老師談談,看看情況,waiting list也有機升番上⋯⋯
我說得太多了,不過真的不希望見到大家在這𥚃傷和氣

回覆樓主

(emoji)

CMMM 發表於 17-10-12 13:31
To certain extent I do not consider the selection process totally fair.  You may argue otherwise but ...

冇人知學校會點簡人,品學兼優的人都上吾到,唯有估可能以幸運大抽獎形式,只能講運氣。

回覆樓主:

不合眼緣吧,不必太介懷。
點研究都唔會知內裡'真正'原因。

其實校長都同waiting list 家長講過,入學已經知唔係直升架啦?!

最緊要有運氣

回覆樓主

其實其他學校都有這情況,我身邊有朋友係讀宣幼,佢年年攞操行獎,但最後宣小冇收翻佢,內裏真正的原因,大家永遠都吾會知道,唯有説佢欠運氣,但佢現在很享受現在的小學,感覺適合佢,也感覺上天的安排是對的

Today, I met the Principal of SPC Secondary during an event. I said that we want to apply to their primary school. She said it is not possible. Their SPN, SPK students and siblings can't be all taken, there are no vacancy at all for outsiders to apply to their primary school. Will you still continue to apply to their primary school after hearing the above?

little_goat 發表於 17-10-12 13:37
知道內部運作又如何?無講過學校選生唔fair。而係周邊三姑六婆的流言蜚語,對唔知頭唔知路又旁惶的家長及 ...

我相信說閒話的家長只屬少數,我及我認識的家長從沒有覺得人地waiting我地有offer就高人一等,因為大家都唔清楚選人標準,這個waiting位當日都好驚有自己份,應該話每個人都是有機會的,所以唔好鑽牛角尖,令自己令女兒蒙上陰影繼續唔開心。

回覆樓主

個人觀察,認識跨幾屆5個case (spk/spn) waitlist (後來3個wait 到)

2 個比較多意見,說話的家長
2 個小朋友唔聽指令,難搞
1個唔知點解

要知道小學一班42 人,真的要合作的小朋友才不影響全班運作,幾smart 都沒有用

學校style一向唔鼓勵家長多意見。

我覺得k/n 老師是有交「黑名單」的。認識的有幾個,父母事前已經feel 到

Yes, i do believe that the waiting list is selected by the class teacher and confirmed by the principal and primary section.
That is why the class teacher will follow the same class from K1 to K2 and even K3. Although the class teachers will pretend to know nothing, they are the "real killers". The criteria of selection is of course based on the her preference.
Anyway, as a parent, we can only try our best to help our kids and God will prepare the best for us.

interview 發表於 17-10-16 10:24
個人觀察,認識跨幾屆5個case (spk/spn) waitlist (後來3個wait 到)

請問点feel到?

interview 發表於 17-10-16 10:24

我也聽過一個case,也是個媽媽比較多聲音,結果是没有offer,雖然後來wait到,但佢選擇去第二間

jcpleung 發表於 17-12-6 07:51

我也聽過一個case,也是個媽媽比較多聲音,結果是没有offer ...

家長的意見如果是合理的、有建設性的,為何會被視為負面?如果是真的話,這樣的學校也太過封建吧!

利申:在spcs姊妹學校就讀,的確學校是一間非常傳統保守的學校,偏向乖乖綿羊的學生

DengCK 發表於 17-12-6 09:17
家長的意見如果是合理的、有建設性的,為何會被視為負面?如果是真的話,這樣的學校也太過封建吧!

利申 ...
可能這兩位家長就正好不是合理或有建設性的一類....  

DengCK 發表於 17-12-6 09:17

利申 ...

感覺如果換轉其他學校係咁樣,已經比人插左。睇協恩&德望就知。呢間學校真係神到好多人為佢護航。

booboozi 發表於 17-12-6 11:21
感覺如果換轉其他學校係咁樣,已經比人插左。睇協恩&德望就知。呢間學校真係神到好多人為佢護航。
...

我未上EK前,真係唔知呢間學校屬神校級數。俾EK捧到上天

回覆樓主:

家長合作一様唔收

收吾收就睇小朋友係咪應對流利!不過,如果冇唸出國讀書,就吾好㨂St Paul Con, 因為佢地係有8-9成人會過外國讀書,始終朋輩嘅影響力係最大。尤其是父母期望女兒讀醫、社工等,大家都知香港係吾會請外國醫生,還有其它吃香科目,保障番當地的專業人士。