用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍B的抉擇........
樓主: vinvin901
go

龍B的抉擇........

醒目開學勳章 王國長老

babybeauty 發表於 17-8-16 10:48
咁想問如果去中西區同灣仔區...係咪叩門先得...

自行/統一甲部/叩門

好奇問問
明愛莊月明/余振強/培英
佢地既DSE成績係點?!
有無一,二個入到U呢?!

vinvin901 發表於 17-8-16 11:50
好奇問問
明愛莊月明/余振強/培英
佢地既DSE成績係點?!
南區培英好老實, 有列明學生入咗邊間大學讀咩degree.
每年都有個位數字人數取得資助學士學位, 10個以內學生升讀local degree
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

想問如果要選南區為先,,,你會點選擇....
想聽聽你寶貴的意見,因為我見你係12網都有教人點選擇...

我都有上面書睇18區...但反應不太熱烈....

其實我都會考慮中西同灣仔區....

謝謝

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

南區我真係唔識選
最堅咪田始,但係咪準備作戰足6年呢?
跟住咪置始海寶南官,個個都係講呢幾間
我個年代培德同聖伯多祿都幾好。而家培德應該無咩人吼,sp又搬又盛我都唔知邊間打邊間

況且南區不嬲無咩家長報料,好難做資料分析

謝謝 詳細的回覆!
咁如果我去中西,灣仔區.... 有D學校又要111,其實係咪唔SUGGEST我地誇區選校....??

babybeauty 發表於 17-8-16 12:11

想問如果要選南區為先,,,你會點選擇....
我對南區小學無乜認識, 不過以升中保障計, 兩間官立係最好:
香島道官立同南區官立, 合共有13個KC聯繫位 (李陞+般小都只係得10個), 同8個BPS聯繫位 (李陞+般小都只係得5個)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-16 12:35
我對南區小學無乜認識, 不過以升中保障計, 兩間官立係最好:
香島道官立同南區官立, 合共有13個KC聯繫位 (李 ...
南官要放乙1, 香官好易入...
如果父母係薄扶林官小畢業. 南官會有舊生分數...

Charlotte_mom 發表於 17-8-16 12:29
南區我真係唔識選
培德得2班...有時40人都唔夠,但好似有連繫位......早2年侄女讀培德派去St Clare 's ,

HK-MAN 發表於 17-8-16 12:42
南官要放乙1, 香官好易入...
如果父母係薄扶林官小畢業. 南官會有舊生分數...
...
請問有香官的升中資料嗎?
香官仲有另一好處, 係校舍細
吳方會加到班, 分薄資源......

回覆 HK-MAN 的帖子

南官要放乙1, 但會難入嗎....

Charlotte_mom 發表於 17-8-16 12:29
南區我真係唔識選
我去媽媽會果邊收料都係無功而還.........

babybeauty 發表於 17-8-16 13:10

我應該會放埋甲一

vinvin901 發表於 17-8-16 13:10
我去媽媽會果邊收料都係無功而還.........

因為依家D群組, 其實都係伸手堂黨同曬命黨為主
就算你肯俾錢, 隨時可能遇著位整蠱專家, 俾D流料你..... 至於另一有不少"專家"站台既網站, 人氣疏落, 資料陳舊.....

回覆 vinvin901 的帖子

希望大家都抽中心儀學校   

vinvin901    發表於 17-8-16 13:59

15分唔好揀宗教學校,宗教學校爭崩頭,嘥左自行機會。

babybeauty 發表於 17-8-16 13:10

難架,非必入,記住留意埋有冇借位比11網...

hkpapa852 發表於 17-8-16 13:19
因為依家D群組, 其實都係伸手堂黨同曬命黨為主
就算你肯俾錢, 隨時可能遇著位整蠱專家, 俾D流料你..... 至 ...
呢度都有...我係前者

vinvin901 發表於 17-8-16 13:01
請問有香官的升中資料嗎?
香官仲有另一好處, 係校舍細
吳方會加到班, 分薄資源......
我唔多識野架,識既已講晒...

其實南區的小學都難選擇... 真係怕到時唔知道派左咩學校...